Α.Τσίπρας στη Real News: ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Ένα ακόμη ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στις «δυνάμεις» της διαπλοκής, στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένοντας πιστός στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, βάσει των οποίων πήρε νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό για ενταφιασμό του μνημονίου και των υφεσιακών μέτρων - Τι λέει, μεταξύ άλλων, για το θέμα που προέκυψε με τον Κατρούγκαλο, για τις φήμες απομάκρυνσης του Βαρουφάκη και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη «Real news», απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης». 

Και διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίσηΔεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά».

Παράλληλα, ο Τσίπρας εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».

Αφήνει, δε, αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012» και υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, εκτιμώντας ωστόσο πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεκαθαρίζει επίσης τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας», σημειώνει πως ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, τονίζοντας πως έχουν ξεκινήσει έρευνες σε λίστες των μεγαλοκαταθετών, σε ύποπτες συμβάσεις ενώ αποτελεί προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας καλύπτει τον κ. Κατρούγκαλο λέγοντας ότι «το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και πως ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές».

Για τον Γ. Βαρουφάκη και τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό, τονίζει πως «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση, αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση. Φυσικά, υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

Όσον αφορά στην κα Κωνσταντοπούλου, δηλώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόεδρο της Βουλής στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας» ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ότι είναι «σενάρια εαρινής νυκτός» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης και προσθέτει: «Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αυτήν τη φάση, ενώ δηλώνει πως εάν ο κ. Σαμαράς τού ζητήσει συνάντηση θα τον δει για να τον ενημερώσει.

Ξεκαθαρίζει τέλος ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/03/real-news.html#ixzz3VhbScjB3

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια