Το επόμενο εγχείρημα για την επιβίωση του «εσκυγχρονιστικού» ρεύματος και τη στήριξη του νεοφιλελεύθερου μορφώματος στο οποίο μεταλλάσσει τη ΝΔ οΚυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στα σκαριά.
Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται έντονη κινητικότητα από το σημιτικό περιβάλλον για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα «ειδικού σκοπού», αφού το Ποτάμι έχει επί της ουσίας διαλυθεί και θεωρείται απίθανο να μπορέσει να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.
Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του για τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής όσο και σε εξωτερικής (ως γερμανοτραφής δεν βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση Τσίπρα – Ουάσιγκτον) σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι απογοητευμένος από την αποτυχία του Ποταμιού και αναζητά νέο «όχημα».
Ήδη, όπως πληροφορείται το TRIBUNE έχουν λάβει χώρα ουκ ολίγα ραντεβού ζύμωσης, ενώ έχουν βγει από την αδράνεια και έχουν ενεργοποιηθεί οι προσωπικοί πολιτικοί μηχανισμοί στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο.
Στόχος του νέου πολιτικού κόμματος θα είναι η ανακοπή της πορείας της σημερινής κυβέρνησης και η μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με αμιγώς φιλελεύθερα αντανακλαστικά και προσδεδεμένη στο γερμανικό άρμα.
Με τον τρόπο αυτό ξεπερνάται και ο σκόπελος της «μεταγραφής» στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, είτε σημερινών είτε και παλαιότερων, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί το μεγάλο πονοκέφαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίσκεται αντιμέτωπος με το «καραμανλικό» μπλοκ, το οποίο αρνείται λυσσαλέα να αποδεχτεί τους υβιστές του Κώστα Καραμανλή κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.
Επί της ουσίας το όλο εγχείρημα είχε αφήσει να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν σε ερώτηση στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Παπαχελά για τις συνεργασίες που θα κάνει, είχε κάνει λόγο για «κυβέρνηση των αρίστων», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης πολιτικών προσώπων και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου επικεφαλής;
Το χρίσμα για επικεφαλής του νέου εγχειρήματος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει πάρει η προνομιακή συνομιλήτρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης φαίνεται να έχει «καπαρώσει» τη θέση της Αντιπροέδρου.
Ερωτηματικό αποτελεί πάντως ακόμα η στάση που θα τηρήσει ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού.
Μέχρι στιγμής ο Γιάννης Στουρνάρας με τις συχνές πολιτικές παρεμβάσεις του, οι οποίες υπερβαίνουν το θεσμικό του ρόλο, έχει επιβεβαιώσει πως οι πολιτικές του φιλοδοξίες δεν τερματίστηκαν με το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι προ δύο εβδομάδων Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Διαμαντοπούλου σε κοινή τους εμφάνιση σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του κ. Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση, μια ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει» έστειλαν τα σχετικά μηνύματα «ενότητας» του χώρου της μεταρρυθμιστικής – νεοφιλελεύθερης Κεντροδεξιάς.
Η κοινή παρουσία, ενώπιον του Σταύρου Θεοδωράκη και όλου του «μεταρρυθμιστικού» και νεοφιλελεύθερου πολιτικού προσωπικού της χώρας, σχολιάστηκε και από την πρώην υπουργό Παιδείας, η οποία αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική προέλευση με τους κ. Μητσοτάκη και Αβραντίνη, προσέθεσε με νόημα ότι «ιδιαιτέρως στη χώρα μας απαιτούνται ανατροπές και διάλυση όλων των κλειστών συστημάτων στη διοίκηση, στην οικονομία, στα κόμματα και πάνω απ’ όλα στο εκπαιδευτικό σύστημα», επισήμανε.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκδηλώνει όλα τα νεομαρξιστικά απωθημένα της στον τομέα της εκπαίδευσης», ενώ σχολίασε για το «νόμο Διαμαντοπούλου» ότι η κυβέρνηση στην πράξη τον ξηλώνει αντί να αναζητά τρόπους για το πώς θα τον βελτιώσει.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο είχε σημειωθεί και κατά την περίοδο συζήτησης για το Ασφαλιστικό, όπου είχαν δώσει από κοινού το παρόν σε σχετική εκδήλωση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει εν πολλοίς «συγγνώμη» για την καταψήφιση του νομοσχεδίου Γιαννίτση, προκαλώντας «εγκεφαλικό» στο καραμανλικό στρατόπεδο.