Ολυμπιακοί Αγώνες, Λονδίνο 2012, με πολλές… «καινοτομίες».
Από τις δάδες που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα οι Βρετανοί είχαν υποπέσει στο 1ο ‘φάουλ’… Οι δάδες μπορούσαν να αποκτηθούν από όποιον τις μετέφερε, έναντι μικρού αντιτίμου, και στη συνέχεια ακολουθούσε ένας πλειστηριασμός στο διαδίκτυο όπου κάθε λαμπαδηδρόμος, άνετα, μπορούσε να πουλήσει τη δάδα ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού.
Η τελετή έναρξης πέρασε στην ιστορία. Με την παρουσία της βασίλισσας, του «Τζέημς Μποντ», του Μίστερ Μπην και πολλών άλλων όπως και πλήθος εθελοντών. Έντονο το αγγλικό στοιχείο όπως και η τεχνολογία όπως επέλεξε να μας τα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης του «Slumdog Millionaire», Ντάνι Μπόηλ.
Δεν μπορώ να μην μπω στο τρυπάκι να συγκρίνω την τελετή έναρξης με αυτή των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, τότε, κατάφερε να συγκινήσει τα πλήθη, να σκιαγραφήσει την ιστορία του θεσμού, να εμπνεύσει με τα άπειρα μηνύματα που έστελνε και να θέλξει τις κριτικές με την απλότητα και τη φαντασία του.
Οι Άγγλοι άρχισαν τη δική τους …ιστορία μερικές χιλιάδες χρόνια μετά… «δανείστηκαν», όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το δέντρο (Ελιά εμείς, βελανιδιά αυτοί – πάλι μη συγκρίσιμα μεγέθη…) αλλά και τους τυμπανιστές…, προσπάθησαν με φανφάρες να δημιουργήσουν μα τελικά έστησαν ένα «παρτάκι»!
Η “Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη”, λέει σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο αθλητικογράφος της “Independent”, Άλαν Χάμπαρντ, ο οποίος έχει καλύψει 10 Ολυμπιάδες και τόνισε πως το 2004 έζησε το “… γνήσιο το αυθεντικό ολυμπιακό πνεύμα’’, το οποίο και δεν βρίσκει στο Λονδίνο!
Στο αποκορύφωμα, κατάφεραν την Κυριακή, να σβήσουν και την ολυμπιακή φλόγα! Πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Αγώνων!
Να μην μεταφέρω σχόλια και απόψεις για «…πόλη φρούριο» ή τις καθυστερήσεις στις μετακινήσεις αθλητών και πολιτών.
Όλοι επίσης θα ενημερωθήκατε για την «πατάτα» με τη σημαία της Β.Κορέας (αντί αυτής ανάρτησαν της Ν.Κορέας – ο αγώνας καθυστέρησε περίπου 1 ώρα).
Δεν θα έμπαινα στον πειρασμό να προβώ σε αυτές τις παρατηρήσεις (μόνο για τις πρώτες μέρες των αγώνων…), αλλά θυμάμαι πολύ καλά τα κακεντρεχή σχόλια «κομπλεξικών» Βρετανών δημοσιογράφων, και όχι μόνο, παραμονές των Αγώνων αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Τα στόματα βέβαια όλων έκλεισαν από την ώρα που άρχισε η γιορτή του αθλητισμού.
Για να περάσουμε βέβαια στην επόμενη μέρα και να μετρούμε τις παραλείψεις, με εκείνες της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων να κλέβουν την παράσταση!
Στα πλαίσια καταπολέμησης της εμπορευματοποίησης και της δολιοφθοράς (ντόπινγκ), το ολυμπιακό πνεύμα θα μπορούσε να διασωθεί μόνο με πάγια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Φυσικά με την συμφωνία και τη στήριξη όλων των κρατών που συμμετέχουν.
Επειδή αυτό σήμερα είναι ουτοπικό, αφήστε με να νοσταλγώ το καραβάκι με τον πιτσιρικά να χαιρετάει τα πλήθη (Τελετή Έναρξης) και να δακρύζω όταν θυμάμαι το κοριτσάκι που φύσηξε για να σβήσει τη φλόγα (Τελετή Λήξης) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣstatesmen.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου