Οι πέτρες στην χολή είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες. Η δημιουργία των λίθων γίνεται κυρίως από την μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αποτροπής τους, παρά μόνο οι συχνές εξετάσεις για να τις προλάβουμε προτού προκαλέσουν πρόβλημα.
Οι πέτρες από την στιγμή της εμφάνισής τους μπλοκάρουν την ροή της χολής, προκαλώντας το πρώτο και το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα που είναι πόνος στην δεξιά άνω κοιλία, για να ακολουθήσουν μετά η τάση προς εμετό και ο πυρετός.
Διάγνωση
Η πρώτη εξέταση στην οποία προβαίνει ο γιατρός είναι το υπερηχογράφημα και αν το κρίνει απαραίτητο και οι ακτινογραφίες. Μέχρι να πραγματοποιηθεί η λαπαροσκοπική αφαίρεση πέτρας στη χολή ή η κλασική ανοιχτή μέθοδος χειρουργείου, ο ασθενής συνεχίζει και έχει τα συμπτώματα.
Προεγχειρητική προετοιμασία: Συνήθεις οδηγίες
- Την προηγούμενη μέρα της εγχείρησης δεν πρέπει να καταναλωθεί τροφή και νερό
- Είναι καλό ο ασθενής να κάνει ένα ντουζ το πρωί πριν από την επέμβαση
- Το κλύσμα πριν την επέμβαση είναι απαραίτητο μόνο σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα
- Η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή σταματάει λίγες μέρες πριν το χειρουργείο κατ’ εντολήν γιατρού.
Συχνές ερωτήσεις για την λαπαροσκοπική αφαίρεση πέτρας στη χολή
Γιατί υπερέχει από την κλασική μέθοδο;
Σε σχέση με την 15 εκατοστά τομή της κλασικής επέμβασης, η λαπαροσκόπηση συνοδεύεται από 2-3 τομές μικρές με λιγότερο πόνο και ταχεία ανάρρωση – επάνοδο στην καθημερινότητά τους.
Πόσες μέρες παραμένει ο ασθενής στην κλινική;
Στην λαπαροσκόπηση ο ασθενής φεύγει στις περισσότερες περιπτώσεις την επόμενη μέρα. Στην δουλειά του επιστρέφει μετά από 5 περίπου μέρες.
Είναι ασφαλής μέθοδος;
Οι επιπλοκές είναι πολύ μικρές και από τις εκατομμύρια επεμβάσεις που πλέον έχουν διεξαχθεί έχει προκύψει ότι η ασφάλεια είναι μεγάλη.