«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»
«ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ. ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ»
Συνέντευξη παραχώρησε ο Υφυπουργός Επικρατείας στον Πρωθυπουργό, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5».
Παραθέτουμε το κείμενο της, ενώ το ηχητικό υπάρχει στην διεύθυνση terensquick.blogspot.gr
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τρέχουν με ένα κλίμα αισιοδοξίας από τη δική μας την πλευρά. Είναι σαφές ότι αυτά τα οποία έχουμε βάλει ως «κόκκινες γραμμές», έχουν γίνει κατανοητά και ότι πραγματικά κάνουμε τα αδύνατα -δυνατά για να πειστεί και η άλλη πλευρά, ότι τα δικά μας προτεινόμενα θα φέρουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ότι είμαστε μέσα στο πνεύμα της συνεργασιμότητας, που θέλουμε να έχουμε και με τους Θεσμούς και με την Ε.Ε.. Εξάλλου, κάθε δική μας επιδιωκόμενη λύση είναι μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, προσπαθώντας να βγούμε από ένα αδιέξοδο, το οποίο κάποιοι πεισματικά θέλουν να δημιουργούν...
Κ. Σαββόπουλος: Τον εκβιαστικό τρόπο....
Τ. Κουίκ: Ναι, ναι, αλλά εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να το άρουμε αυτό το αδιέξοδο.
Δεν μπορούμε να έχουμε απέναντί μας μια νοοτροπία, που λέει ότι «θα γονατίσετε και θα κάνετε αυτό που θέλουμε εμείς».
Είμαστε σε μια Ευρώπη «Λαών – Εθνών»...
ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
Κ. Σαββόπουλος: Είμαστε κοντά σε μια ενδιάμεση συμφωνία κύριε Υπουργέ με τις «κόκκινες γραμμές» αλώβητες, σε αυτό το πλαίσιο που θέσατε;
Τ. Κουίκ: Οι «κόκκινες γραμμές» θα είναι αλώβητες!!! Οι κόκκινες γραμμές, που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι οποίες αφορούν τα εργασιακά θέματα, τη μη μείωση μισθών και συντάξεων, είναι «κόκκινες γραμμές», για τις οποίες δεν κάνει πίσω. Αυτό είναι βέβαιο.
Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός με πάρα πολύ θάρρος, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχε πει ότι το πρόγραμμα το οποίο έχουμε υποσχεθεί - είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - θα εκπονηθεί σε ένα βάθος τετραετίας. Δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε ένα πρώτο εξάμηνο. Εάν, για παράδειγμα, το θέμα του ΕΝΦΙΑ πάει μερικούς μήνες πίσω και δεν το εφαρμόσουμε τώρα και το εφαρμόσουμε τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2016, δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική υπαναχώρηση.
Απεναντίας θα έλεγα, ότι σε μια διαπραγμάτευση κάνεις και τις έξυπνες κινήσεις, όπου είναι βέβαιο ότι και οι άλλοι αλλά και εσύ, κάπου θα κερδίσεις, κάπου θα κάνεις πίσω, κάπου θα κερδίσεις λίγο χρόνο για να μπορέσεις μετά, ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις σου μετά από αυτή την εξοντωτική διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται, να μπορείς να προχωρήσεις....
Επαναλαμβάνω όμως, να προχωρήσεις επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού. Γιατί, για πρώτη φορά καταλαβαίνει ο ‘Έλληνας, αλλά καταλαβαίνουν και οι Ευρωπαίοι, ότι μία κυβέρνηση ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ με τους εταίρους.
Διότι, μέχρι σήμερα τι γινόταν με τους προηγούμενους; Πήγαιναν στο δάσκαλο, παίρνανε το e-mail, παίρνανε το «σκονάκι» τους, «κάντε αυτά» τους λέγανε και αυτά κάνανε. Και επί πέντε χρόνια πηγαίναμε από την ύφεση στην ύφεση και από το χειρότερο στο χειρότερο.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ή ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ
Κ. Σαββόπουλος: Κύριε Υπουργέ, επειδή αναφερθήκατε στην τετραετή συμφωνία. Αν αυτή η ακαμψία και η εκβιαστική των εταίρων συνεχιστεί και ενταθεί στο δρόμο για τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, η κυβέρνηση πώς θα αμυνθεί; Πώς θα περιφρουρήσει τις δεσμεύσεις της προς την κοινωνία; Εσείς συμφωνείτε με την εκδοχή του δημοψηφίσματος ή των εκλογών;
Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, είναι κάτι, για το οποίο έκανε αναφορά ο Πρωθυπουργός και εγώ θα σεβαστώ την λογική του, όχι απλά λέγοντας «ναι, συμφωνώ» ή «όχι, διαφωνώ». Δεν είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι». Πρέπει να το εντάξουμε μέσα σε ένα σκεπτικό, που έχτισε με πάρα πολλή λογική και μέσα στο Υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μέσα στην δημόσια τηλεοπτική τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ξέρετε, για μένα σημασία έχει το πώς τοποθετείται ο Πρωθυπουργός, όταν μιλάει δημόσια απέναντι στον λαό. Έχει σημασία οτι τρεις μήνες μετά τη νωπή λαϊκή εντολή, για πρώτη φορά σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός βγαίνει θαρραλέα και λέει τις θέσεις που έχει στο μυαλό του, που έχει κουβεντιάσει και με τους Υπουργούς του, αλλά και με το κομμάτι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που είμαστε μαζί μέσα στη κυβέρνηση.
Ξεκαθαρίζω, ότι και εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είμαστε αταλάντευτα «κολλημένοι» στις «κόκκινες» θέσεις που σας έλεγα πριν, έτσι όπως εκφράζονται στις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Προχωράμε με τον Αλέξη Τσίπρα και λέμε πως οτιδήποτε γίνει, πρέπει να γίνει με βάση αυτά που έχουμε υποσχεθεί.
Αλλά, εάν φτάσουμε σε ένα σημείο - επειδή με ρωτάτε - αν πρέπει να «αναβαπτίσουμε» την εντολή, που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, νομίζω, ότι είναι σαφές, δεν χρειάζεται να το συζητάμε…
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ...
Κ. Σαββόπουλος: Παρατηρούμε και μαθαίνουμε κ. Υπουργέ, πως ο Αντώνης Σαμαράς προωθεί την συγκρότηση ενός «μετώπου» των δήθεν φιλοευρωπαϊκών – μνημονιακών, πιο σωστά – δυνάμεων της χώρας, ως αντίβαρο στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Παρά τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα, για την ΝΔ, ο Σαμαράς «επενδύει» - κατά την δική σας οπτική - ακόμα στο να αποτελέσει αυτή η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας μια «παρένθεση» για τον τόπο;
T. Κουίκ: Καταρχήν, πρέπει να ξεχάσουν όλοι, ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι «παρένθεση». Εγώ τολμώ να πω, ότι θα είναι μια κυβέρνηση της απόλυτης τετραετίας, «χτίζοντας» τις προϋποθέσεις να είναι και της μεθεπόμενης. Τόσο αισιόδοξος είμαι.
Από την άλλη πλευρά, θεωρώ, ότι είναι έξω από κάθε λογική, το να θέλουν κάποιοι να εμφανίζονται ως «ευρωπαϊστές», όταν είναι  σαφές, ότι εμείς ως κυβέρνηση,  ό, τι κάνουμε αυτήν την στιγμή και ό, τι θα κάνουμε στο μέλλον, θα γίνει μέσα στα πλαίσια και της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Με λίγα λόγια θα σας έλεγα, ότι εμείς είμαστε περισσότερο φίλοι μιας πραγματικής Ευρώπης, απ’ ότι ήταν οι προηγούμενοι!
Διότι εμείς εννοούμε να υπηρετούμε την Ευρώπη, έτσι όπως την υπηρετούσε κι έτσι όπως την ονειρευόταν η «παλιά φρουρά» των Ελλήνων πολιτικών, είτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είτε ο Λεωνίδας Κύρκος, για να βάλω και ένα όνομα από την Αριστερά στην κουβέντα μας.
Μπορούν να μου πουν οι άλλοι ποια Ευρώπη υπηρετούσαν;;;!!!  
Εάν υπηρετούσαν μια μονοσήμαντη Ευρώπη, που ήθελε να καθυποτάξει την Ελλάδα, τότε με συγχωρείτε πολύ, αλλά μόνο ευρωπαϊκή νοοτροπία και ευρωπαϊκή προσέγγιση ΔΕΝ είναι αυτή! Αποικιοκρατική, ασφαλώς...
Συνεπώς, ας ακολουθήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις το δρόμο που θέλουν, αλλά ας αφήσουν τα ευρωπαϊκά «πρόσημα» σε εμάς, γιατί εμείς ό, τι κάνουμε, το κάνουμε με αγώνα αξιοπρέπειας, ισότητας και ισονομίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια