Επικοινωνιακή καταιγίδα με φόντο τις εκλογές…


Πολιτική… ανόρθωση με οδηγό τις δημοσκοπήσεις επιχειρεί ο πρωθυπουργός το τελευταίο δεκαήμερο. Η προσδοκία του είναι να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τε­λευταίων μηνών, αφού συνεργάτες του εκτιμούν ότι αμέσως μετά τον Σε­πτέμβριο τόσο η εικόνα του όσο και αυτή της κυβέρνησης εμφάνισαν ρα­γδαία πτώση με κίνδυνο την πλήρη απαξίωση πριν ακόμα κλείσουν δύο χρόνια διακυβέρνησης. Μάλιστα η κυ­βέρνηση βρέθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την ατζέντα της.
Η επικοινωνιακή καταιγίδα που ξε­κίνησε αμέσως μετά τις γιορτές με κυ­βερνητικούς παράγοντες να ανοίγουν το ένα θέμα μετά το άλλο έχει προκα­λέσει πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την τελική της στόχευση.
Στα πολιτικά γραφεία τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ενδεχόμενο ανοιξιάτικης
προσφυγής στις κάλπες.
Μάλιστα η δημόσια τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα μόλις χτες για το σο­βαρό ενδεχόμενο εκλογών τονΑπρίλιο κινητοποίησε και τους πιο δύσπιστους. Η εκτίμηση είναι ότι ο Περισσός δεν δημοσιοποιεί τίποτα στην τύχη, χωρίς σοβαρή πληροφόρηση και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων, συνεπώς η αποστροφή αυτή της γ.γ. του ΚΚΕ μόνο επιπόλαια δεν θεωρείται.
Άλλωστε παρόμοιες εκτιμήσεις έχουν εκφράσει τις τελευταίες μέρες δημόσια τόσο ο Γ. Καρατζαφέρης όσο και στελέχη της Ν.Δ. που συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά.
Λίγο μετά τις δηλώσεις Παπαρήγα τα σενάρια αυξήθηκαν από την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, όπως την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας αποζημίωση για τη σφαγή του Διστόμου. Πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι η θριαμβική αυτή ανακοίνωση μιας απόφασης που λήφθηκε δύο μόλις μέρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία εντάσσεται στο πλαίσιο της… επικοινωνιακής καταιγί­δας προκειμένου να μεταβληθούν οι διαθέσεις της κοινής γνώμης. Στο ίδιο κάδρο εντάσσουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη του ΠΑ-ΣΟΚ, μια σειρά από πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών:
 Η πλήρης υιοθέτηση μιας σκληρής ατζέντας στο θέμα των παράνομα εισελθέντων μεταναστών στη χώρα, που «αποσπάστηκε» βίαια από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, που κοιτάνε αμήχανα τις εξελίξεις. Το θέμα αυτό έχει μετρηθεί σε πολλές δημοσκοπήσεις και οι πολί­τες στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμφωνούν σε μια σκληρή αντιμετώ­πιση του θέματος, παρά τις επιφυλά­ξεις και τη διαφορετική στάση της Αρι­στεράς, των κοινωνικών κινημάτων και των διανοουμένων.
 Η άκαμπτη στάση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων μοιάζει να ταυτίζεται με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που δείχνει να αγανακτεί σε προνό­μια, εμπόδια και προστατευτισμούς πάσης φύσεως. Μάλιστα υπουργοί θεωρούν ότι ενδεχόμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με κάποια κοινωνικά ρετιρέ, όπως δικηγόροι, φαρμακοποι­οί, συμβολαιογράφοι, «εξωραΐζει» την τραυματισμένη εικόνα της.
♦ Η σκληρή γραμμή απέναντι στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου η ταλαιπωρία και το κόστος φορτώνεται στις πλάτες των πολιτών που θέλουν να μετακινη­θούν. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα… φούμαρα περί διαλόγου, οι διοικήσεις των οργανισμών τις προσφυγές στη δι­καιοσύνη και η κοινωνία να μένει στο κενό με στόχο να πληγούν οι αντιδρώ­ντες εργαζόμενοι, ώστε να απαξιωθεί ο αγώνας τους. Τακτική που λει­τούργησε και με τους φορτη­γατζήδες και τη γνωστή κα­τάληξη των κινητοποιήσε­ών τους…
♦ Η συνεχιζόμενη διαρροή ότι η κυ­βέρνηση θέλει να πληρώσουν πολιτι­κοί που χρηματίστηκαν. Στην τελευ­ταία διαθεσμική σύσκεψη ο πρωθυ­πουργός άκουσε από πολλούς ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να μπει κάποιος φυλακή, φράση που είχε πει και ο ίδιος μια εβδομάδα νωρίτερα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επι­σημαίνουν ότι μπορεί να «είναι θέμα τιμής για την παράταξη, αλλά και για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να αντι­μετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου όσοι έβλαψαν τον τόπο», όπως μετέ­φεραν «Τα Νέα» ότι ειπώθηκε στη σύ­σκεψη, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει κανέναν στη φυλακή, αφού τη συνταγματική δυνατότητα έχει μό­νο η Δικαιοσύνη. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η κυβέρνηση είναι να «εντείνει» τις πιέσεις προς τους λειτουργούς της Θέμιδας, αλλά και τα αρμόδια κρατικά ελεγκτικά όργανα, ώστε να βρεθούν κάποια στοιχεία προκειμένου κάποιοι να πληρώσουν. Το σκηνικό που στήνε­ται μοιάζει με… ανθρωποθυσία και δι­αθέτει αρκετά στοιχεία κανιβαλισμού, αφού γίνεται μόνο για τα «μάτια του κόσμου» και όχι από ειλικρινή διάθεση κάθαρσης. Κι αυτό γιατί επικοινωνια­κά οι κυβερνώντες επείγονται να δώ­σουν «αίμα στον λαό». Έμπειρα στελέ­χη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αν υπάρξει μια αίσθηση τιμωρίας έστω και ενός, ενδεχομένως να τη γλιτώσουν οι υπό­λοιποι πολιτικοί που απειλούνται από προπηλακισμούς και λιντσάρισμα. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει να εννοεί απολύτως τη διάθεση που έχει για τη διάσωσή του και προς τούτο σπρώχνει τα πράγματα προς «κάθαρση», έστω και εντελώς επιφανειακή και τυχαία, αφού είναι οφθαλμοφανές ότι πο­τέ δεν θα μάθουμε πραγματικά στοιχεία για το μεγάλο φαγοπό­τι και τους εμπλεκόμενους πο­λιτικούς.
Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επικοι­νωνιακή καταιγίδα οφείλεται στην πολιτική «ετοιμότητα» για εκλογικό αιφνιδιασμό και βέβαια άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι αποφάσεις εντός του ευρωπαϊκού πλαισί­ου θα είναι ραγδαίες και θα διασφα­λίσουν τη χώρα μας από τις επιθέσεις των αγορών. Αν λοιπόν υπάρχουν τέ­τοιες εξελίξεις ή αν τα πράγματα στρα­βώσουν, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους κάνοντας εκλογές με συ­γκεκριμένη ατζέντα, με προφανή στό­χο να επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία, αλλά και να προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις χωρίς να είναι δέσμιος παλιότερων υποχρεώσεων.
Περιοδεία Παπανδρέου
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται και μια στοιχειώδη κομματική ανασυγκρότηση με αφορμή την Εθνική Συνδιάσκεψη του καλοκαιριού που θα γίνει στη σκιά της κρίσης και των οδυνηρών αποφά­σεων που πήρε η κυβέρνηση για τα χα­μηλότερα λαϊκά στρώματα. Το σύνθη­μα που εκπέμπει η Ιπποκράτους είναι φυγή προς τα εμπρός χωρίς να κοιτά­ξει το κόμμα πίσω, στη λογική ότι όλα έγιναν για τη σωτηρία της χώρας.
Ο σχεδιασμός που έγινε μιλά για συ­σκέψεις στις πρωτεύουσες των περι­φερειών, όπου θα τεθούν οι προγραμ­ματικές προτεραιότητες του κυβερνώ­ντος κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνει περιοδεία και ο πρωθυπουργός, ενώ θα προηγηθούν μικτά υπουργικά και κομματικά κλιμάκια.
Δεκαέξι και πλέον μήνες μετά τις εκλογές αποφασίστηκε να μιλήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για όσα έχουν μέχρι τώρα συμβεί, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν εντάσεις και να… λυ­θούν παρεξηγήσεις. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του διαθεσμικού αποφασί­στηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευ­τικής Ομάδας με μοναδικό αντικείμενο την κατάθεση απόψεων των βουλευ­τών, που θα γίνει στα τέλη του μήνα ή στις αρχέςΦεβρουαρίου. «Θα συνεργα­στούμε με τους βουλευτές, με την Κοι­νοβουλευτική Ομάδα και με το Κίνημα και για τη δουλειά που θα κάνουμε για τη Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιη­θεί κατά τον Ιούνιο, με θεματικές, αλλά και με περιφερειακές Συνδιασκέψεις γύρω από τα αναπτυξιακά ζητήματα», είπε συγκεκριμένα χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας τη διάθεσή του να «χαϊδέψει» τα αυτιά των βουλευτών του.
Στόχος των συνεργατών τού πρω­θυπουργού είναι να αποσυμπιεστεί η πίεση που ασκούνε οι βουλευτές για τις κινήσεις της κυβέρνησης και κυρί­ως από τη συμπεριφορά υπουργών. Άλλωστε η κίνηση της κυβέρνησης να αποσύρει από την κυκλοφορία οποια­δήποτε αναφορά στο μνημόνιο και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην τρό­ικα μοιάζει να έχει γίνει ευνοϊκά απο­δεκτή από τους βουλευτές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο επισφράγισε αυτή την επι­κοινωνιακή τακτική σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει πια να κινηθεί με άξονα τις προγραμματικές της δε­σμεύσεις που αφορούν στην αλλαγή του κράτους και την καθημερινότητα του πολίτη. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι όσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές κα­μίας σύμβασης, ή κανενός μνημονίου. Η σύμβασή μας είναι με τον ελληνικό λαό. Μπορεί και πρέπει να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας, και θα το κάνου­με. Και μπορεί μερικά από αυτά να αποτελούν μέρος του μνημονίου, διό­τι ακριβώς εμείς τα θέσαμε μέσα στο μνημόνιο, αυτό συνέβη, όμως, διότι εμείς επιμείναμε ότι είναι μια εποχή, όχι απλώς πρόσκαιρων μέτρων, για να αντιμετωπίσουμε το συγκυριακό πρό­βλημα του ελλείμματος και του χρέ­ους, αλλά ότι χρειαζόμαστε βαθύτε­ρες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλο­γικό μας πρόγραμμα, που είναι | 11 κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας», τόνισε συγκεκρι­μένα ο πρωθυπουργός, επιβεβαι­ώνοντας ότι όλο το παιχνίδι πια θα παίζεται στο… μεταρρυθμιστι­κό πλαίσιο μπας και ξεχαστούν οι Έλληνες για τη σκληρή αφαίμαξη των εισοδημάτων τους με αυξανό­μενη ένταση τους 16 τελευταίους μήνες.
Ο εκλογικός νόμος και η εκτόνωση των βουλευτών...
Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η τακτι­κή «του μαστίγιου και του καρότου» με τους βουλευτές που κατάπιαν την οργή τους και ψήφισαν το τελευταίο πολυνο­μοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τη μορφή του κα­τεπείγοντος θα συνεχιστεί, αφού μετά την εκτονωτική συνε­δρίαση, που θα λειτουργήσει και ως ομαδική ψυχοθεραπεία, έρχεται ο εκλογικός νόμος, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία που επιβάλλει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Ιδιαίτερα για τον εκλογικό νόμο έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται πολ­λές μουρμούρες και τάσεις αντάρτικου, αλλά το Μαξίμου παραμένει άκαμπτο, σημειώνοντας ότι θα τεθεί σκληρή κομ­ματική πειθαρχία με αντίτιμο την πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι το ζήτημα της κατάτμησης των περιφερειών και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης έχουν πολλαπλώς ψηφιστεί από συνέδρια και συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν αταλάντευτη προεκλογική δέσμευση. Οι βουλευ­τές όμως αντιτείνουν ότι ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτο­μέρειες», αφού διολισθαίνει η ποιότητα της δημοκρατίας, αν δεν κατοχυρωθούν θεσμικά οι διαδικασίες κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών και οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν ακώλυτο δικαίωμα να συντάσσουν εκλογικές λίστες κατά το δοκούν...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια