Λάτσης-Μελισσανίδης-Μαρινάκης σφάζονται για το φιλέτο της Δραπετσώνας

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Πάρτι συμφερόντων έχει στηθεί στην Ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα… Πρόκειται ασφαλώς για το μεγαλύτερο φιλέτο της Αττικής, μετά το Ελληνικό, το οποίο πήρε ο Λάτσης έναντι πινακίου φακής και με δόσεις Κωτσόβολος… Κάτι ανάλογο πάει να γίνει στην περιοχή της Δραπετσώνας… Πολλοί οι μνηστήρες, μεταξύ αυτών και το επιχειρηματικό σχήμα που πήρε το Ελληνικό, το οποίο θέλει να φτιάξει ουρανοξύστες και γραφεία!!
Κάνοντας ένα μικρό ιστορικό θα πρέπει να αναφέρουμε πως από το 2004, μετά και το κλείσιμο της εγκατάστασης της BP, διακόπηκε οριστικά η βιομηχανική δραστηριότητα στα 640 στρέμματα της ζώνης που διήρκεσε σχεδόν έναν αιώνα και επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Η Βιομηχανία Λιπασμάτων, η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η Mobil είχαν αποτελέσει παρελθόν αρκετά χρόνια νωρίτερα. Την τελευταία εξαετία εκπονήθηκαν αρκετά φιλόδοξα σχέδια, λιγότερο ή περισσότερο πραγματοποιήσιμα, για την ανάπλαση της περιοχής τα οποία περιελάμβαναν από τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου μέχρι την κατασκευή πίστας Formula 1. Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόταν, ωστόσο, νέα βιομηχανική δραστηριότητα που εικάζεται ότι θα οδηγήσει περιβαλλοντικά την περιοχή δεκαετίες πίσω.
Το όνειρο των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ήταν να μετατραπεί η έκταση των 640 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Μόνο που αυτό φαντάζει πλέον ουτοπικό, ακόμα και για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είχε ζητήσει από τον απερχόμενο δήμαρχο Λουκά Τζανή να κρατικοποιηθεί ο χώρος και φυτευτούν παντού δέντρα!!!!
Κι ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, δια επιστολής του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον απερχόμενο Δήμαρχο Λουκά Τζανή ήταν η προώθηση του project της κατασκευής πίστας Formula 1, με ήπια αξιοποίηση των χώρων, τη δημιουργία ξενοδοχείων, χώρων ψυχαγωγίας, μουσείων και μαρίνας, ο επιχειρηματικός «φίλος» του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μελισσανίδης, περί άλλων τυρβάζει…
Η παλιά εγκατάσταση της BP αγοράστηκε από την εταιρεία Oil One του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil One βάζει τέλος στις προσδοκίες και προκαλεί έντονη ανησυχία για μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Για την ακρίβεια μετατρέπει σε περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα την βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, ακυρώνοντας όνειρα ετών των κατοίκων που ήλπιζαν να τη δουν να αναγεννιέται…
Μάλιστα όπως κατήγγειλε στο «Έθνος της Κυριακής» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), ο Μελισσανίδης πήρε την έκταση με φωτογραφικές διατάξεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν με μεγάλη ταχύτητα, άλλαξαν οι περιβαλλοντικοί όροι και του δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσει βιομηχανία επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαιοειδών.
Για τον κ. Βρεττάκο, η σωστή επιλογή δεν είναι ούτε η πίστα της Formula 1 ούτε οι ουρανοξύστες που θα κατασκευάζονταν αν προχωρούσε το ναυτιλιακό κέντρο. Προτιμά ένα μητροπολιτικό πάρκο με αξιοποίηση των βιομηχανικών κτισμάτων που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και ήπιες χρήσεις για να χρηματοδοτείται η συντήρηση του. «Σε άλλες εποχές θα έλεγα να φυτέψουμε παντού δέντρα. Θα μου άρεσε, αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται. Θέλουμε όμως να μπορεί ο κόσμος να κατεβαίνει στη θάλασσα και να αξιοποιήσουμε τα κτίρια που είναι εγκληματικό να παραμένουν κουφάρια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα βιομηχανικό μουσείο. Φυσικά θα πρέπει να εξετάσουμε και τις επιλογές που υπάρχουν για να είναι οικονομικά βιώσιμο», σημείωσε.
Σωστά τα λέει ο νέος Δήμαρχος, όσον αφορά τον Μελισσανίδη, ΜΟΝΟ που είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ πως αυτή την στιγμή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την περιοχή… Για την ακρίβεια, αντιλαμβάνεται ότι «το όραμα Λαφαζάνη» για δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου 650 στρεμμάτων, φαντάζει σαν ΑΝΕΚΔΟΤΟ, για τα δεδομένα της εποχής και τον ιδιοκτησιακό αχταρμά που ισχύει στην περιοχή… Η υποτιθέμενη και εντελώς γενικόλογη πρόταση του για αξιοποίηση των βιομηχανικών κτισμάτων που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και ήπιες χρήσεις για να χρηματοδοτείται η συντήρηση του, περιλαμβάνεται και στα 2 (κοστολογημένα)project που έχουν παρουσιαστεί (Formula 1 – ουρανοξύστες)… Οπότε η απόρριψη τους, ΜΑΛΛΟΝ γίνεται για μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους…

Αφήστε που κανείς ΔΕΝ ρώτησε για όλ’ αυτά την COSCO και τον Μαρινάκη, οι οποίοι επίσης ενδιαφέρονται… Περισσότερο αυτοί θ’ αποφασίσουν για το μέλλον της περιοχής, παρά οι κάτοικοι και ο Δήμαρχος…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια