Ομάν... τι πάθαμε!!!

ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΚΑΙ ROLEX ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Με χρήματα και ρολόγια φιλοδώρησε μέλη της αστυνομίας και εργαζομένους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο σουλτάνος του Ομάν, Καμπούς Μπιν Σαΐντ αλ-Σαΐντ, κατά την αναχώρησή του μετά από τις διακοπές που έκανε στην Κύπρο.
Το θέαμα ενός εμίρη που μοιράζει ρολόγια και λεφτά σε κάθε του βήμα είναι οικείο, κυρίως από τις ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’60. Ωστόσο, εκτός από τη γραφικότητα της περίπτωσης, προκύπτουν σοβαρά θέματα ηθικής
τάξεως -και όχι μόνο- με την αποδοχή δώρων από δημόσιους υπαλλήλους και αστυνομικούς.

Και παραπονεμένοι
Πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση του «Π» από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο σουλτάνος κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας εξέφρασε ικανοποίηση για την εξυπηρέτηση του ιδίου και της πολυπληθούς συνοδείας του από τους αστυνομικούς και τους υπόλοιπους εργαζομένους. Μέλος της συνοδείας του φέρεται να έκοψε επιταγή αρκετών χιλιάδων ευρώ, με οδηγίες τα χρήματα να μοιραστούν στους αστυνομικούς. Από τη μοιρασιά κάποιοι φαίνεται πως πήραν λιγότερα από τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προστριβές. Ο σουλτάνος του Ομάν φέρεται να επεφύλαξε καλύτερη μεταχείριση για τους αξιωματικούς, αφού τους πρόσφερε ως δώρο ρολόγια Rolex με το έμβλημα του σουλτανάτου. Όπως μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, δώρα πήραν και άλλοι που είχαν την τύχη να εργάζονται κατά την ώρα της αναχώρησης του σουλτάνου.

Συνήθης πρακτική
Ο σουλτάνος του Ομάν συνηθίζει να προσφέρει χρήματα και ρολόγια τόσο κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό όσο και σε πολίτες της χώρας του. Όπως μας αναφέρθηκε, «τα ρολόγια χρησιμοποιούνται από μονάρχες του αραβικού κόλπου ως επαγγελματικές κάρτες». Μάλιστα, η εταιρεία Rolex έχει κατασκευάσει διάφορες σειρές ρολογιών αποκλειστικά για το Ομάν, τα οποία διατίθενται ως δώρα. Τα ρολόγια φέρουν το έμβλημα του σουλτανάτου ή του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, ή της αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών (στρατού, ναυτικού αεροπορίας κ.λπ.).

Δώρα και κανονισμοί
Οι κανονισμοί της Δημόσιας Υπηρεσίας εν πρώτοις δεν επιτρέπουν τη λήψη δώρων από δημόσιους λειτουργούς. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορεί κάποιος για λόγους δημόσιου συμφέροντος να αποδεχθεί δώρο, θα πρέπει να το δηλώσει, και, αναλόγως της αξίας του, αποφασίζεται αν μπορεί να το κρατήσει ή όχι.

Χουβαρντάς απόλυτος μονάρχης
Ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ αλ-Σαΐντ βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 42 χρόνια, αφού το 1970 ανέτρεψε τον πατέρα του και τον εξόρισε στην Αγγλία όπου και πέθανε. Η βασιλεία του έχει βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα, αφού αντιμετώπισε τις συνεχείς εξεγέρσεις αλλά και κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και οι επιδημίες. Ο σουλτάνος παραχώρησε αμνηστία στους αντιπάλους του πατέρα του και εφάρμοσε πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, προσέφερε Σύνταγμα βασισμένο στο Κοράνι και θεσμοθέτησε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει διορίσει μετέχουν πέντε γυναίκες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια