Δικαιώθηκε στο εφετείο η Αργεντινή


Προσωρινή νίκη πέτυχε η Αργεντινή καθώς το εφετείο των ΗΠΑ –όπου είχε καταφύγει η χώρα της Λατινικής Αμερικής- «παγώνει» την απόφαση του δικαστή Γκριέζα, ο οποίος ζητούσε την άμεση εξόφληση των κερδοσκοπικών hedge funds που δεν αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του αργεντινού χρέους.
Η απόφαση «εξπρές» του Εφετείου, δικαιώνει σε πρώτη φάση το Μπουένος Αϊρες που πλέον αναμένεται να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών. Η απόφαση της νέας δίκης, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν τηναναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.
Να σημειωθεί πως στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια