Ανεξέλεγκτες προεκτάσεις από ότι φαίνεται παίρνει η κόντρα Στουρνάρα-Τσίπρα. Η σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επταμήνου '16 (Ιαν-Ιουλ.2016) από την ΤτΕ έχει τρομερές αποκλίσεις από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα μήνες τώρα άλλες αρχές, όπως ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχ/σεων (ΣΕΤΕ).
Χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό δελτίο του Αυγούστου SETE Intelligence, που διένειμε στον τύπο o ΣΕΤΕ, αναφέρεται αύξηση 9,1% των διεθνών αφίξεων τον Ιούλιο και 6,4% στο επτάμηνο. Ενώ, η ΤτΕ κάνει λόγο για μείωση τον Ιούλιο 2% (!!!) και οριακή αύξηση το επτάμηνο 1,1%... (Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εδώ)
Αυτές οι πραγματικά μεγάλες διαφορές δεν είναι πρώτη φορά που συναντώνται τα δύο τελευταία χρόνια στα στοιχεία
που δημοσιοποιεί κατά καιρούς η ΤτΕ. Πριν λίγου μήνες είχε προκύψει μεγάλη διαφορά και στα αποτελέσματα του 'α εξαμήνου 2016 με τη Ρωσική Στατιστική Αρχή Rosstat και με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.
Οι Ρώσοι είχαν δώσει 260.000 αφίξεις προς την Ελλάδα 'α εξάμηνο του 2016, που σημαίνει αύξηση 22,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, ενώ η ΤτΕ μόλις 162.000 αφίξεις, δηλαδή αύξηση 7,7% (!). Ενώ, οι Γερμανοί με τη σειρά τους κατέγραψαν αύξηση 6,1% στις αναχωρήσεις από τα Γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Ελλάδα κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, δίνοντας 1,1 εκατ. αφίξεις! Η ΤτΕ είχε διαφορετική άποψη και έδωσε οριακή αύξηση στο εξάμηνο, μόλις 0,8% (888.000 αφίξεις).
Όλα αυτά δημιουργούν έντονα ερωτηματικά για τον τρόπο που η ΤτΕ συλλέγει και αξιολογεί τα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Καθώς, μέχρι και το 2014 όλα τα στατιστικά της ΤτΕ ήταν σε πλήρη αρμονία με τις εντός και εκτός Ελλάδας αρχές συλλογής δεδομένων για τον τουρισμό. Τι άλλαξε; Είναι δυνατόν για μικροπολιτικούς λόγους να αλλοιώνονται οι στατιστικές του κράτους;
Αυτές οι μεγάλες διαφορές αγγίζουν τα όρια της παραχάραξης και "βλάπτει" την αξιοπιστία των στατιστικών του τουρισμού και προφανώς επηρεάζει την πορεία των εσόδων. Σκόπιμη ή μη θα φανεί στο προσεχές διάστημα...