Moνομαχία Κούλογλου-Σπυράκη για Κούβα και εκλογές

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση στην Κούβα του Κάστρο αλλά και το ενδεχόμενο εκλογών.
Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας επαναστάτης, αλλά μετά από 47 χρόνια στην εξουσία, η εξουσία φθείρει και διαφθείρει.
Eπέμεινε ότι τα πράγματα στην Κούβα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν δεν υπήρχε το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία εμπάργκο που επιβλήθηκε από μια υπερδύναμη όπως έκαναν οι ΗΠΑ σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής. Αν οι ΗΠΑ είχαν αφήσει την Κούβα να αναπτυχθεί διαφορετικά, συνέχισε, θα είχε προχωρήσει και στη δημοκρατία και στην οικονομία, πολύ περισσότερο από ότι προχώρησε τώρα. ΄Ηδη από την παράδοση της εξουσίας το 2008, ο Ραούλ Κάστρο έχει ξεκινήσει αλλαγές με διαφορετική νοοτροπία. Πρόκειται για αλλαγές που θα προχωρήσουν, αν βοηθήσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν ο Τραμπ πάρει πίσω όλα τα ανοίγματα που προσπάθησε ο Ομπάμα, θα έχουμε πάλι εγκλωβισμό.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, η υγεία στην Κούβα είναι καλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά μάλιστα σε ντοκιμαντέρ του Αμερικανού κινηματογραφιστή και συγγραφέα, Μάικλ Μουρ, στο οποίο παίρνει Αμερικανούς πολίτες και τους πηγαίνει στην Κούβα να θεραπευτούν.
Στον ισχυρισμό της κ. Σπυράκη ότι η Κούβα επί Φιντέλ ήταν βασίλειο πορνείας και διακίνησης ουσιών, ο Στέλιος Κούλογλου αντέτεινε ότι πριν τον Κάστρο η Κούβα ήταν το χαμαιτυπείο των ΗΠΑ. Τόνισε, επίσης, ότι όταν κρίνουμε την Κούβα, πρέπει να την κρίνουμε σε σχέση με τον περίγυρό της, όπως τη Δομινικανή Δημοκρατία ή την Αϊτή. Σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ μικρότερα στην Κούβα, τόνισε.
Αντιθέτως, πρέπει να την κρίνουμε, συμπλήρωσε, σε σχέση με τις δικτατορίες στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, όπου έπαιρναν τους αντικαθεστωτικούς και τους πετούσαν από τα ελικόπτερα στη θάλασσα. Δεν έχει πεθάνει αντικαθεστωτικός στην Κούβα, σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου.
Όταν η κ. Σπυράκη ισχυρίστηκε ότι ο Κάστρο διέψευσε τις προσδοκίες του λαού του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντερώτησε πως εξηγεί η ίδια το γεγονός ότι πάρα πολλοί Κουβανοί, ακόμα και σε δηλώσεις τους στην αμερικανική τηλεόραση, λένε ότι υποστήριζαν τον Κάστρο και ότι λυπούνται πάρα πολύ για το θάνατο του.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση
Για το θέμα της αξιολόγησης ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι θα κλείσει σύντομα και είπε ότι ήδη τα περισσότερα πράγματα έχουν συμφωνηθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πιέσεις και προπάντων η εκκρεμότητα μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε.
Ρώτησε μάλιστα την ευρωβουλευτή της ΝΔ, εάν θα εξακολουθήσουν να ζητούν εκλογές, όταν κλείσει η αξιολόγηση και της ζήτησε να απαντήσει αν θεωρεί ότι είναι δυνατόν μια χώρα να ορθοποδήσει, αν δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης και κάθε φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, έξι μήνες μετά τις εκλογές να ζητά νέες. «Το έχετε δει σε καμία χώρα της Ευρώπης αυτό; Είναι λάθος να μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο μιας κυβέρνησης και να κριθεί από το λαό, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς τέλος τι θα γίνει εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, μπαίνουμε σε μια πολιτική μετάβαση. Από τη στιγμή που ο στόχος της κυβέρνησης δε θα έχει επιτευχθεί, ασφαλώς προκύπτει ένα πολιτικό θέμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ελληνικός λαός να κληθεί να δει τι γίνεται.»