Οι «γυναίκες του Βορρά» στην πρώτη γραμμή

Κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ οι «γυναίκες του Βορρά», διεκδικώντας θέση σε ένα ανδροκρατούμενο πολιτικό σκηνικό. Πρόκειται για νέες γυναίκες που δοκιμάζονται σε κρίσιμα πόστα και καλούνται να αποδείξουν πως η επιλογή τους δεν βασίστηκε στο αριστερό «βιογραφικό» αλλά στην ικανότητά τους να δίνουν λύσεις. 
Η νεότερη υπουργός στη χώρα, Εφη Αχτσιόγλου, η ανερχόμενη βουλευτής Νατάσα Γκαρά, η επικεφαλής του νεοσύστατου Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου και η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας Ειρήνη Αγαθοπούλου «αιμοδοτούν» τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Προέρχονται από τον Βορρά και καταρρίπτουν τον μύθο πως η πολιτική σκηνή είναι αθηνοκεντρική. Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός με τις πολυσυζη- τημένες επιλογές είναι διπλό. Αρ- χικά θέλει να φέρει μπροστά τα νεότερα στελέχη του κόμματος. Οπως έχει πει, άλλωστε, στόχος του είναι να κυβερνήσει με τη γενιά του.
Την ίδια στιγμή ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να μη δίνει ευκαιρίες στις γυναίκες, παραβιάζοντας πα- ραδοσιακώς ανδροκρατούμενα κά- στρα. Και μπορεί στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να κυριάρχησαν οι άνδρες, ωστόσο με τις επιλογές αυτές επιχειρείται να αποκατασταθεί η ισορροπία στη... μάχη των φύλων.
Το στοίχημα
Η ενασχόληση του «νέου αίματος» με τα κοινά δεν προέκυψε ξαφνικά ένα πρωί. Στην πλειονότητά τους οι ανερχόμενες Βορειοελλαδίτισσες ξεκίνησαν από τη Νεολαία του Συνασπισμού, πρωτοστάτησαν σε κοινωνικές δράσεις και τώρα ρίχνονται σε βαθιά νερά. Το στοίχημα δύσκολο. Το νεαρό της ηλικίας τους έχει προκαλέσει την προσοχή και καλούνται να δικαιώσουν τη στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση προς τη νεότερη γενιά. Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω τους και τα ατοπήματα δύσκολα συγχωρούνται. Την καυτή πατάτα των εργασιακών έχει... παραλάβει το νεότερο μέλος της κυβέρνησης, η Εφη Αχτσιόγλου. Η 31χρονη διδάκτορας Εργατικού Δικαίου από τα Γιαννιτσά ήταν το πρόσωπο-έκπληξη του πρόσφατου ανασχηματισμού καθώς καλείται να βρει λύση με τους δανειστές σε θέματα «ταμπού» για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι οι ομαδικές απολύ-εις.
Από το προηγούμενο πόστο της ως διευθύντριας του υπουργικού γραφείου του Γ. Κατρούγκαλου είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός σε θέματα διαπραγμάτευσης, καθώς συμμετείχε στην ελληνική ομάδα κρούσης. Ξεκίνησε από τη Νεολαία του Συνασπισμού και στην πορεία ενε- πλάκη πιο ενεργά σε κομματικά θέματα. Το όνομά της έπαιξε δυνατά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο τελικά δεν είχε πάρει το χρίσμα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή της στα πάτρια εδάφη συνοδεύτηκε από την πρόταση να είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κίνηση που έδειξε πως η νεαρή δικηγόρος έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εσωτερικό του κόμματος. Με δεδομένο πάντως πως η καρέκλα του υπουργείου Εργασίας θεωρείται «ηλεκτρική», καλείται να φέρει εις πέρας μια άκρως επικίνδυνη αποστολή. Θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με το κουαρτέτο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και χωρίς να απαρνηθεί όσα μέχρι τώρα έλεγε σε δημόσιες παρεμβάσεις.
Ανερχόμενες
Από τις ανερχόμενες δυνάμεις στα κοινοβουλευτικά δρώμενα είναι η Νατάσα Γκαρά, που αποτελεί τη νέα φουρνιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1984 στην Ορεστιάδα και είναι βουλευτής Εβρου από τον Ιανουάριο του 2015. Πρώτη της αγάπη η δημοσιογραφία. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία. Και επειδή η ζωή κάνει... κύκλους πρέπει να σημειωθεί πως η διπλωματική εργασία για το μεταπτυχιακό της ήταν πάνω στην παρουσίαση του πρώτου Μνημονίου.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών επέστρεψε στην Ορεστιάδα, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα και στο ράδιο «Μεθόριος». Πλέον μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα λόγω των βουλευτικών της υποχρεώσεων και της εκλογικής της περιφέρειας. Εχει επίσης ξεκινήσει από τη Νεολαία του Συνασπισμού, συμμετείχε σε κινήματα, ενώ ήταν εκλεγμένη εκπρόσωπος στη Σύγκλητο του Παντείου. Και μπορεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό να μην αξιοποιήθηκε, ωστόσο στα πηγαδάκια της Βουλής συζητείται πως ήρθε για να μείνει στα πολιτικά δρώμενα.
Την ίδια στιγμή μία 28χρονη Θεσσαλονικιά κάνει δυναμικά την εμφάνισή της σε ένα κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου πόστο. Τα ηνία του νεοσύστατου Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ένα πρόσωπο-έκπληξη.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου μπορεί να είναι γνωστή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τώρα καλείται να δώσει «εξετάσεις» σε μία δύσκολη θέση. Σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίες στο Πα- νεπιστήμιο Μακεδονίας. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον της σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπου Τύπου.
Ενεργή δράση
Συμμετείχε ως εθελόντρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, ενώ στη Θεσσαλονίκη θυμούνται πως πρωτοστατούσε στους κοινωνικούς αγώνες φορώντας μια μπλούζα με το σύνθημα «η επανάσταση δεν είναι ουτοπία». Επί σειρά ετών είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής τον Ιανουάριο 2015. Μεγάλη της αγάπη το θέατρο. Μάλιστα, δεν δίστασε να κάνει ερασιτεχνικά βήματα στο σανίδι και για μία πενταετία συμμετείχε σε θεατρικά σχήματα. Τώρα καλείται να δοκιμαστεί στα δύσκολα και να αποδείξει πως η έλλειψη πείρας λόγω του νεαρού της ηλικίας της δεν αποτελεί τροχοπέδη.
Στα πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει από τη νεότερη γενιά και η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), Ειρήνη Αγαθοπούλου. Γεννήθηκε το 1985 στο Κιλκίς και ήταν η πρώτη βουλευτής της Αριστεράς που εξελέγη στον νομό το 2012. Αμέσως συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς σε ηλικία 27 ετών ήταν η νεότερη βουλευτής. Στις εκλογές του 2015, παρά το ότι διπλασίασε τις ψήφους που έχει πάρει, δεν επανεξελέγη καθώς πρώτος ήρθε ο Θεόδωρος Παραστατίδης.
Ωστόσο δεν αποθαρρύνθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα και συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα. Να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα περισσότερα νέα πρόσωπα στο πολιτικό σκηνικό, αρχικά δεν είχε ενταχθεί σε κάποιο κόμμα. Οπως η ίδια είχε δηλώσει, ήταν ανένταχτη αλλά το 2011, βλέποντας τη δύσκολη κατάσταση, μπήκε στα βαθιά και προερχόμενη από αριστερή οικογένεια, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον της για τον τομέα της υγείας συνδέεται και με την οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας της είναι φαρμακοποιός ενώ η μητέρα της βιολόγος. Κάπως έτσι αποφάσισε κι εκείνη να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική. Το 2009 αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές στην Ιταλία. Εχει ασχοληθεί με θέματα ομοιοπαθητικής, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή στο φαρμακείο της οικογένειάς της στο Κιλκίς.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr