Η ψήφιση ου νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και μάλιστα υπερκερδοφόρων, που φυσικά δεν υπάρχει αιτία να ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρες επιχειρήσεις, είχε και μια πολύ κακή νότα, την ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυο πολύτιμων και συνάμα βασικών αγαθών της σημερινής κοινωνίας που χωρίς αυτά ο σημερινός μας πολιτισμός είναι απλά μια ουτοπία. Το υπερπολύτιμο νερό για την ύπαρξη της ζωής και φυσικά το ρεύμα όπως λέμε, που χωρίς αυτό με το κλείσιμο ενός διακόπτη η σημερινή μας υπερτεχνολογία …είναι απλά μια ουτοπία αγρίων, βυθισμένη στο σκοτάδι.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το υγρό στοιχείο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη. Περίπου το 70-71% της επιφάνειας της γης είναι καλυμμένο με νερό, μιας και είναι αποθηκευμένο σε ωκεανούς, λίμνες, στο υπέδαφος σαν υπόγειο νερό κλπ. Είναι ένας ανακυκλώσιμος γίγαντας. Βέβαια το 97% είναι αλμυρό νερό και όχι πόσιμο. Ένα άλλο 2,7% είναι νερό αποθηκευμένο στους παγετώνες και στο υπέδαφος σε βάθη απαγορευτικά και μη προσβάσιμα και το 0,3% είναι το γλυκό νερό που αποτελεί και το μέρος του πόσιμου νερού. Εδώ μπορούμε να καταλάβουμε και την σπουδαιότητα του στοιχείου αυτού καθώς και τις συνέπειες από επιμολύνσεις που απλόχερα ο άνθρωπος προσφέρει με την ασυδοσία του ως προς την διαχείριση των αποβλήτων του.
Αποτελεί το 55-60% του ανθρωπίνου σώματος και μάλιστα κατά την παιδική ηλικία φτάνει στο 70%. Στα φυτά και δένδρα είναι γύρω στο 60%. Ένας άνθρωπος χρειάζεται για να επιζήσει από 0,850-2,5 λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως.
Σύμφωνα με την UNICEF, 748 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό, από τα οποία τα 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα και 98 στις Ινδίες, ενώ τα υπόλοιπα σε Αφρική και Νότια Αμερική καθώς και σε άλλες περιοχές.
760.000 παιδιά στον κόσμο, κάτω των 5 ετών, έχασαν την ζωή τους το 2011, από δυσεντερικές διαταραχές και λοιμώξεις που οφειλότανε στην κατανάλωση ακατάλληλου πόσιμου νερού, ενώ υπολογίζεται ότι 1.800 τουλάχιστον παιδιά την ημέρα χάνουν την ζωή τους στην γη, λόγω κατανάλωσης ακατάλληλου πόσιμου νερού.
Πολλές περιπτώσεις εταιρειών πόσιμου νερού υπήρξαν στο παρελθόν όπου αποκρύψανε στοιχεία για την καταλληλότητα του αγαθού αυτού για την αποφυγή κυρώσεων αλλά και του κέρδους. Η περίπτωση Εrin Brockovich στις ΗΠΑ ήταν η πιο κυνική αφού αποκρύπτονταν στοιχεία της ακαταλληλότητας του νερού υπεύθυνου για τις τερατογεννήσεις και τις καρκινογενέσεις στον πληθυσμό και φυσικά αποκαλύφθηκαν μετά την γενναία πάλη μιας άσημης και μικρής δικηγόρου της Εrin Brockovich που τα έβαλε με τις πολυεθνικές. Αλλά μέχρι το τέλος είχαμε πολλές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία των γύρω στην περιοχή κατοίκων.
Σε πολιτείες των ΗΠΑ που δόθηκαν τα δικαιώματα νερού σε ιδιώτες, αυτοί απαγόρεψαν ακόμα και την φύτευση δένδρων ή κήπων …με την δικαιολογία ότι ακόμα και το νερό της βροχής ήταν δικαίωμα της εταιρείας και έπρεπε να πληρωθεί.
Επίσης το αγαθό αυτό, που χωρίς δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, δεν μπορεί να είναι και από τα προαναφερόμενα στοιχεία, μόνο για το κέρδος αφού σε περιόδους κρίσης πρέπει να παρέχεται και φυσικά η ποιότητα του, να είναι άριστη. Για να σκεφτούμε την περίοδο του Μεσαίωνα όπου το δυσεύρετο νερό αποτελούσε λούσο για τον πληθυσμό και φυσικά οι διάφορες επιδημίες που εξαπλώνονταν και λόγω της κακής υγιεινής και φυσικά της προσωπικής καθαριότητος.
Το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ένα άλλο πολύτιμο αγαθό της σημερινής κοινωνίας και πολιτισμού. Αν γίνει μια παραμικρή διακοπή ρεύματος, τότε ο εξαίσιος πολιτισμός μας αποδεικνύεται μια μαύρη τρύπα σε ένα σκοτεινό νεφέλωμα.
Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ..δεν υπάρχει τεχνολογία, δεν υπάρχει θέρμανση δεν υπάρχει τίποτα. Απλά ένα βαθύ μαύρο σκοτάδι μόλις σβήσει το φως του ηλίου και ο αδύναμος άνθρωπος μπροστά του. Ούτε τα υπερμέσα που χρησιμοποιούμαι είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ..αφού η τεχνολογία είναι νεκρή. Αεροπλάνα δεν μπορούν αν προσγειωθούν γιατί δεν βλέπουν τον διάδρομο, ραντάρ δεν λειτουργούν για την καθοδήγηση ….δορυφόροι και οπτικοακουστικά μέσα…απλά άχρηστα και επικύνδηνα…πλοία και αυτοκίνητα στο έλεος του σκότους, υπερυπολογιστές ..και τηλεοράσεις απλά άχρηστα μαύρα κουτιά στο έλεος της σιωπής. Και φυσικά όταν η υπερτεχνολογία είναι ανίκανη …για να φανταστούμε τον απλό ανθρωπάκο που ζει χωρίς ηλεκτρικό. Για αυτούς τους σκοπούς τα δυο αυτά αγαθά αποτελούν ακριβώς το υπέρμετρο και ελάχιστο αγαθό επιβίωσης ενός σύγχρονου ανθρώπου και δεν πρέπει αν αφεθεί στο έλεος του υπερκέρδους και της ιδιωτικής ασυδοσίας. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα, κανείς δεν λέει ότι δεν έχει κόστος, αλλά πρέπει να υπάρχει ελαστική κρατική μέριμνα και φυσικά δημόσια επιχείρηση για την διατήρηση αυτών των αγαθών σε χαμηλά επίπεδα τιμών αλλά με την επιτρεπτή και αναγκαία ποιότητα. Και φυσικά κανένας λόγος δεν συντρέχει όταν αυτές οι επιχειρήσεις ΝΠΙΔ ..είναι όλες υπερκερδοφόρες και φυσικά αποτελούν ίσως φιλέτα που μερικοί γεύονται στο έλεος του ακατάσχετου κέρδους.