Το Επιμελητήριο Έβρου κατά της ΑΕΠΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το φλέγον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και της εταιρείας ΑΕΠΙ Α.Ε.
            Παρά την προηγηθείσα απόφαση της εν λόγω εταιρείας για μεταφορά της στην Κύπρο, γεγονός που καθησύχασε τους επαγγελματίες που εύλογα θεώρησαν ότι θα απαλλαγούν από το βάρος της ετήσιας καταβολής τεράστιων χρηματικών ποσών προς την ΑΕΠΙ ΑΕ, οι τελευταίες εξελίξεις που ήρθαν στην δημοσιότητα είναι άκρως ανησυχητικές.
            Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που προωθείται από την Κυβέρνηση, η ιδιωτική εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε ενισχύεται για άλλη μια φορά με περισσότερες αρμοδιότητες και αυξάνει την ήδη πρωτοφανή και καταχρηστική εξουσία της έναντι των επαγγελματιών. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροποποιήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο που ξεκάθαρα ευνοούν την ΑΕΠΙ ΑΕ φαίνεται να έγιναν «εν μια νυκτί» από το αρμόδιο υπουργείο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους για διαφάνεια και δικαιοσύνη στο θέμα της είσπραξης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
            Ως εκ τούτου η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες και τον αγώνα που δίδεται εδώ και χρόνια από τα Επιμελητήρια για να περιοριστεί το «φαινόμενο» μιας ιδιωτικής εταιρείας που εισπράττει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους επαγγελματίες όλης της χώρας, χωρίς να αποδίδει λογαριασμό σε κανέναν, με χρεώσεις που αυθαίρετα και κατά το δοκούν ορίζει, ανεξέλεγκτη πλήρως από τους κρατικούς μηχανισμούς.
            Το Επιμελητήριο Έβρου θα ενημερώσει τα μέλη του για τις δράσεις και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.