Ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με κλειστό το εργοστάσιο της Ορεστιάδας?

Δελτίο τύπου Αναστασίου Δημοσχάκη
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου υπογράφηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Αρ.Φ.35 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) η οποία αφορά μεν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δεν αναφέρεται, δε, καθόλου στο φλέγον ζήτημα του εργοστασίου της Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, νομοθετείται η κεφαλαιοποίηση (έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ κατά € 30 εκ., χρήματα προερχόμενα από τα μη διανεμηθέντα διαθέσιμα ,της υπό εκκαθάριση παλιάς Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ. Το σκεπτικό είναι να υποστηριχθεί η τευτλοπαραγωγή και «να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης», χωρίς όμως να γίνεται καμία ουσιαστική αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης.  
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ως προς το εργοστάσιό της στην Ορεστιάδα, έχει υπάρξει βασικός πυλώνας των προτάσεων του Βουλευτή Έβρου Αν. Δημοσχάκη, από την προεκλογική ακόμα περίοδο. Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί ένα αναξιοποίητο «πολυμηχάνημα». Μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη εάν επεκταθεί το εύρος των δραστηριοτήτων του, και σε χρονική περίοδο εντός του έτους, και σε ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα «στρατόπεδο σε καιρό ειρήνης» σε απόσταση 1200 μ. από τα σύνορα, το οποίο θα μπορούσε να αναζωογονήσει την περιοχή, τόσο οικονομικά, όσο και πληθυσμιακά. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από σειρά λαθών και απαιτείται άμεσα αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, ώστε να επανεκκινηθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης.
Ο Βουλευτής χαιρετίζει μεν οποιοδήποτε ουσιαστικό και νομικά κατοχυρωμένο βήμα διάσωσης της ΕΒΖ, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μια ένεση ρευστότητας δίχως προγραμματισμό και πλάνο δεν πρόκειται για λύση, αλλά για πρόσκαιρη και επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος. Πρακτική η οποία δεν αναφέρεται καν στην βιωσιμότητα του εργοστασίου στην Ορεστιάδα, μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακά μέτρα.
Σύντομα, ο Βουλευτής θα καταθέσει γραπτή Ερώτηση αναφορικά με το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα που απασχολεί τους αγρότες του Νομού Έβρου
gkatzios : Κάποιος να πει στο βουλευτή ότι το κόμμα του, όταν κυβερνούσε πριν λίγο καιρό, έκλεισε το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, να του πει ότι ο αρχηγός του όταν επισκέφθηκε τον "φράχτη", απέφυγε να περάσει από την πόλη της Ορεστιάδας για αυτό το λόγο. Κάποιος να του πει ότι ο Έβρος είναι ακόμη πλημμυρισμένος και η περίοδος της σποράς τεύτλων αρχίζει να τελειώνει . Το ότι κάποιος είναι νέος βουλευτής δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του κόμματος στο οποίο ανήκει, και τις πολιτικές του οποίου στήριξε .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια