Νεύρα στο οικονομικό επιτελείο με τους οικονομολόγους της Βουλής...

Δυναμιτίζει το κλίμα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στην έκθεσή του κάνει λόγο για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης, χαρακτηρίζοντας ασθενή τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται εκνευρισμένο με τους οικονομολόγους της Βουλής και αυτό γιατί η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης διότι απλά δεν χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ακόμα για την χώρα και υποστηρίζουν πως «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον».

Στις αβεβαιότητες που εντοπίζει το ΓΠΚ περιλαμβάνονται:

1. Εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών.

2. Οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Κατά τους οικονομολόγους του ΓΠΚ «το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει η χώρα για δάνεια σε αυτόν (σ.σ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» και αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί «συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού».

3. Οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν.

4. Στη μετ’ εμποδίων δημοσιονομική εξυγίανση με το ΓΠΚ να δίνει έμφαση στις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στα σταθερά υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

5. Το δημόσιο χρέος, το οποίο αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές...
matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια