Τσίπρας : «Ισχυρός Βαλκανικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη»

«Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός διακομετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θράκη.  «Ξεκινάω την περιοδεία μου στη Θράκη, από την Αλεξανδρούπολη, πρώτη πόλη της Ε.Ε. στα ανατολικά της σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα:
Ξεκινώ την περιοδεία μου στη Θράκη, από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, την πρώτη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ανατολικά της σύνορα.
Και βεβαίως, έχω ιδιαίτερη χαρά που ο πρώτος σταθμός είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ένα λιμάνι που παρά την κρίση τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και αναπτύσσεται, όχι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό με εσωστρέφεια, αλλά με εξωστρέφεια και με το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το βλέμμα στραμμένο στην ανατολική Μεσόγειο.
Το λέω αυτό, διότι η Αλεξανδρούπολη, που κάποτε θεωρούσαμε ότι έχει το μειονέκτημα να βρίσκεται πολύ μακριά από το κέντρο, να είναι η ανατολικότερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μπορεί να γίνει – και θα γίνει – ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος. Σημαντικός κόμβος, όχι μόνο για τη Θράκη, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών εμπορίου και ενέργειας, θα έλεγα, για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.
Διότι, εδώ από την Αλεξανδρούπολη, περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος. Διότι, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό λιμάνι, το οποίο θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα τα εμπορεύματα που θα έρχονται εδώ θα μπορούν με ευκολία να μεταφέρονται μέσω των υποδομών που αναπτύσσουμε, οδικών και σιδηροδρομικών, στη Βαλκανική και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θέλω να τονίσω ότι παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας περνά μια πολύ μεγάλη, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιπέτεια, μια κρίση, που ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 απώλεσε το ¼ του εθνικού μας πλούτου, χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ, που ήταν διαθέσιμο από τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες υποδομές και ταυτόχρονα με την χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι, ώστε να παράξει υψηλή προστιθέμενη αξία. Αξία προς όφελος, βεβαίως, τόσο του ίδιου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όσο όμως – και αυτό είναι το κυριότερο – προς όφελος του Δημοσίου, προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας της Θράκης.
Θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε και το τελευταίο ευρώ, 20 εκατομμύρια ευρώ, από προγράμματα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και προχωρήσαμε, μέσα στο 2015, σε δύο σημαντικά έργα:
Πρώτον, στη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση στα μέσα του 2015, όσο όμως και στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την εκσκαφή διαύλου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Και το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται μια σειρά από έργα συνολικού προϋπολογισμού, όπως είπα πριν, 20 εκατ. ευρώ. Παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι στο οποίο θα μπορούν να έρχονται τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία και να αυξήσουν την κίνηση και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, όπως είπα και πριν.
Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι αυτά τα έργα από μόνα τους δεν αρκούν. Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη του Αυγούστου, βρέθηκα στη Σόφια, στη Βουλγαρία, όπου είχα διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Εκεί, συμφωνήσαμε στην ανάδειξη δύο σημαντικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης που βγαίνει στο Αιγαίο και του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε τάχιστα στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό από τη δική μας πλευρά σημαίνει την άμεση έναρξη και υλοποίηση των έργων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, που περιλαμβάνει την ανακαίνιση της υπάρχουσας υποδομής και βεβαίως, την αντιπλημμυρική προστασία της γραμμής, κυρίως όμως την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση επί του συνολικού μήκους της γραμμής.
Ταυτόχρονα, η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς εντάσσεται στο κεντρικό δίκτυο διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ταυτόχρονα, αποτελεί τμήμα του άξονα που ενώνει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, μειώνοντας έτσι δραστικά το χρόνο διαδρομής των εμπορευμάτων από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα, αναβαθμίζοντας αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά καίρια το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει έργα που αφορούν και την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, όπως οι εργασίες στους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας και στους ανισόπεδους κόμβους, κατά μήκος της Εγνατίας, τόσο στον Έβρο, όσο και στη Ροδόπολη.
Έλεγα, όμως, πριν ότι ο κόμβος εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκτός από κόμβος μεταφορών είναι και ένας σημαντικός κόμβος ενέργειας. Και θα έλεγα ότι η Αλεξανδρούπολη και ολόκληρη η Θράκη αποκτούν πλέον έναν κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Πρόκειται για ενεργειακά έργα που υπερβαίνουν την εθνική εμβέλεια, υπερβαίνουν τα σύνορά μας και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και φυσικά στην παρευξείνια περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.
Και βεβαίως, αυτά δεν είναι έργα τα οποία δεν θα έχουν κάποια θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αντιθέτως, είναι έργα τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θράκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο λεγόμενο TAP. Επίσης, αναφέρομαι στον κάθετο συνδετήριο άξονα, στον αγωγό IGB που θα συνδέσει την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη, με τη Βουλγαρία, αλλά και στο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Πλωτού Σταθμού υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG, που προγραμματίζεται αν γίνει μέχρι και την ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB εδώ στην Αλεξανδρούπολη, λίγα μέτρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσα στη θάλασσα.
Σε συνέχεια των εγκαινίων των εργασιών κατασκευής του ΤΑΡ στην Ελλάδα, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο, θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να επιθεωρήσουμε την πρόοδο των εργασιών, εδώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου μαζί με τα άλλα δύο λιμάνια που χρησιμοποιεί η Κοινοπραξία, πληροφορούμαι ότι έχουν φθάσει συνολικά πάνω από 10.000 τμήματα σωλήνων.
Και θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, πως η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, δηλαδή η στρατηγική και γεωγραφική της θέση και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην επένδυση σε σύγχρονες και ανταγωνιστικές υποδομές, αλλά και η πολυδιάστατη ενεργειακή μας πολιτική μπορούν να αναδείξουν την Αλεξανδρούπολη, αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή, αλλά και το κυριότερο, προσφέροντας τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, ουσιαστικούς όρους για την ευημερία όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ακριτών μας εδώ στη Θράκη, που το έχουν ανάγκη ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα πολίτη.
Προς αυτήν, λοιπόν, την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι λειτουργούμε με σχεδιασμό, με σχέδιο, με όραμα και με επιμονή. Και δεν θα κουραστούμε, θα εργαστούμε αδιάκοπα και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ώστε αυτό το μεγάλο όραμα για τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη πολύ σύντομα να γίνει πράξει. Και αυτά τα έργα, τα σημαντικά έργα, θα δώσουν μια άλλη πνοή στην πόλη σας, στο νομό και στην ευρύτερη περιοχή.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι παρά την κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία χρόνια, ο λιμένας αναπτύσσεται με εξωστρέφεια, με το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον Εύξεινο Πόντο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Παρά το γεγονός ότι η χώρα περνάει μία περιπέτεια τα τελευταία χρόνια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατάφερε να εξασφαλίσει «και το τελευταίο ευρώ» από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε κατόπιν στη Φιλλύρα της Ροδόπης, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει βήμα βήμα τις παθογένειες του παρελθόντος, και να εξασφαλίσει ισονομία για τους κατοίκους της Θράκης. «Θέλουμε να μικρύνουμε την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Ροδόπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το δικαίωμα στη γνώση είναι ιερό και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη για όλους τους Έλληνες, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν, δήλωσε ο πρωθυπουργός  κατά την ομιλία του στους 635 μαθητές του μειονοτικού γυμνασίου – λυκείου στην Ξάνθη.
Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στο σχολείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους μαθητές και τους καθηγητές. Δύο μαθήτριες του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις τον είδαν. Αμέσως, ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας κατευθύνθηκαν στο γραφείο των καθηγητών, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα του σχολείου, με κυριότερο εκείνο της κτιριακής υποδομής. Οι τάξεις δεν επαρκούν, γι” αυτό λειτουργούν 18 τμήματα το πρωί και 4 το απόγευμα, σε κάθε αίθουσα συνωστίζονται 40 μαθητές και η αυλή είναι εξαιρετικά μικρή. Στο σχολείο διδάσκουν περίπου 42 καθηγητές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Κατά την ομιλία του στους μαθητές, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν βρεθεί και άλλες αίθουσες ώστε το σχολείο να λειτουργεί μόνο το πρωί, ενώ ο υπουργός Παιδείας είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το υπουργείο για να βρεθούν αυτές οι αίθουσες.
Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο πρωθυπουργός επισήμανε:
«Όλοι οι πολίτες και όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν ένα ιερό δικαίωμα, το δικαίωμα στη γνώση. Και εμείς έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση. Την υποχρέωση να φροντίσουμε ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη, να είναι ουσιαστική για κάθε παιδί, για κάθε αγόρι για κάθε κορίτσι, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο και το πανεπιστήμιο. Θέλω να σας ζητήσω μέσα από την καρδιά μου να αγαπήσετε το σχολείο σας να αγαπήσετε τους δασκάλους σας, να αγαπήσετε τη γνώση. Το μάθημα όσο και αν μερικές φορές μοιάζει σαν μια ρουτίνα, πολλές φορές μας κουράζει, όμως είναι αυτό το οποίο θα μας δώσει ίσως το σημαντικότερο εφόδιο στην εποχή μας, μια εποχή που έχει αλλάξει. Βλέπω όλους σας είσαστε με ένα κινητό στο χέρι και με βιοντεοσκοπείτε τούτη την ώρα. Ίσως σε λίγο να το ανεβάσετε και στο facebook και να το δούνε και άλλοι συνομήλικοί σας σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή που συναντιόμαστε. Νέες τεχνολογίες, λοιπόν, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα εποχή, παρ” όλα αυτά είναι αναντικατάστατη η μαθησιακή διαδικασία και η προσωπική σας επαφή με τους δασκάλους τις δασκάλες τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας.
Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να επισκεφθώ το σχολείο σας για να σηματοδοτήσω ότι για μας η γνώση, τα σχολειά μας, θα είναι προτεραιότητα. Και δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα με τον Θεό τον οποίο πιστεύουν, δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάμεσα σε μειονοτικά και πλειονοτικά, για μας όλα τα παιδιά είναι το ίδιο και έχουν ίσα δικαιώματα. Είσαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες και έχει υποχρέωση η πολιτεία να σας δώσει τα πάντα, όλα τα εφόδια για να προκόψετε. Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να ανταποδώσετε αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας πρώτα από όλα τις οικογένειές σας περήφανες για την προκοπή σας, αλλά και τον τόπο σας, κάνοντας τους εαυτούς σας να φτάσουν ψηλά, ανεξάρτητα από το τι θα κάνετε όταν μεγαλώσετε. Σας εύχομαι να κάνετε αυτό που θέλετε και είναι πολύ σημαντικό κανείς να έχει τη δυνατότητα και την επιλογή να σπουδάσει αυτό που θέλει. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα περάσετε ή όχι σε μια ανώτερη ή ανώτατη σχολή να γνωρίζετε πως ό,τι και αν κάνετε, αυτά τα χρόνια είναι τα πιο δημιουργικά σας.
Παίρνετε εφόδια αναντικατάστατα για το μέλλον σας. Αγαπήστε λοιπόν τη γνώση, αγαπήστε τους δασκάλους σας, δώστε όλες σας τις δυνάμεις για να προκόψετε. Και εμείς αυτό που έχουμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι του χρόνου, αν καταφέρω εγώ ή κάποιος άλλος από την κυβέρνησή μας να σας επισκεφθεί, δεν θα είσαστε τόσο στενάχωρα. Θα έχουμε φροντίσει να έχετε τη δυνατότητα να στεγαστείτε και σε κάποιες άλλες αίθουσες ώστε να μην υπάρχει τόσος μεγάλος υπερπληθυσμός σε ένα τόσο μικρό χώρο και να μπορεί το σχολείο σας να είναι μόνο πρωί και όχι πρωί και απόγευμα».
Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, οι μαθητές έτρεξαν προς το μέρος του για να του κάνουν χειραψία και να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε αρκετούς, με δυσκολία άνοιγε χώρο για να περάσει ανάμεσά τους και με μεγάλη προθυμία φωτογραφήθηκε με τους μαθητές.