Βατοπέδι: Υπόμνημα Ρουσόπουλου - Αντιδράσεις για Καραμανλή

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Μετά τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οκτασέλιδο υπόμνημα κατέθεσε και ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, στο οποίο απορρίπτει τα περί ενδεχόμενης ηθικής αυτουργίας. Στην ειδική επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκαν και ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Λιάπης, για την ανταλλαγή έκτασης στην Ουρανούπολη. Την ίδια ώρα αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στην οποία υποστηρίζει ότι η διαδικασία των ανταλλαγών ήταν νόμιμη και δεν υπάρχει ίχνος υποψίας για ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο ο Θ. Ρουσόπουλος

Για υπόθεση που εμφανίζει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης κάνει λόγο στο υπόμνημαπου απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή της βουλής για το Βατοπέδι, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος. Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, οι κατηγορίες είναι παντελώς αόριστες, αβάσιμες και αναπόδεικτες και δεν στοιχειοθετούν ηθική αυτουργία και καταλήγει, λέγοντας ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όταν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη.
«Οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης. Όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.
Ο πρώην Υπουργός επικαλούμενος εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και εκθέσεις γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, υποστηρίζει ότι από τις ανταλλαγές δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, ενώ κάνει λόγο για σκόπιμη απόκρυψη των εκθέσεων «με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Γερουλάνος και Λιάπης για τις εκτάσεις στην Ουρανούπολη

Στην προανακριτική επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης.
Αναφερόμενος στην ανταλλαγή έκτασης που βρίσκεται στην Ουρανούπολη, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε πως πρόκειται για χώρο τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας και πώς θα έπρεπε να ζητηθεί η άποψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο κ. Λιάπης για την ίδια υπόθεση, δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε κάμμυα σχέση, ούτε υποχρεούνταν να δώσει έγκριση πιο πριν για την ανταλλαγή και δεν είχε τη δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο μετέπειτα.

Αντιδράσεις για την επιστολή Καραμανλή

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η επιστολή Καραμανλή προς την προανακριτική επιτροπή με την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη τη διαδικασία ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου και σημειώνει ότι από τις ενέργειες των υπουργών της ΝΔ δεν προέκυψε ζημία για το Δημόσιο.
Ο κύριος Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, σχολίασε η κυβέρνηση, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν την επιστολή μνημείο συγκάλυψης.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό απάντησαν, προκαλώντας το κυβερνών κόμμα να υποδείξει έστω και μία ανακρίβεια.
«Ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του», τόνισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου. «Δεν τον ενοχοποιούμε αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες», πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπαμε ότι πήραν χρήματα, αλλά η υπόθεση είναι ένα σκάνδαλο, πρόσθεσε.

«Ο κ. Καραμανλής κλώτσησε μια χρυσή ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να δώσει τη δική του άποψη για το Βατοπέδι. Η αποστολή της επιστολής και η μη παρουσία του στην Εξεταστική ούτως ή άλλως τον μειώνει», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Ο κ. Καραμανλής ούτε άκουσε, ούτε έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Η υπόθεση Βατοπεδίου είναι τεράστια, αφορά στο δημόσιο συμφέρον της χώρας και πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καμία ταλάντευση και χωρίς διάθεση συγκάλυψης», επισήμανε η Δημοκρατική Αριστερά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια