Στα Άγραφα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος(Φώτο)


Στα Βραγγιανά τον υποδέχτηκε ο νέος δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής
Ανεπίσημη επίσκεψη στα ιστορικά Άγραφα πραγματοποίησε, χθες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρέθηκε για ένα τριήμερο στην Δυτική Ευρυτανία.
Ο Μακαριώτατος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στην Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του Πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, όπου φιλοξενούμενος από τον π. Θ. Χρυσικό, πρώην συνεργάτη του, διέμεινε στον ξακουστό ξενώνα ΚΟΝΑΚΙ, του Κώστα Κωστόπουλου. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέπτεται για 6η χρονιά την Ευρυτανία και ειδικά την Ανατ. Φραγκίστα για ολιγοήμερη ξεκούραση.
Την επομένη το πρωί, Δευτέρα 28 Ιουλίου ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Επιχώριο Επίσκοπο, Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της περιοχής, τον π. Θωμά Χρυσικό και τον π. Λάμπρο Ανδρεάκη και την πρώην Αναπληρώτρια Δημάρχου των Αγράφων Βάσω Φεγγούλη, έφυγαν για τα ιστορικά Άγραφα και πιο συγκεκριμένα την περιοχή των Βραγγιανών, όπου βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά και εφημισμένη Σχολή του Γένους.
Εκεί έγιναν δεκτοί με πολύ θέρμη από το νέο Δήμαρχο Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή και τους συνεργάτες του Βαγγέλη Κατσιφό, Γιώργο Κίτσιο, τους ιερείς της περιοχής και από πολλούς κατοίκους.
 Μετά το προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή, ο Μακαριότατος με τον Άγιο Καρπενησίου και την συνοδεία των, επισκέφτηκαν και προσκύνησαν στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Στάνας και το 
μεσημέρι γευμάτισαν σε ταβέρνα των Αγράφων. Αργά το απόγευμα ο κ.κ. Ιερώνυμος ευλόγησε τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου Κρέντης και την επομένη αναχώρησε για την Αθήνα.
Στα Βραγγιανά βρίσκεται το Ελληνομουσείο Αγράφων (Γούβας Βραγγιανών) όπου και η παλιά μονή της Αγίας Παρασκευής. Την μεγάλη σχολή, ίδρυσε ο Δάσκαλος του Γένους ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός το 1662. Πέθανε εδώ στις 5 Αυγούστου του 1682 και θάφτηκε στον νάρθηκα του ναού. Συνεχιστής του μεγάλου έργου του ο αντάξιος μαθητής του ο Βραγγιανίτης καλόγηρος Αναστάσιος ο Γόρδιος (1654-1729). Στο προαύλιο της μονής το "πουρί", το βήμα των μεγάλων Δασκάλων. Δίπλα η περίφημη πηγή Φοντάνα "Βυτίνα", που το νερό της ακόμη τρέχει για να ξεδιψάσει τους σημερινούς προσκυνητές.Στα Βραγγιανά υπήρχαν πολλές εκκλησίες, όπως κι άλλο μοναστήρι στη θέση "Μοναστηριακές". Από αυτές, ελάχιστες απέμειναν από τις γεωλογικές και κυρίως τις καταστροφές που προξένησαν οι Τούρκοι Το χωριό ήταν τόσο πυκνοκατοικημένο που μπορούσε κάποιος να το διασχίσει από τις σκεπές των σπιτιών. Το έκαψαν όμως οι Τούρκοι το 1806, σε αντίποινα της σιωπής των κατοίκων για κατάδοση του Κλεφταρματωλού των Αγράφων Αντώνη Κατσαντώνη. Ο λαμπρότερος ναός, η "Παναγία - Παζάρι" όπως τον έλεγαν, αφιερωμένος στην Κοίμηση Της Θεοτόκου και Παζάρι, από τα μεγαλύτερα που γίνονταν τον δεκαπενταύγουστο στη περιοχή των Αγράφων. Τον έλεγαν και Μητροπολιτικό, έδρα ίσως μητροπολίτη, καταστράφηκε κι αυτός, όπως πρόβλεψε ο Πατροκοσμάς στην περιοδεία του εκεί. Απέμεινε ο πλάτανος της να θυμίζει τα λόγια του μεγάλου ιεραποστόλου: "Καϋμένε πλάτανε, μια ημέρα θα σταλίζουν πρόβατα στον ίσκιο σου". Αξιόλογες εκκλησίες που σώζονται σήμερα, εκτός της Γούβας των Βραγγιανών, είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1646 και φορητές εικόνες του 1615. Επίσης ο Άγιος Δημήτριος, χτισμένος ίσως και προγενέστερα του 17ου αιώνα.Νότια του χωριού, απέναντι του ρέματος Βραγγιανίτη, η συνοικία Ζερβομαχαλάς ή Σπαθάδες.
Η παράδοση μας λέει για τα περίφημα σιδηρουργία σπαθιών που υπήρχαν και λειτούργησαν εκεί κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οικισμοί των Βραγγιανών είναι ηΚουστέσα, το Βαλάρι με το Τσιμπράκ, ο Έλατος, η Καρυά και το Δέντρο.







agrafa3agrafa1


Πηγή(PrasiaOnline): http://prasiaonline.blogspot.com/2014/07/blog-post_89.html#ixzz38vtVL0sU





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια