Νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης με την τρόικα προτείνει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η Λούκα Τ. Κατσέλη


Την ανάγκη αντιστροφής της λογικής της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την επανατοποθέτηση του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους σε πολιτική βάση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης επεσήμανε η  πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Τ. Κατσέλη, σε συνέντευξη με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λόρα Ιωάννου που στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM.
Η κα Κατσέλη αποκάλυψε, επίσης, πως την ανάγκη αυτή και τα επιχειρήματά της τα 
αναπτύσσει με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και στους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή της τόνισε χαρακτηριστικά πως και οι τρεις αρχηγοί «αποδέχονται ότι οι αποκλίσεις στην επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων είναι αποτέλεσμα της δικής μας μη συμμόρφωσης» στα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.
«Αγνοούν», εξήγησε η κα Κατσέλη, «ότι το βασικό, δηλαδή την κύρια ευθύνη έχει η ύφεση που την προκαλούν τα ίδια τα  μέτρα», διότι έχουν παγιδευτεί και εγκλωβίστηκαν στην αδιέξοδη μνημονιακή στρατηγική που οδηγεί νομοτελειακά τη χώρα σε χρεωκοπία.
Η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» επεσήμανε ότι η στρατηγική   που έχουν επιλέξει οι τρείς αρχηγοί  «δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που, ακόμα και μετά το κούρεμα, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, το ΔΝΤ και την αγορά -η οποία προεξοφλεί νέα αναδιάρθρωση-, δεν έχει καταστεί διαχειρίσιμο και βιώσιμο γεγονός».
Για το λόγο αυτό, η κα Κατσέλη εκτίμησε ότι ακόμα κι αν βρεθούν 11,5 δις ευρώ μέτρα εξοικονόμησης όχι μόνο δεν θα υπάρξει λύση αλλά η ύφεση θα βαθύνει, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και το «κινέζικο μαρτύριο» θα συνεχισθεί. «Το σισύφειο δράμα συνεχίζεται» είπε επιγραμματικά.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων  πρότεινε στους αρχηγούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Α) να υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση αμέσως – πριν την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου -  αίτημα προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. με το οποίο θα ζητείται η κατάθεση και δημοσιοποίηση  κοινής έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση αναθεωρημένων εκτιμήσεων  για την ύφεση και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η  Ελληνική Κυβέρνηση  από τη δική της πλευρά θα πρέπει να συγκροτήσει Επιτελείο Ειδικών για  την υποβολή Εθνικής Πρότασης  για τη Βιώσιμη Διαχείριση του Χρέους και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας.
Β) να αξιολογηθεί, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τόσο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και των προοπτικών εξόδου από την ύφεση στη βάση των πορισμάτων των εκθέσεων αυτών και να ληφθούν αποφάσεις είτε για νέο κούρεμα, είτε για ρύθμιση, είτε για αγορά χρέους από τη  δευτερογενή αγορά, είτε για διαγραφή χρέους ή συνδυασμό των ανωτέρω ώστε να προσδιοριστεί ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι αναγκαίος ώστε να καταστεί το υπόλοιπο χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο.  Και
Γ) είναι μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο,   που μπορεί  να προσδιορισθεί  το  μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν, καθώς  και ο αναγκαίος χρονικός ορίζοντας  της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια