Στενεύουν τα περιθώρια για τη φετινή καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στον Έβρο

Της Μαρίας Γκουκγουσκίδου
Κι ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι την Παρασκευή, 27-3-2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε συνεδρίασή του θα αποφάσιζε την αποδοχή των όρων της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα οδηγούσε σε άμεση εκταμίευση του ποσού των 8.500.000 ευρώ περίπου και σε άμεση εξόφληση των οφειλομένων προς τους τευτλοκαλλιεργητές για την περσινή παραγωγή, μάθαμε ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναβλήθηκε εκ νέου.
Οι διαβεβαιώσεις προς τους παραγωγούς δεν λείπουν εδώ και δυο μήνες, αυτό όμως που λείπει δυστυχώς είναι η συνέπεια, αφού η ημερομηνία εξόφλησης μεταβάλλεται συνεχώς. Από την 6η Μαρτίου αναβλήθηκε για τη 13η Μαρτίου, στη συνέχεια για την 20η Μαρτίου και τελικά για την περασμένη Παρασκευή, οπότε και πάλι αναβλήθηκε, ίσως για τη σημερινή ημέρα.
Από την άλλη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ο Βαγγέλης Αποστόλου, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επαναλαμβάνουν συνεχώς τη στήριξη της κυβέρνησης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και διαβεβαιώνουν τους παραγωγούς ότι έχουν εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποπληρωμή της παραγωγής τους για το έτος 2014 και ότι έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Βιομηχανίας με βάση το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η νέα Διοίκηση.
Καλούν δε τους παραγωγούς να προχωρήσουν μαζικά και αποφασιστικά στην καλλιέργεια τεύτλων για την καλλιεργητική περίοδο του 2015.
Δυστυχώς όμως οι διαβεβαιώσεις δεν επιβεβαιώνονται από πράξεις και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους τευτλοκαλλιεργητές της περιοχής μας. Διότι, από τη μια αναβάλλεται συνεχώς η ημερομηνία καταβολής των οφειλομένων προς αυτούς για την περσινή παραγωγή, ενώ οι ίδιοι ήδη οφείλουν να καταβάλουν το ΦΠΑ των συγκεκριμένων τιμολογίων, σύντομα δε θα κληθούν να καταβάλουν και το φόρο εισοδήματος για χρήματα που δεν εισέπραξαν.
Από την άλλη και όσον αφορά τη φετινή παραγωγή τα πράγματα δεν έχουν διευκρινιστεί. Αυτό που έχουν έως σήμερα είναι μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή του περσινού τιμολογίου και για την επιβάρυνση της βιομηχανίας με τα μεταφορικά τους έξοδα, σε περίπτωση (την πιο πιθανή) που δεν λειτουργήσει το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας. Όλα αυτά όμως έχουν ειπωθεί μόνο προφορικά και δεν υπάρχει τίποτα που να τους διασφαλίζει ότι αυτά θα ισχύσουν, δεν έχουν δε διευκρινιστεί πολλά άλλα δεδομένα που αφορούν τη φετινή παραγωγή, όπως π.χ. οι τιμές των σπόρων και των φαρμάκων που θα χρειαστούν για τις καλλιέργειές τους.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αντιληφθεί πως τη δυσάρεστη εξέλιξη της περιορισμένης καλλιέργειας ζαχαρότευτλων στην περιοχή μας μπορεί ίσως ακόμα να ανατρέψουν η, χωρίς άλλη καθυστέρηση, καταβολή των οφειλομένων στους παραγωγούς και η άμεση δέσμευση της βιομηχανίας για τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας της με τους παραγωγούς για τη φετινή χρονιά, όχι πλέον προφορικά και αόριστα, αλλά με τη μορφή σύμβασης προς υπογραφή.
Τα χρονικά περιθώρια για τη σπορά στενεύουν μέρα με την ημέρα και όλοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι παραγωγοί δεν έχουν πλέον τη δύναμη να επωμιστούν βάρη που δεν τους αναλογούν ούτε να διακινδυνέψουν να υποστούν ζημία σε περίπτωση που κάποιοι δεν μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ορεστιάδα 30 Μαρτίου 2015

Μαρία Γκουγκουσκίδου
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια