Κυριάκος Μητσοτάκης :«Το επείγον ερώτημα δεν είναι αν θα υπογραφεί νέο μνημόνιο τον Ιούνιο, αλλά πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία μαζί με τον οβελία του Πάσχα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΟΡΑ"
«Το επείγον ερώτημα δεν είναι αν θα υπογραφεί νέο μνημόνιο τον Ιούνιο, αλλά πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία μαζί με τον οβελία του Πάσχα». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 28 Μαρτίου, στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Αγορά» και στο δημοσιογράφο, Σωτήρη Σταθόπουλο.


Ο κ. Μητσοτάκης καλεί την Κυβέρνηση να κάνει στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε ήδη αποπέμψει τόσο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όσο και τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργο Κατρούγκαλο.


Τον υπουργό Οικονομικών τον κατηγορεί πως με την στάση του η Ελλάδα έχασε όλους τους συμμάχους της, ενώ για τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει: «Όσο ο κ. Τσίπρας δεν τον αποπέμπει τόσο θα φέρει ακέραιη την ευθύνη».


Αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Η στάση μας υπήρξε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή. Οφείλουμε επιτέλους να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της στείρας αντιπολίτευσης που ήταν ο κανόνας στη χώρα μας. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν από τα μνημόνια και βαδίζουν το δρόμο της ανάπτυξης με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία».


Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:


Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να προσφύγει στην λήψη μέτρων, υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο;


Η Κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην προεκλογική της ρητορική και φαίνεται ότι αδυνατεί να τηρήσει τη συμφωνία την οποία η ίδια υπέγραψε με μεγάλη καθυστέρηση. Επί δύο μήνες ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να συγκεράσει το λαϊκισμό με τον οποίο πορεύθηκε προεκλογικά με τις επιταγές της πραγματικότητας. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής θυμίζει πολιτική αμφιθεάτρου. Ένα μείγμα αμηχανίας, φλυαρίας, κωμικών αυτοσχεδιασμών και πλήρους άγνοιας κινδύνου έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών. Είναι τραγικό μετά από 5 χρόνια θυσιών των πολιτών να συζητάμε και πάλι αν υπάρχουν αρκετά λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Απρίλιο. Και για να μην κατηγορηθώ ότι κινδυνολογώ, αυτό ακριβώς ομολόγησε ο κ. Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στην κυρία Μέρκελ. Άρα το επείγον ερώτημα δεν είναι αν θα υπογραφεί νέο μνημόνιο τον Ιούνιο, αλλά πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία μαζί με τον οβελία του Πάσχα.  


Εμμένετε στην παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη; Πιστεύετε ότι ο υπουργός Οικονομικών φέρει ακέραια την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις;


Ο υπουργός Οικονομικών δεν φέρει μόνος την ευθύνη για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει, άλλωστε, πρωθυπουργός στον οποίο αναφέρεται. Φέρει, όμως, αποκλειστική ευθύνη για τον τόνο και το ύφος της διαπραγμάτευσης. Ο κυνισμός, η αλαζονεία, η ημιμάθεια, η παντελής έλλειψη σεβασμού, οι προκλήσεις επί προσωπικού δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα. Ο κ. Βαρουφάκης με τις συμπεριφορές του κατάφερε μέσα σε δυο μήνες η Ελλάδα να χάσει παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρώπη και να συνταχθούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πίσω από τον κ. Σόιμπλε.  Ζητώ και σήμερα την αποπομπή του από την κυβέρνηση, αν και νομίζω πως ήδη τον έχει αποσύρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το προσκήνιο.


Είσαστε σε ανοιχτή αντιπαράθεση από την πρώτη στιγμή και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Εκτιμάτε πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τον είχε αποπέμψει;


Η σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου είναι τόσο προφανής που θα βρει τη θέση της στα εγχειρίδια πολιτικής επιστήμης του μέλλοντος. Αναρωτιέμαι με τι ηθικό κύρος θα προσέλθει στη Βουλή να εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο που αποτελεί ένα πελατειακό ευχολόγιο ημετέρων, βολεμένων εργατοπατέρων και συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ. Αυτό που ενοχλεί βέβαια περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση Κατρούγκαλου είναι η κατάρρευση του μύθου της «ηθικής υπεροχής» της Αριστεράς. Πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον για τους απολυμένους κρυβόταν μια ωραία προμήθεια της τάξης του 12%. Όσο ο κ. Τσίπρας δεν τον αποπέμπει τόσο θα φέρει ακέραιη την ευθύνη από την στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί ο ίδιος.   


Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν  το επόμενο διάστημα πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους;


Αν υπάρξουν τότε η χώρα θα έχει πέσει στα βράχια. Και κάτι τέτοιο το απεύχομαι. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να διαβεί πλήρως τον Ρουβίκωνα της προσαρμογής στην πραγματικότητα και να μην πνιγεί στη μέση του ποταμιού με τους υπέρμαχους της αντιμνημονιακής ορθοδοξίας.


Ορισμένα στελέχη της ΝΔ τάσσονται υπέρ μιας σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής . Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;   


Χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει την Κυβέρνηση στις θετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και να ασκεί κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της, ενώ ταυτόχρονα να προτείνει και λύσεις. Αυτό θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης. Η στάση μας υπήρξε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Οφείλουμε επιτέλους να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της στείρας αντιπολίτευσης που ήταν ο κανόνας στη χώρα μας. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν από τα μνημόνια και βαδίζουν το δρόμο της ανάπτυξης με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία. Αυτό που δεν πρόσφερε στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση το προσφέρουμε εμείς. Αρκεί να μας δοθεί η ευκαιρία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια