Η παραγωγική ανασυγκρότηση στην πρώτη γραμμή

Της Νατάσας Γκαρά*

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με μια σειρά αναλύσεων, μελετών και άρθρων επί του θέματος να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής συνεχιζόμενων προγραμμάτων λεηλασίας της κοινωνίας, η κυβέρνηση οφείλει –πρώτα από όλα στους πολίτες που δοκιμάστηκαν άγρια από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο- να χαράξει μια νέα πολιτική που να βρίσκεται απέναντι στις επιλογές της λιτότητας, της φοροεπιδρομής και των «τυφλών» ιδιωτικοποιήσεων.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης, πρέπει, εκ των πραγμάτων, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας.
Σήμερα η οικοδόμηση ενός άλλου υποδείγματος οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης πρέπει να στοχεύει στην αναδιανομή του πλούτου, των φυσικών πόρων και των εξουσιών, ενώ στον πυρήνα της σκέψης μας οφείλουμε να έχουμε πάντα την περιβαλλοντική διάσταση των πραγμάτων.
Στη προσπάθεια αυτή, καίριο συστατικό αποτελεί η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον δευτερογενή ο οποίος περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης. Η μεταποιητική βιομηχανία αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας  κάθε χώρας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων όλης της κοινωνίας. Εκτός από τη συμβολή της στο ΑΕΠ και στην απασχόληση επιδρά καθοριστικά και συνδυαστικά και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και προωθεί την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Στόχος μας επιβάλλεται να είναι η στήριξη και ενδυνάμωση των δυναμικών καλλιεργειών της χώρας (ελαιόλαδο, τεύτλα, καπνός, βαμβάκι, σιτάρι, οπωροκηπευτικά, αμπέλια) που παρά το γεγονός ότι αποτελούν τον "χρυσό" αυτού του τόπου, οδηγηθήκαν μέσα από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στη μαζική εγκατάλειψη. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής καθώς από μεγαλοπαραγωγός εταιρεία, με έντονη δραστηριότητα στη μεταποιητική βιομηχανία και σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και τεχνολογία, οδηγήθηκε συνειδητά στην παραγωγική  αποδιάρθρωση και τον μαρασμό. Η κυβερνητική πρωτοβουλία να  ενισχύσει την ΕΒΖ να σταθεί στα πόδια της, οφείλει να μην σταματήσει εκεί, αλλά να έχει συνέχεια και σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ταυτόχρονα όμως, έχουμε πολλά εργαλεία και δυνατότητες στα χέρια μας που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Η προώθηση νέων ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων και η ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγής των ήδη πιστοποιημένων προϊόντων (ΠΟΠ – ΠΓΕ, βιολογικά), η στήριξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός), η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας και η ενδυνάμωση της ομαδοποίησης της παραγωγής αποτελούν μερικά μόνο "συστατικά" που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας δυναμικής παραγωγικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων.
Σήμερα η οικονομία των αναγκών και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι υποχρεωμένες να συμβαδίσουν, θέτοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό, τον συνεργατισμό και την αποκεντρωμένη παραγωγή.


*Η Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια