ΠΟΤΑΜΙ: Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας τώρα.

Kοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών, παίρνει το Ποτάμι σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Κινήματος για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο. Παρόντων του Προέδρου της πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, του καθηγητή και Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, του ομότιμου καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστου Ροζάκη αλλά και του Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου και του πρέσβη ε.τ. και του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργου Κακλίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε: «Όλοι μιλούν για συνεννόηση αλλά θεσμοθετημένους θεσμούς συνεννόησης δεν έχουμε».

 Λίγο νωρίτερα ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργος Κακλίκης είχε παρουσιάσει την πρόταση του του Κινήματος αναφέροντας: «Το Ποτάμι κρίνει κορυφαία πολιτική επιταγή την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών που αφορούν στην ασφάλειά της  χώρας.  Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη στρατηγική άμυνα, τον συντονισμό πληροφοριών και την ασφάλεια των πόρων, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι αμιγώς κυβερνητικό σώμα»
Το Συμβούλιο αυτό θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών ενώ σε αυτό θα μετέχουν μόνιμα οι εκλεγμένοι π. Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συμβούλιο, ενώ θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί, κατά περίπτωση. Παράλληλα, θα συμμετέχουν, μόνιμα και με λόγο, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο ΓΓ του ΥΠΕΞ και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κι αν ευτυχίσουμε να δούμε να θεσμοθετούνται οι θέσεις των Μονίμων Υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας –που και αυτό είναι στην πρότασή μας- και αυτών η παρουσία θα είναι πολύτιμη για την ‘’συνέχεια της γνώσης’’.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η διατήρηση της άμεσης στενής σχέσης σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα χώρα, με την απαράβατη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες , δηλαδή εν προκειμένω τη συνθήκη της Λωζάνης και τις αρχές του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη μόνιμη βασική επιλογή για την ειρήνη, την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και την απάλειψη κάθε ενδεχόμενης διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφερομένη στην εκδήλωση τόνισε πως το Ποτάμι έχει αισθητήριο καθώς πολύς κόσμος ασχολείται πλέον με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ευχήθηκε η σημερινή εκδήλωση να είναι η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου για την αναγκαία και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Μιλώντας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να φανεί ισότιμος, αν όχι ανώτερος, του Ατατούρκ. «Ο πατέρας του έθνους πρέπει να είναι ο Ερντογάν και κανένας άλλος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την ένωση των Κούρδων που ζουν στα σύνορα της, ώστε να μην ξυπνήσουν αισθήματα ανεξαρτητοποίησης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ενώ μαγνητοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πολ Μανιέτ, βέλγος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Μπίστης, Μαριλένα Κοππά, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Πατούλης,  Αλέξανδρος Μαλλιάς, Γιάννης Παπανικολάου, Πέτρος Δούκας, Πόπη Διαμαντάκου, Πάνος Μπιτσαξής, Τάσος Κριεκούκης, Θάνος Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Αιλιανός,  προσωπικότητες από τον διπλωματικό χώρο καθώς και οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του Ποταμιού.