Ξεκαθαρίσματα εσωκομματικών λογαριασμών

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να αρθούν οι ασάφειες σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η εποπτεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Το ραντεβού στο Παρίσι αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει, η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα λίγες μέρες μετά, και αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική απόφαση που θα πάρουν εταίροι και πιστωτές σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Από λογιστική άποψη, αν δηλαδή γίνει αποτίμηση στη βάση των αριθμών, "δεν βγαίνει", όμως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες μπορούν, εάν το θελήσουν, να διευκολύνουν την κυβέρνηση, εφόσον δεν πιέσουν για άλλα μέτρα και λύσουν το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών χωρίς νέο μνημόνιο.

Βέβαια, η λιτότητα θα είναι λιτότητα και η διάλυση του κοινωνικού κράτους θα βαθαίνει, όμως η κυβέρνηση, εάν της βάλουν πλάτη οι δανειστές, θα βρει επικοινωνιακά επιχειρήματα για να απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα και στους βουλευτές από τους οποίους εξαρτάται η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για να εμπεδώσουν την εσωκομματική κυριαρχία τους και να διασφαλίσουν ότι αυτή δεν πρόκειται να διακινδυνευθεί ούτε την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απαλλάσσεται από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στέλνοντάς τον στην πολυτελή εξορία της Κομισιόν, και αυτό είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον ίδιο, αφού ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας έπαιζε το χαρτί της συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και φλέρταρε με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού. Την ίδια ώρα, στέρησε από την Ντόρα Μπακογιάννη τη δυνατότητα να παίξει στο ευρωπαϊκό γήπεδο και δεν έχει λόγους να φοβάται ιδιαίτερα τις αντιδράσεις της, αφού ο αδελφός της είναι πρωτοκλασάτος υπουργός και ο γιος της περιφερειάρχης. Θερμό είναι το μέτωπο με τους καραμανλικούς και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το σύστημα Σαμαρά, αλλά ο πρωθυπουργός, έχοντας το μαχαίρι και το πεπόνι, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη έχει κινήσεις να κάνει.

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο παρά την έκκληση του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Η μετεξέλιξη της ΝΔ σε "Νέα Ελλάδα" έχει παγώσει εν αναμονή των πολιτικών δεδομένων που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επαναπαύονται στην υψηλή δημοτικότητα που διατηρεί ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έχοντας εξαγγείλει ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πέτυχε να αδρανοποιήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και φαίνεται ότι θα συνεχίσει με το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Το συνέδριο προγραμματιζόταν για τον Οκτώβριο, τώρα πηγαίνει για τον Νοέμβριο και κανείς δεν ξέρει αν δεν μετατεθεί για αργότερα, αφού ούτε Οργανωτική Επιτροπή έχει δημιουργηθεί, ούτε διαδικασία εκλογής συνέδρων έχει συμφωνηθεί, ούτε το ερώτημα αν η Δημοκρατική Παράταξη θα έχει δική της ηγεσία απαντιέται.

Το βασικό είναι αν θα συμμετάσχει η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ ή η "μεταρρυθμιστική", φιλοπασοκική τάση της ΔΗΜΑΡ υπό τον Σπ. Λυκούδη ο οποίος παραμένει αμφίθυμος. Προφανώς, αυτή η εξέλιξη συναρτάται με την στάση του Φ. Κουβέλη στο θέμα της προεδρικής εκλογής , πόσο μάλλον στο αν θα αποδεχθεί μια δική του υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευ. Βενιζέλος με τη γραμμή "το μνημόνιο τελειώνει" προσπαθεί να τελειώσει τις φιλοδοξίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν ξέρουν πώς να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πει ακόμη αν θα πάει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Και αν δεν πάει θα πρόκειται για το συμβολικό τέλος του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια