Μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου και στον δημοσιογράφο Κώστα Βασιλάκη, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά με τη στροφή που έχει πάρει προς την ακροδεξιά και ότι χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση.
«Μερικές φορές βάζω τον εαυτό μου», εξήγησε ο ευρωβουλευτής, «στη θέση των ανθρώπων εκείνων που πριν το ξέσπασμα ενός πολέμου έβλεπαν το κακό να έρχεται, προβληματίζονταν και αντιδρούσαν αλλά η πλειοψηφία έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».
«Έχουμε μια ιστορική επανάληψη», συνέχισε, «όπου η Ευρώπη συγκλονίζεται και δε γίνεται καμία προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση: να σταματήσει δηλαδή η πολιτική της αδίστακτης λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο γιατί βγάζει λεφτά και να υπάρξει ανάπτυξη, να βρουν οι άνθρωποι εργασία, να ζουν ευτυχισμένοι και να μην καταφεύγουν στη δημαγωγία της ακροδεξιάς».
«Αυτό το αναγνωρίζουν αλλά υπάρχουν τόσο μεγάλα συμφέροντα που αποτρέπουν οποιαδήποτε ανάληψη δράσης», συμπλήρωσε.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη μεγάλη ημερίδα που διοργάνωσε, με δική του πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος whistleblowers με τη συμμετοχή των ίδιων των πληροφοριοδοτών. Tόνισε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για την προστασία τους και αυτό που κάνουμε είναι μια μεγάλη προσπάθεια να ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγίες με τις οποίες να προστατεύονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι άνθρωποι αυτοί».
Εξέφρασε αισιοδοξία ότι αρχίζει να υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα αυτό, και ότι ακόμα και πολλοί από τους συντηρητικούς έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και ότι πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθεσία.
Για το λόγο αυτό, ο ευρωβουλευτής διοργάνωσε στις Βρυξέλλες διήμερο φεστιβάλ με την προβολή ταινιών και συγκλονιστικών ντοκιμαντέρ για τη ζωή των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι παραβρέθηκαν και συνομίλησαν με το κοινό.
«Το πραγματικό ζήτημα», επεσήμανε ο Στέλιος Κούλογλου, «είναι το αν η νομοθεσία που θα υιοθετηθεί κάποια στιγμή θα είναι επαρκής» και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν οι συντηρητικοί θα εγκρίνουν την πλήρη προστασία των πληροφοριοδοτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη των Panama papers και προτού γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος, η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, και όχι η Αριστερά, ψήφισαν νόμο για την προστασία των μυστικών των ιδιωτικών εταιριών.