«Σύνοδος κορυφής» των δανειστών στο Βερολίνο για την Ελλάδα

“ Στο τραπέζι της συνάντησης κυρίαρχο θέμα ήταν η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. ”
Για τριμερής ξεκίνησε, πενταμερής κατέληξε η συνάντηση κορυφής, τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο, αφού στις προγραμματισμένες συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το ελληνικό ζήτημα, προστέθηκαν η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο τραπέζι της συνάντησης, που έγινε στο περιθώριο του δείπνου εργασίας με εκπροσώπους της Ένωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων, κυρίαρχο θέμα ήταν η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε την πληροφορία ότι στην πενταμερή συζητήθηκε η λύση της σύναψης ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, που θα έχει ισχύ ενός έτους.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg πως οι δανειστές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο "πρόσωπο με γνώση του θέματος" ανέφερε ότι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους δανειστές πέρασαν το Σαββατοκύριακο, συζητώντας τρόπους σύγκλισης, για όλα τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Νωρίτερα η αναπλ. εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου». Επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι και μεταξύ των δανειστών υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις και πρόσθεσε ότι εκπονείται κοινή πρόταση από την πλευρά τους. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών», δήλωσε συγκεκριμένα.

Στο μεταξύ, την ώρα που Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι συζητούσαν στο Βερολίνο, στο μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη, που έληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.


Πηγή:avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια