Ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγές εκ βάθρων επέρχονται στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στην διοίκηση των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έκαναν από τους Δελφούς ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται πλέον στα Πανεπιστήμια και όχι σε Σχολές, ενώ προτείνεται και συνένωση ή ακόμα και κατάργηση Σχολών και Τμημάτων.  Μιλώντας το πρωί, στη ΝΕΤ, η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε επιπλέον διευκρινίσεις για τις προωθούμενες αλλαγές. Όπως είπε, εξετάσεις και εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν, οι διαλέξεις στα αμφιθέατρα θα καταργηθούν ενώ θα καταγράφονται οι παρουσίες και
η απόδοση.
Η υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας, αναμένει τη στήριξη των προέδρων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και των κοινωνικών εταίρων σε αυτήν την προσπάθεια και κάλεσε τους φοιτητές να υποδείξουν τον τρόπο που θέλουν να συμμετέχουν στο διάλογο.
Πρόσθεσε ακόμα, ότι θα υπάρχουν προγράμματα σπουδών και όχι τμήματα και ο φοιτητής θα μπορεί να φτιάχνει τις σπουδές του.
Ιδρύματα, σχολές ή τμήματα θα συγχωνευθούν, θα καταργηθούν ή θα συνενωθούν με άλλα και το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίσει τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών και τον τρόπο αξιολόγησης των καθηγητών του.
Παράλληλα, θα ιδρυθεί Ανεξάρτητη Αρχή χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ενώ θα γίνονται συμφωνίες με τράπεζες για φοιτητικά δάνεια.
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μετέχουν στο συμβούλιο του Πανεπιστήμιου και άλλες προσωπικότητες, ενώ ο πρύτανης κι η σύγκλητος θα έχουν την ευθύνη όλου του ακαδημαϊκού έργου.
Όσον αφορά στο άσυλο επανέλαβε ότι το συμβούλιο του πανεπιστήμιου θα εφαρμόζει το νόμο, χωρίς εξαιρέσεις.
Ο διάλογος για τις σαρωτικές αλλαγές θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο ώστε να ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Για μία καλή αρχή έκαναν λόγο οι πρυτάνεις, ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής έως ότου ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες.

Αντιδράσεις κομμάτων

Από πλευράς κομμάτων η ΝΔ χαρακτήρισε εικονική πραγματικότητα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για νέα επίθεση στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η διοίκηση τους από μάνατζερς, θα ωφελήσει τα πανεπιστήμια, παρατήρησε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο Συνασπισμός μίλησε για συστηματική διάλυση του πανεπιστημίου
Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια