Χαιρετισμός του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη»

Σήμερα  ξεκινάει μια νέα και μεγάλη πορεία. Κι αν ίσως φαίνεται σε κάποιον κοινότυπη και συνηθισμένη αυτή η έκφραση, αρκεί να σκεφτεί ότι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση, που σε επίπεδο αυτοδιοίκησης είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, ακόμη και για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν παρόμοιο διοικητικό σύστημα με την Ελλάδα. Και μπροστά σε αυτήν την πρόκληση επιλέξαμε να είμαστε παρόντες και όχι να μείνουμε στην άκρη ή να ακολουθήσουμε πιο εύκολες και σίγουρες λύσεις. Βρεθήκαμε όλοι μαζί εδώ για να πρωτοστατήσουμε σε αυτήν

την μεγάλη και σπουδαία αλλαγή που συντελείται και να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Περιφέρειά μας, και πάνω απ όλα για εμάς τους πολίτες της. Γιατί πάντα ο συμπολίτης μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αυτόν καλούμε να συστρατευτεί μαζί μας,  από αυτόν ζητάμε την συμβολή του αλλά και την συμμετοχή του.
Περνάμε λοιπόν σε μια νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση. Και το κάνουμε με συνέπεια, με όραμα, με σχέδιο και με προσήλωση στις αρχές μας. Αρχές που υπηρετήσαμε  με συνέπεια κατά  την προηγούμενη πορεία μας στη αυτοδιοίκηση, με προσπάθεια, με αγωνία, ενδεχομένως και με λάθη αλλά και με πολλά θετικά αποτελέσματα, που μας οπλίζουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι μπορούμε και ξέρουμε πως να πετύχουμε όσα οραματιζόμαστε μια τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης».
Κι αν σε κάποιους η ιδέα και το όραμα  του «Καλλικράτη» μοιάζει θολό, εμείς  πιστεύουμε ότι η συμβολή του  στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της  καθημερινότητας του πολίτη θα είναι  μέγιστη. Διότι  δίνεται πλέον  η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να ορίζουν αυτές τον τρόπο και το είδος της Ανάπτυξης για την περιοχή τους, που θα βασίζεται σε τοπικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Κι εμείς  έχουμε πλήρη επίγνωση αυτής της  αλλαγής, έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο θα παρουσιάσουμε και θα εξηγήσουμε σταδιακά μέχρι τις εκλογές,  έχουμε γνώση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε πως έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να παλέψουμε και να ανταπεξέλθουμε, όσα εμπόδια κι αν προκύψουν, όσοι αστάθμητοι παράγοντες κι αν φανούν στο δρόμο μας.
Και μέσα από αυτή την πορεία, που ξεκινάει σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε ως Περιφέρεια το μεγάλο άλμα, κατανοώντας ότι  πλέον όλοι οι νομοί της Περιφέρειας  αποτελούν μια ενιαία διοικητική και αναπτυξιακή ενότητα, μέσα στην οποία η κάθε περιοχή έχει το δικό της μοναδικό και διακριτό ρόλο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Οφείλουμε να υπερβούμε λοιπόν και στην καθημερινότητά μας τους διαχωρισμούς του παρελθόντος και να δράσουμε κάτω από το κοινό όραμα του μέλλοντος, δηλαδή μιας ισχυρής Περιφέρειας που θα συγκροτείται με την συνέργια και την αλληλεπίδραση των επιμέρους περιοχών της και θα μπορεί να πορευτεί ανταγωνιστικά με τις άλλες Ελληνικές, αλλά και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε και τον ρόλο και το αύριο της Ροδόπης.
Έχουμε  ήδη διαμορφώσει την πρόταση  μας για την επόμενη μέρα. Έχουμε ήδη έτοιμους του άξονες και τα τις ενέργειες που απαιτούνται  για να υλοποιηθεί το κοινό μας  όραμα.
Θα συνδιαμορφώσουμε όμως το τελικό μας σχέδιο μαζί με την τοπική κοινωνία, σε ανοιχτές διαβουλεύσεις, ώστε να το εμπλουτίσουμε προσθέτοντας όσα οι πολίτες έχουν ως προτεραιότητα και είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν. Κύριος στόχος μας είναι να φτιάξουμε πρώτιστα μια Περιφέρεια και συνεπώς μια Ροδόπη που θα ικανοποιεί εμάς τους ίδιους. Ένα οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον δράσης που δε θα είναι ξένο στην καθημερινότητά μας ώστε να έρθουν ετερόκλητοι σωτήρες-επενδυτές, αλλά θα στηρίζεται στην άρτια λειτουργία, απόδοση και ποιότητα του παραγωγικού ιστού της περιοχής. Εάν εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ενεργούμε, που παράγουμε, με το πλαίσιο που διαμορφώνουμε, με την ποιότητα του παραγόμενο αποτελέσματος, να είστε σίγουροι πως και με τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό.
Το πρόγραμμά  μας θα αναλυθεί και θα παρουσιαστεί σύντομα κι εκεί θα έχετε όλοι την  ευκαιρία να διαπιστώσετε όσα σας  έχουμε πει μέχρι τώρα. Συνοπτικά  και πιο συγκεκριμένα όμως για  τη Ροδόπη θα ήθελα πω λίγα πράγματα παραπάνω αυτή τη στιγμή.
Στη Ροδόπη βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας  και αυτό θα πρέπει να το αναδείξουμε  και να το καταστήσουμε μοχλό ανάπτυξης  και συνεργασίας. Πλέον θα πρέπει να αναπτύξουμε τις απαιτούμενες συνέργειες σε διατοπικό επίπεδο  ώστε η Ροδόπη να αποτελέσει την έδρα του διοικητικού κέντρου με συντονιστικό ρόλο αλλά και παράλληλη λειτουργία δομών σε όλους του νόμους, ώστε να εκτελείται το απαιτούμενο έργο με αρτιότητα και συνέπεια σε όλες τις περιοχές και να επιτευχθεί η «περιφερειακή αποκέντρωση».
Όσον  αφορά τον αγροτικό τομέα, θα στοχεύσουμε  στην ανάπτυξη της πράσινης γεωργίας και στην ανάπτυξη καλλιεργειών και  προϊόντων ποιοτικών, που θα βρίσκονται σε αρμονία με την περιοχή και  σε συνάρτηση με την Εθνική αγροτική πολιτική.   Σκοπός να δημιουργήσουμε κίνητρα για να τονώσουμε τις αγροτικές περιοχές και να υποστηρίξουμε τον αγρότη, μέσα από  το πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη για την Περιφέρεια. Θα αξιοποιήσουμε επίσης μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής που ακόμη παραμένουν ανενεργά, όπως η γεωθερμία.
Θα δράσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον. Η πράσινη  ανάπτυξη που κατά κόρον χρησιμοποιείται  θα αναπτυχθεί και θα παρουσιαστεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Η αξιοποίηση και ανάδειξη των  δασών μας, των βιοτόπων, η εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, θα μπουν στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας.
Καλούμαστε  να αναδείξουμε τη Ροδόπη επίσης  ως διαμετακομιστικό κέντρο, προϊόντων, εμπορευμάτων, ανθρωπίνου δυναμικού, ακόμη  και ιδεών.  Η γεωγραφική θέση της περιοχής μας επιτρέψει να αποτελέσουμε το σημείο αναφοράς των επιχειρηματικών συνεργειών προς την υπόλοιπη Ελλάδα, όντας την ίδια στιγμή πύλη προς τον Βορρά μέσω της Βουλγαρίας και την Ανατολή μέσω της Τουρκίας. Η δημιουργία ενός κέντρου προώθησης επενδυτών και στελεχών είναι στις προτεραιότητές μας, ως ένα ακόμη εργαλείο για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα διέπεται από την ανταγωνιστικότητα και την άρτια και ανοιχτή σε όλους διαχείριση των πληροφοριών. Θα δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, εξασφαλίζοντας όμως την πραγματική δυνατότητα και διάθεσή τους να συνεισφέρουν στην περιοχή. Αλλά και θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την περιοχή ως ένα ζωντανό εργαστήρι επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσα από τις δράσεις που έχουμε επιλέξει, με άμεση σύνδεση με την παραγωγική της δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ αλλά και της Ψηφιακής Σύγκλισης, θα καταστήσουμε την περιοχή ηλεκτρονικό  κόμβο, που θα υποστηρίζει όλες τις  δραστηριότητες που πραγματοποιούνται  αλλά και θα αναπτυχθούν την επόμενη περίοδο. Επίσης, με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα απολαμβάνουν καλύτερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αλλά και θα έχουν άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στην πληροφορία, που τόσο ανεκτίμητη είναι την σημερινή εποχή.
Και στον τομέα του τουρισμού έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένα μέτρα.  Θα συμπληρώσουμε τις υποδομές και θα προβάλλουμε τον ορεινό όγκο, τις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και την μοναδικότητα των χωριών της Ροδόπης, που σπάνια συναντά κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Και να αναδείξουμε την Ροδόπη ως κέντρο συνεδριακού τουρισμού για όλη την ευρύτερη περιοχή και πέρα από τον Ελληνικό χώρο. Στόχος είναι να ανεδείχθη  η  ταυτότητά της περιοχής ώστε να αποτελέσει η Ροδόπη-Περιφέρεια ΑΜΘ προορισμό 52 εβδομάδων. Θεωρείται δύσκολος στόχος ο οποίος σήμερα μπορεί να επιτευχθεί ένεκα του Καλλικράτη που επιτρέπει ολοκληρωμένες και διατοπικές παρεμβάσεις.
Φυσικά, θα προχωρήσουμε και στην περαιτέρω  βελτίωση των υποδομών και των  δικτύων, που έχει ανάγκη η περιοχή  αλλά όχι ξεκομμένα από τον  ευρύτερο σχεδιασμό αλλά σε σύνδεση με τις στρατηγικές που θα αναπτυχθούν. Περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου, δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων, παρεμβάσεις με γνώμονα την εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Τέλος, θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και κοινή δραστηριότητα των κοινωνικών ομάδων, μέσα από ενέργειες στοχευμένες σε σημεία που «πονάμε», ενισχύοντας έτσι την κοινή κοινωνική συνείδηση αλλά και τις δεξιότητες, όσων βρίσκονται στις παρυφές της κοινωνίας.
Αυτές είναι  συνοπτικά μερικές μόνο από τις σκέψεις μας και το όραμά μας. Ένα όραμα που σας καλούμε να συνδιαμορφώσουμε όλη αυτήν την περίοδο αλλά κυρίως όταν θα αρχίσουμε να μετουσιώνουμε αυτό το όραμα σε δράσεις. Εμείς θέλουμε να είστε μαζί μας και τώρα και σε όλη αυτήν την πορεία. Η συμμετοχή διαμορφώνει πολιτικές και συμβάλλει στην ανάπτυξη και όχι η αποχή. Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να καταστήσουμε τη Ροδόπη και ολόκληρη της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επίκεντρο των εξελίξεων και πρότυπο ανάπτυξης. Δε φοβόμαστε την πρόκληση, δεν στεκόμαστε στο χθες, δεν κουραζόμαστε, αλλά είμαστε στην πρωτοπορία και σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε.
Με σεβασμό  στον άνθρωπο για μια αειφόρο  πράσινη ανάπτυξη.  

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. το τουρκικο προξενείο είναι κάπου σ' αυτό το παζλ που προσπαθείς να συνθέσεις;
    Σιγουρα ξερετε τις γραμμές του και τις υπηρετείτε μαζί με το αφεντικό σου...
    Γι'αυτό στις 7 Νοεμβρη όλοι ψηφίζουμε επιλογές που δεν στηρίζουν το τουρκικό προξενείο. Πανστρατιά ενάντια στους εντολοδόχους του προξενείου. Μαύρο στους ανθέλληνες του δήθεν πασοκ... Ψηφίζουμε ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου