Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει πλεόνασμα 1% για το 2016, που σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί και πρότεινε «ανταλλαγή λιγότερης λιτότητας με υψηλότερη ανάπτυξη».
«Θα υπερβούμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ και ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο, αυτό βέβαια σε συνάρτηση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», είπε ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015 – 2016.
Τις επόμενες ημέρες έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ακόμη επανέλαβε την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους θεσμούς και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.
Στην ελληνική πρόταση που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ σε δύο εβδομάδες, ανάληψη μετρητών χωρίς περιορισμό για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό, καθώς και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
Σχετικά με την κριτική που γίνεται για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ο Στουρνάρας σημείωσε: «Δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτά που λέγονται περί αφελληνισμού. Ίσια ίσα είναι καλύτερη ευκαιρία να μπουν στελέχη με βάση νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, που δεν υπάρχει να δούμε πως θα έρθουν και ξένα funds και θα βάλουν τα λεφτά τους», ενώ τόνισε ότι «φυσικά και δεν είναι κοράκια τα ξένα funds».
Σχετικά με το κλείσιμο του "Μαρινόπουλου", κατηγόρησε την ιδιοκτησία της επιχείρησης λέγοντας εμφατικά ότι «αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα». «Σε όλο τον δυτικό κόσμο ο επιχειρηματίας που δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα θα πρέπει να φύγει από τη μέση», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για την διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου ο διοικητής της ΤτΕ προτίμησε να μην σχολιάσει το βιβλίο Γκαλμπρέιθ. «Δεν θα αναφερθώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε.
Είπε ότι «το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από μία διετή προσπάθεια. Σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται πια θετικές. Βεβαίως υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που δοκιμάσθηκε μία διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης που δεν απέδωσε. Θεωρώ θετικό ότι έγκαιρα η κυβέρνηση αντελήφθη ότι πρέπει να κάνει στροφή. Το ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο, σε εκροή κεφαλαίων, σε capital control είναι ένα κόστος». Σημείωσε ότι το κόστος προσεγγίζει τα 86 δισ. ευρώ.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Δεν λέω ότι το κόστος θα είναι μόνιμο. Η πολιτική για παράδειγμα που γίνεται τώρα μειώνει το κόστος. Και χαίρομαι που η κυβέρνηση υλοποιεί αυτή την πολιτική», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε στα θετικά ότι «έχουμε σημαντική αύξηση της απασχόλησης φέτος».
koutipandoras.gr