Η διπλή μάχη του Αλέξη Τσίπρα για τη λύση του «ελληνικού δράματος» Η λίστα, η ομοβροντία τρόμου, ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Με 18 μέτρα ταχείας απόδοσης και εν μέσω νέας παγκόσμιας ομοβροντίας τρόμου και καταστροφολογίας η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει από σήμερα την τελική μάχη για την λύση του ελληνικού δράματος.
Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις των 3 δις ευρώ μπαίνει στο τραπέζι του Brussels Group για την πρώτη αποτίμηση, με τελικό στόχο να εγκριθεί την Τετάρτη από το Eurogroup κι, αμέσως μετά, την Πέμπτη, να δοθεί από την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι το σύνθημα για την άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης θεωρείται - παρά τις ρητορικές εκρήξεις - μονόδρομος από την κυβέρνηση, καθώς είναι απολύτως σαφές πλέον πως η 9η Απριλίου, ημέρα πληρωμής της δόσης των 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αποτελεί και την "ημέρα μηδέν" για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε πεπεισμένος χθες το βράδυ μιλώντας σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ότι η συμφωνία θα κλείσει και η ΕΚΤ θα ανοίξει την Πέμπτη τις στρόφιγγες της ρευστότητας. Ωστόσο, η μάχη δίνεται και πάλι με κόντρα οιωνούς και με ανοιχτά μέτωπα εκτός και εντός συνόρων: Η Fitch υποβάθμισε αργά χθες κατά 3 βαθμίδες την ελληνική οικονομία και τα διεθνή media άνοιξαν και πάλι τον χορό των σεναρίων καταστροφής με το Reuters να επαναφέρει το «σχέδιο» κυκλοφορίας διπλού νομίσματος και τον ανταποκριτή της Liberation στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ να «τουιτάρει» φήμες για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ακόμη και εντός της... χθεσινής νύχτας.

Την ίδια ώρα, και εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων των πιστωτών για τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, εκπέμπονται και τα πρώτα μηνύματα προβληματισμού από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «έντιμος συμβιβασμός» δεν φαίνεται δεδομένος από όλους και είναι χαρακτηριστική η σημερινή συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»: Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μιλά για «σύγκρουση με την γερμανική Ευρώπη» και για «εκβιαστικά διλήμματα από τους δανειστές» και υποστηρίζει ότι απαιτούνται «επειγόντως μεγάλες και τολμηρές επιλογές».

Το κλίμα στην Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να ζητήσουν οι εταίροι ψήφιση μέρους των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή πριν αποδεσμευθούν κεφάλαια προς την Ελλάδα.

Υπό το κλίμα αυτό την Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τα κύρια κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες προτάσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια