Τι δείχνει το ραντεβού με την Τρόικα στο Παρίσι

Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμισε όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι έλεγχοι της Τρόικας με τη μορφή που τους ξέρουμε. Η πρόθεση είναι προφανής: Να καταδειχθεί ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με την κυβέρνηση θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι επειδή ο Ευ. Βενιζέλος συνέλαβε αυτή την ιδέα και πέτυχε να την υλοποιήσει.

Μάλιστα, επισημαίνεται από πολιτικούς φίλους του ακόμη και το εξής, ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ραντεβού στο Παρίσι ορίστηκε την 3η Σεπτεμβρίου, αλλά έστω και αν είναι τυχαίο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι στην επέτειο της ίδρυσης του κόμματός του ο ίδιος ταυτίζεται με μια μεγάλη στιγμή, σώζοντάς μας από τον Τόμσεν. Το άγχος του ΠΑΣΟΚ να μοιραστεί τα όποια πολιτικά κέρδη με τη Νέα Δημοκρατία από αυτή την εξέλιξη δείχνει μεγάλη νευρικότητα που δεν εξηγείται στη βάση της διαπίστωσης ότι όλα πάνε καλά και διαρκώς καλύτερα για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι το Βερολίνο αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη χάρη στην κυβέρνηση, προσφέροντάς της την επικοινωνιακή δυνατότητα να ισχυριστεί ότι έρχεται το τέλος της Τρόικας και, όπου να ναι, των μνημονίων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν αυτή εξέλιξη αποτελεί προμήνυμα και άλλων θετικών ειδήσεων το φθινόπωρο ή αν απλώς επελέγη να κατασκευαστεί ένα καλό νέο επί της διαδικασίας και του φαίνεσθαι ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές ουσίας.

Είναι, όμως, πραγματικότητα ότι οι πιστωτές δείχνουν την έντονη διάθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξαντλήσει τη θητεία της. Γνωρίζοντας πώς έχει η πολιτική κατάσταση εδώ, κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να σώσουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μη γίνουν πρόωρες εκλογές και να μην βρεθούν με μια κυβέρνηση της Αριστεράς απέναντί τους. Ετσι κι αλλιώς, το κλίμα που θα υπάρχει το φθινόπωρο θα επιδράσει σημαντικά στη στάση των βουλευτών ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ΠτΔ. Και από χθες βράδυ αυτό που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία και τα βουλευτικά πηγαδάκια είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πάει το πράγμα μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή ΠτΔ και δεν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές με δική του πρωτοβουλία, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που έχει δεχθεί.

Βέβαια, ακόμη είναι νωρίς για οριστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα πάει βλέποντας και κάνοντας προσβλέποντας στην ανοχή των δανειστών. Στο διάστημα από τη ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου, μέχρι την κατάθεση προϋπολογισμού 2015, τέλος Νοεμβρίου, θα έχει κριθεί η ημερομηνία των εκλογών, αν δηλαδή θα γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο του 2015 ή ή αν θα παραπεμφθούν για το 2016. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους/δανειστές: Αν και πότε θα γίνει συμφωνία απομείωσης του χρέους, με ποιο ακριβώς περιεχόμενο, αν θα κάνουν τα στραβά μάτια στις μνημονιακές εκκρεμότητες, αν θα διευκολύνουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών χωρίς να δημιουργηθούν εντυπώσεις συνέχισης των μνημονίων.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Τρόικα αντιμετωπίζει πολύ χαλαρά καθυστερήσεις και ολιγωρίες σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ, που προβλέπεται να έχει ψηφιστεί μέχρι 8 Αυγούστου, όπως ακούγεται, δεν θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που θα φέρει βαρύ πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και άλλα ευαίσθητα ζητήματα θα παραπεμφθούν για το φθινόπωρο, με κορυφαίο ανάμεσά τους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν τη διάθεση να κάνουν βήματα πίσω για να διευκολύνουν την κυβέρνηση. Αλλά ακόμη και αν τα δώσουν όλα, δεν θα φτάνουν, και αυτό προκύπτει από την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής που προαναγγέλλει νέο δάνειο με νέο μνημόνιο, όπως και αν αυτό ονομαστεί.
Πηγή: tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια