Οι ΑΠΕ -ως λύση κάλυψης ενεργειακών αναγκών σε μεγάλη κλίμακα- υποφέρουν από μύρια όσα μειονεκτήματα: συγκριτικά υψηλό κόστος (το οποίο όμως βαίνει ταχύτατα μειούμενο), διαλείπουσα παραγωγή, στοχαστικότητα που προκαλεί μεταβλητότητα στις συμβατικές πηγές ηλεκτροπαραγωγής.
Μπορεί οι υποστηρικτές του λιγνίτη να ισχυρίζονται ότι οι ΑΠΕ λίγο ως πολύ είναι“πεταμένα λεφτά”, αλλά θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι τα απολείψιμααποθέματα των ορυκτών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και ότι οι νέες γενιές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την απεριόριστη ενέργεια της φύσης για να τροφοδοτήσουν βιομηχανίες, κατοικίες και υποδομές.
Η μετάβαση προς το “πράσινο” ενεργειακό μέλλον του ανθρώπου γίνεται συχνά με εμπόδια, αστοχίες και κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς.
—Powerwall
Ένα (ακόμα) βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία Tesla του οραματιστή επιχειρηματία Ήλον Μασκ, παρουσιάζοντας μια νέα μπαταρία ικανή να τροφοδοτήσει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Η μπαταρία Powerwall με αυτονομία περίπουοκτώ ώρες «θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια» όπως λέει και ο ίδιος ο Μασκ.
Σύμφωνα με τον Μασκ, η νέα μπαταρία θα μπορούσε να εγκατασταθεί στις πρώτες κατοικίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η μπαταρία Powerwall θα φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας,αποθηκεύοντας το πλεόνασμα καθαρής ενέργειας -όπως την ηλιακή από οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη ή την αιολική από μικρές ανεμογεννήτριες- για να το διαθέσει στο χρήστη κατά τις νυχτερινές ώρες όταν ο ήλιος θα έχει δύσει ή όταν ο άνεμος θα έχει κοπάσει αντίστοιχα.
Η μπαταρία που καλύπτει επιφάνεια περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου, έχει βάρος 100 κιλά και μπορεί, σύμφωνα με την Tesla, να εγκατασταθεί εύκολα τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους της κατοικίας ή του γραφείου.
Μπορεί δε να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από μείον 20 βαθμούς Κελσίου ως 43 βαθμούς Κελσίου και είναι συμβατή τόσο με μονοφασικά όσο και με τριφασικά δίκτυα.
Η Powerwall θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: μια μικρή αξίας 3.000 δολαρίων με ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα 7 Κιλοβατώρες και μια μεγαλύτερη με 10 Κιλοβατώρες και κόστος 3.500 δολάρια.
Η μικρή Powerwall θα μπορεί να καλύψει το 25% της ενεργειακής κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού. Η μεγαλύτερη των 10 KWh σε πρώτη φάση θα προορίζεται για περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, υπολογίζεται ότι η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μιας μέσης κατοικίας φτάνει τις 30 κιλοβατώρες, αριθμός που σε ετήσια βάση εκτοξεύεται στις 10.908 κιλοβατώρες.
Σημειώνεται ότι η μπαταρία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για ένα νοικοκυριό εάν υποκαθιστούσε το κεντρικό δίκτυο κατά τις “ακριβές” ώρες αιχμής της κατανάλωσης.
«Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ενέργεια. Μπορεί να ακούγεται τρελό, όμως θέλουμε να αλλάξουμε τις υποδομές ηλεκτροδότησης στοχεύοντας σε έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Tesla.
Υπενθυμίζεται ότι η Tesla επενδύει τεράστια κεφάλαια σε παραγωγικές υποδομές που θα μειώσουν το κόστος της αποθήκευσης ενέργειας, όπως το “Υπερεργοστάσιο” (Gigafactory) παραγωγής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα κατασκευάσει στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την ιαπωνικήPanasonic.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου