Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

«Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 11.30 το πρωί, στα πλαίσια του πενθήμερου ταξιδιού του στη Θράκη.
Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκφράζοντας κατά την ομιλία του τα βαθιά αισθήματα σεβασμού και αγάπης του λαού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς το πρόσωπό του και τη μητέρα Εκκλησία και τον διαβεβαίωσε ότι: «εμπνεόμαστε, οδηγούμαστε από εσάς και τα ίδια υπηρετούμε, άρχοντες και λαός, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων ή πολιτικών αποκλίσεων … ανεξαρτήτως διαφοράς θρησκείας ή καταγωγής συμβιώνουμε αρμονικά, ειρηνικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και ίσως ακόμη καλύτερα, και θεωρούμε πως η συμβίωση αυτή αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκό».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακολούθως στην ομιλία του αναφέρθηκε με θαυμασμό στην προνομιούχα περιοχή της Θράκης με το άπειρο φυσικό κάλλος και την πλουσιωτάτη χλωρίδα και πανίδα, την ιστορία της περιοχής αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Ευχήθηκε δε στον Περιφερειάρχη: «επιτυχίαν εις το πολυεύθυνον έργον σας επ’ ωφέλεια των λίαν αγαπητών μας κατοίκων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, εις τους οποίους και παρακαλούμεν να μεταφέρετε την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και τας ευχάς του Πατριάρχου».
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ ο Περιφερειάρχης ενεχείρισε  επιστολή του στον Πατριάρχη, η οποία όπως δήλωσε δημόσια αναφέρεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ανακηρυχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και να τεθεί υπό την προστασίας της, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι Φίλιπποι δεν είναι μόνο ένας αρχαιολογικός χώρος τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς, είναι και ο τόπος απ΄ όπου ο Απόστολος Παύλος έκανε το πρώτο βήμα στην Ευρώπη,  ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία και βάπτισε την πρώτη  Ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία, είναι συνεπώς ένα θρησκευτικό μνημείο υψίστης σημασίας» και ζήτησε την υψηλή επιρροή του.
Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι θα απευθύνει προς την επιτροπή της UNESCO ειδική επιστολή για το θέμα αυτό.

Ο Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη
Παναγιώτατε, Πατέρα και Δέσποτα,
Σας καλωσορίζουμε, όλοι οι παριστάμενοι και πάλι στον τόπο μας, στην Περιφέρειά μας . Θα μας επιτραπεί, εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των κατοίκων της, των Εβριτών, όπου σας  υποδεχθήκαμε πριν 4 ημέρες, εδώ, των κατοίκων της Ροδόπης, των Ξανθιωτών, των Καβαλιωτών και των Δραμινών, στα πλαίσια του θεσμού μας, ως Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ, να σας διαδηλώσουμε  τα βαθιά αισθήματα όλων μας, της πνευματικής αγαλλιάσεως, της χαράς, του βαθύτατου σεβασμού και της αγάπης, για την παρουσία σας στον τόπο μας. Σε μία Περιφέρεια με μακρά ιστορική διαδρομή, με τεράστια συμβολή στο παγκόσμιο πνεύμα, την πατρίδα του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα και του Λεύκιππου, του Ορφέα. Τον τόπο που έκανε το πρώτο βήμα στην Ευρώπη ο Απόστολος Παύλος, ίδρυσε την πρώτη εκκλησία και βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, την Λυδία.
Αποτελεί ύψιστη τιμή να σας έχουμε μεταξύ μας,  την κεφαλή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον άγγελλον της ειρήνης,  το σύμβολο αιώνων ιστορικής πορείας και περιπετειών του γένους και της εκκλησίας μας.
Εσάς τον  κήρυκα της συνύπαρξης, της καταλαγής   και τς συμφιλιώσεως των λαών, των φυλών, των εθνικοτήτων, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, των  γλωσσών και όλων εκείνων που διαχωρίζουν τον άνθρωπο. Τον αγωνιστή, τον  υπέρμαχο και πρωτοστάτη της υγιούς συνυπάρξεως  και σεβασμού του ανθρώπου πρoς το περιβάλλον, τη φύση, την πανίδα και τη χλωρίδα. Ήδη ευστόχως  αποκαλείσθε «Πράσινος Πατριάρχης», όπως επίσης «Γεφυροποιός» και «Πατριάρχης της Ειρήνης»
Παναγιότατε,  μαζί με το καλώς ήλθατε σας διαβεβαιώνουμε με κάθε ειλικρίνεια  ότι και εμείς εμπνεόμαστε, οδηγούμαστε από εσάς,  και τα ίδια  υπηρετούμε, άρχοντες καί λαός, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων πολιτικών αποκλίσεων.
Τονίσαμε πολλάκις δημοσίως ότι είμαστε εδώ  ως θεσμός για να ενώνουμε τους πολίτες.
Προσθέτω ότι με όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως διαφοράς θρησκείας ή καταγωγής συμβιώνουμε αρμονικά, ειρηνικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και ίσως ακόμα καλύτερα, και θεωρούμε πως η συμβίωση αυτή αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκό,  ιδίως υπό τις αιχμηρές σημερινές συνθήκες και συγκρουσιακές καταστάσεις που παρατηρούνται γύρω μας στον κόσμο. Η Π.Α.Μ-Θ αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ  των λαών Ανατολής – Δύσης και  για μας αυτό θεωρείται ισχυρό πλεονέκτημα.                 
Σε μια περίοδο κρίσης, ιδιαίτερης αβεβαιότητας  και ανασφάλειας,  ο λόγος σας δεν είναι απλά ελπιδοφόρος αλλά και ζωοποιός. Αναφέρατε πολλές φορές, και αυτές τις μέρες εδώ στον τόπο μας, ότι οι αιτίες της κρίσης είναι πρωτίστως πνευματικές.
Αισθανόμαστε όλοι ότι η Πατρίδα μας, αλλά και η Περιφέρειά μας διήλθε τη δίνη της κρίσης, συνεχίζει την προσπάθειά της, αλλά βιώνει την ελπίδα και στέκεται όρθια και περήφανη, όπως και σεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας,  θα έχετε διαπιστώσει. Ίσως ακόμη με πολλές πληγές, αλλά έχει την  αποφασιστικότητα να  ξεπεράσει και αυτές.
Σας υποδεχόμεθα την  σεβασμίαν Θειοτάτην Παναγιότητά σας μετ΄ευφροσύνης καί αγαλλιάσεως και εχόμαστε  μέσα από την καρδιά μας  όπως η πολυήμερη εδώ  άφιξη καί  διαμονή Σας  να αποβή  καρποφόρα προς  χαρά και ικανοποίηση όλων μας.
Καί πάλι καλώς ήρθατε Παναγιώτατε , Δέσποτα καί Πατριάρχα .

Την ευλογία σας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια