Ο Ρώσος πρόεδρος καθαίρεσε τον δήμαρχο της Μόσχας

Ο Ρώσος πρόεδρος ΝτμίτριΜεντβέντεφ υπέγραψε σήμεραδιάταγμα με το οποίο καθαιρεί τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος κυβερνούσε την ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά πρόσφατα βρισκόταν σε έντονη αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το διάταγμα, ο 74χρονος Λουκζόφ «καθαιρέθηκε επειδή απώλεσε την εμπιστοσύνη του προέδρου», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ Νοβόστι. Το σύνταγμα της Ρωσίας επιτρέπει στον πρόεδρο της χώρας να παύει το δήμαρχο της Μόσχας και τους επαρχιακούς κυβερνήτες γι' αυτό το λόγο. Ο Λουζκόφ μιλώντας στην ρωσική τηλεόραση τόνισε  ότι δεν αποχωρεί από την δημαρχία με την θέλησή του. Προσωρινός δήμαρχοςτης Μόσχας ανέλαβε ο Βλαντιμίρ Ρέζιν.

Από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές

Η θητεία του Λουζκόφ έληγε την επόμενη χρονιά, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.
Εδώ και δύο εβδομάδες, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν τον Λουζκόφ, σύμμαχο του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν για διαφθορά και νεποτισμό.
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν την αντιπαράθεση αυτή ως μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Η κίνηση του Μεντβέντεφ θεωρείται ως πολιτικός σεισμός και δείγμα άσκησης εξουσίας του Ρώσου προέδρου.
Η καθαίρεση του Λουζκόφ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στον Μεντβέντεφ και τον Πούτιν, ο οποίος πιστεύεται ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2012.
Ο Λουζκόφ θεωρείται ο ισχυρότερος άντρας στη Ρωσία μετά τον Πούτιν. Είναι παντρεμένος με την πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας, την Γελένα Μπατούρινα.
Από την αρχή της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο δήμαρχος της Μόσχας δεν εκλέγεται, αλλά ορίζεται.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια