Οι επενδύσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται κι οι πάντες αδιαφορούν!

Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές, ούτε να μειωθεί η ανεργία. Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπερφορολόγησης και της καθυστέρησης των διαρθρωτικών αλλαγών, αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις, όπως προκύπτει με αδιάψευστο τρόπο από τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε με βάση την ΕΛΣΤΑΤ κατά 7,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η υποχώρηση αυτή έρχεται μετά από μια δραματική τετραετία επενδυτικής συρρίκνωσης (-17% κάθε χρόνο στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου) και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που μιλά για αύξηση κατά 6-8% για ολόκληρο το 2014. Ο ΙΟΒΕ καταγράφει επίσης στην πρόσφατη έκθεσή του νέα σημαντική συρρίκνωση επενδυτικής δραστηριότητας κατά -16,7% στο α’ τρίμηνο.

Η διαρκής συρρίκνωση του κεφαλαιουχικού παραγωγικού ιστού της χώρας οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας που αντισταθμίζει την μείωση των μισθών και οδηγεί, σε συνδυασμό με την νεομετανάστευση (brain drain), σε ένα σπιράλ απαξίωσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και καθήλωσή της σε μια παγίδα υπανάπτυξης.


Η Δράση επισημαίνει την παγίδα αυτή εδώ και πάρα πολύ καιρό και προτείνει μια πολιτική μείωσης των δαπανών και των φόρων και πολύ ευρύτερων και ταχύτερων μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς όμως, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αδιαφορεί για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Προέχει δυστυχώς για αυτούς η εικονική πραγματικότητα του “successstory” και του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια