Πάνω από 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου έχουμε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η ασθένεια σκοτώνει περισσότερα από 200.000 άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων της περιοχής Κεφαλής και Τραχήλου αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου.
Μάλιστα τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων του στοματικού καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ!
Η ραγδαία αύξηση της ασθένειας έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καιτο 2015 η International Federation of Head and Neck Oncologic Societies (I.F.H.N.O.S.) όρισε την 27η Ιουλίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 8 το πρωί, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (www.haoms.org) διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50) Ενημερωτική και Επιστημονική Ημερίδα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
«Δυστυχώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι αλματώδης σε μικρότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια και η παγκόσμια κοινότητα χάνει ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας» τονίζει ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας» κ Νικόλαος Παπαδογεωργάκης.
Η Ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα
- του Δήμου Αθηναίων,
- της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής,
- της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου,
- της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας,
- του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και
την υποστήριξη
- της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικευόμενων Ιατρών Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
Επιθυμία των διοργανωτών και των φορέων που στηρίζουν την Ημερίδα είναι να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και των Ελλήνων Ιατρών και Οδοντιάτρων για τον καρκίνο της Κεφαλής και Τραχήλου με σκοπό την πρόληψη, την πρώϊμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία που σώζει ζωές.
Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα μετά τη διεξαγωγή της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος από την Επιστημονική Ομάδα του Καθηγητή κ. Παπαδογεωργάκη στο κοινό που θα δηλώσει συμμετοχή.
Αναλυτικές Πληροφορίες για την ενημερωτική εκστρατεία που διοργανώνεται Παγκοσμίως, η οποία αφορά στην Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου από την IFHNOS, το αναλυτικό Πρόγραμμα της 2ης Ημερίδας, καθώς και φυλλάδια ενημέρωσης και αυτοεξέτασης του κοινού βρίσκεται στη διεύθυνση: www.world-cancer-day.gr
ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου αφορά κυρίως τις εξής περιοχές:
- την στοματική κοιλότητα,
- τον στοματοφάρυγγα,
- το λάρυγγα
- τον καρκίνο του θυρεοειδούς και
- το δέρμα της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου.
Η μορφή του καρκίνου του στόματοςπου απαντάται στο 90% των περιπτώσεων είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Ο στοματικός καρκίνος εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ανώδυνο έλκος (πληγή) στην αρχή, που δεν κλείνει με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα μεγαλώνει δημιουργώντας προβλήματα στη μάσηση, την ομιλία ή την κατάποση. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν μια λευκή πλάκα ή μια κόκκινη περιοχή.
Συχνά τον εντοπίζουμε:
- Στο κάτω χείλος
- Στη γλώσσα
- Στο έδαφος του στόματος
- Στις παρειές,
- Στα ούλα και
- Στην υπερώα.
Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγαεντοπίζεται στην περιοχή των αμυγδαλών, στη βάση της γλώσσας, στη μαλθακή υπερώα και στα τοιχώματα του φάρυγγα. Μπορεί να έχει τη μορφή ανώδυνης ή επώδυνης διόγκωσης που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση ή τη μορφή πληγής («έλκους» που δεν υποχωρεί.
Ο καρκίνος του λάρυγγαμπορεί να εμφανιστεί με αλλαγή στη χροιά της φωνής.
Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται αύξηση σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών στους καρκίνους του στόματος και του στοματοφάρυγγα.
Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα απ’ ότι οι γυναίκες, η αναλογία όμως αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι περίπου 1,5:1 για τον καρκίνο του στόματος.
ΠΟΤΟ- ΤΣΙΓΑΡΟ- HPV Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ
Η αιτιοπαθογένεια του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος είναι πολυπαραγοντική. Το κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία για τον καρκίνο του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Ακολουθεί η κατάχρηση αλκοόλ. Ο συνδυασμός όμως αλκοόλ και κατάχρησηςκαπνού πολλαπλασιάζει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στις περιοχές αυτές της κεφαλής και του τραχήλου.
Για τον καρκίνο στοματοφάρυγγα πλέον έχει επιβεβαιωθεί η σχέση του με τους ιούςHPVκαι κυρίως με τον ιό HPV16, ο οποίος αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο τύπο ιού και εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων του τύπου αυτού του καρκίνου που παρατηρείται σε μικρότερες ηλικίες. Πιστεύεται ότι οι ιοί αυτοί ευθύνονται και για την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του στόματος στις μικρότερες ηλικίες.
Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και τηνΟυγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ασθενών με Καρκίνο της Κεφαλής και του Τραχήλου θα μπορούσε να αποφευχθούν, εάν οι ασθενείς σταματούσαν το κάπνισμα και το αλκοόλ.