Γιατί καθυστερεί η μετατροπή του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης;
- Εμείς οι Θρακιώτες, γιατί αφήνουμε τον τόπο μας να απαξιώνεται; - Υπάρχουν και τώρα λύσεις.
Καλή και ευλογημένη χρονιά, που για να είναι καλή δεν αρκεί να μένουμε στις ευχές αλλά να κουνήσουμε και τα χέρια μας, «συν Αθηνά και χείρα κίνει»…
Μόνον έτσι θα περιφρουρήσουμε όσα με κόπο και αγώνα κατάφεραν κάποιοι πριν από μας και θα μπορούμε να κοιτούμε την επόμενη γενιά, των παιδιών μας στα μάτια.
Ιδιαίτερα τώρα που ακούγονται φωνές από αξιωματούχους γειτονικών χωρών ότι δεν είναι ανάγκη να αποκτήσουν την Ελλάδα με εμπόλεμα μέσα ενώ μπορούν να την αγοράσουν.
Εμείς σαν Θρακιώτες όμως, που ξέρουμε να κρατούμε Θερμοπύλες, έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη κληρονομιά μας, τη Θράκη μας.
Πολύ σωστά πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τον νέο επενδυτικό νόμο για την περιοχή μας και με την ευκαιρία είναι καιρός να αναδείξουμε και τρόπους ανάπτυξης των επιχειρησιακών
μονάδων της περιοχής μας που απαξιώνονται καθημερινά με σκοπό την εξαφάνιση τους.
Υπάρχουν και τώρα λύσεις φθάνει να υπάρξει η πολιτική βούληση, που εν πάσει περιπτώσει διαμορφώνεται από όλους μας, έτσι δεν θα μπορεί κάποιος να μας κατηγορεί ότι «τα φάγαμε μαζί» γι αυτό σιωπούμε και γινόμαστε έρμαιο των καταστάσεων.
Εν προκειμένω ας αναφέρουμε, επιγραμματικά την περίπτωση του Εργοστασίου Ζακχάρεως στην Ξάνθη.
Ο μεγάλος οικονομικός πνεύμονας της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας το τοπικό εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως απαξιώθηκε μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις από την πολιτική για την παραγωγή ζάχαρης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σωρεία παραλείψεων η καθυστερήσεων έγκαιρης αντιμετώπισης από τις εκάστοτε.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι το τοπικό εργοστάσιο Ζάχαρης έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και προσφοράς εκατοντάδων θέσεων εργασίας, εισόδημα σε όλους τους αγρότες της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία της εταιρείας.
Η υιοθέτηση της μετατροπής του εργοστασίου σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης είναι βιώσιμη και υλοποιήσιμη, όπως προκύπτει και από την επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας από την εταιρεία IPRO (Μάρτιος 2009). Περισσότερα στοιχεία και προτάσεις για την αξιοποίηση του εργοστασίου ζαχάρεως στην Ξάνθη μπορούν να δοθούν και από στελέχη της ΕΒΖ στην Ξάνθη.
Επιγραμματικά παρατίθενται επιχειρήματα γιατί πρέπει να προχωρήσει Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στην παραγωγή βιοαιθανόλης χωρίς να σημαίνει ότι είναι και η μόνη δυνατότητα για βιωσιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξη του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ξάνθη, υπάρχουν και άλλες αναπτυξιακές προτάσεις που επί του παρόντος δεν αναφέρονται για λόγους οικονομίας του χώρου.
Γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στην παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ελλάδα και ειδικότερα από την ΕΒΖ
Η επένδυση αυτή είναι σύμφωνη με την φιλοσοφία που διέπει τον Αναπτυξιακό Νόμο για τα κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση και θα έχει σημαντική επίπτωση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην απασχόληση με τη δημιουργία θέσεων μόνιμης απασχόλησης, εκ των οποίων ένας αριθμός θα απασχολείται σε δορυφορικές επιχειρήσεις.
Το έργο ενισχύει τη βιομηχανοποιημένη γεωργία και θα ενισχύσει τον οικονομικό-κοινωνικό ιστό των ευρύτερων περιοχών Θράκης και Θεσσαλίας.
Επίσης είναι ιδιάζουσας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Περιλαμβάνει στο επιχειρηματικό σχέδιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, μετά την δυσμενή για τις ζαχαροβιομηχανίες της Ευρώπης εξέλιξη της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) ζάχαρης από το 2006.
Στα πλαίσια της νέας ΚΟΑ όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες δραστηριοποιήθηκαν στην παραγωγή βιοαιθανόλης.(Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία).
Το έργο της ΕΒΖ για μετατροπή δύο εκ των πέντε ζαχαρουργείων της σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, θα εντάξει τη χώρα μας στην ομάδα των χωρών της Ε.Ε. που με την παραγωγή βιοκαυσίμου από εγχώριες Α ύλες προωθούν :
- τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα
- την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
- την προστασία του περιβάλλοντος
- την αύξηση της απασχόλησης
- τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
- τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος
- τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Η παραγωγή της βιοαιοθανόλης θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΕ, όπως:
- την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου(23.1.08), σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές « τα κράτη μέλη να πετύχουν υποχρεωτικά ως το2020, 10% κατ’ελάχιστο, μερίδιο των βιοκαυσίμων στην κατανάλωση βενζίνης και πετρελαίου στις μεταφορές (5,75% ως το 2010)»
- τα βιοκαύσιμα πρέπει να ικανοποιούν την απαίτηση της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και να συνοδεύονται από πιστοποιητικό αειφορίας. Ειδικότερα θα πρέπει να συνεισφέρουν κατ’ελάχιστο 35%στην μείωση εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.
Το μόνο αγροτικό προϊόν που ως α ύλη στην παραγωγή βιοαιθανόλης, με χρήση Φ.Α.-Φυσικού αερίου, ως καύσιμο σε Σ.Η.Θ.(Σταθμούς συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού&Θερμότητας), θα ικανοποιεί την μείωση εκπομπών >50%, είναι το ζαχαρότευτλο.
Α ύλες όπως στάρι, καλαμπόκι, κ.λ.π.(αμυλούχα), θα ικανοποιούν την οδηγία, μετά το 2017, μόνο με χρήση βιομάζας ως καύσιμο.
Η πρόταση είναι να ξεκινήσει η Ε.Β.Ζ. αρχικά με μία μονάδα δυναμικότητας 95.000m3 βιοαιθανόλης ετησίως καθώς αυτή την ποσότητα μπορούν τα διυλιστήρια και ο ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών), να την απορροφήσουν άμεσα και χωρίς τεχνικά προβλήματα στην παραλαβή, την ανάμιξη και διάθεση της βιοαιθανόλης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος του 5,75% βιοκαυσίμων στα καύσιμα μεταφορών για το 2010, απαιτεί περίπου 480.000m3 βιοαιθανόλης.
Με δεδομένη την ικανότητα και την μακρόχρονη εμπειρία της ΕΒΖ στη συμβολαιοποιημένη γεωργία και την αγροτική βιομηχανία, η παραγωγή της ποσότητας αυτής μπορεί να γίνει με την κατεργασία τεύτλων αλλά και αμυλούχων φυτών.
Η γεωγραφική θέση των δύο μονάδων, Λάρισα-Ξάνθη, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της επένδυσης.
Οι μονάδες βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων γεωργικών εκτάσεων, ικανών να τροφοδοτήσουν τις μονάδες με τις αναγκαίες Α ύλες. Διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου, σιδηροδρομικό δίκτυο και λιμάνια σε πολύ μικρή απόσταση.
Η δυνατότητα μεταφοράς του προϊόντος προς τα διυλιστήρια της χώρας μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί οδικώς, σιδηροδρομικώς η ακτοπλοϊκώς.
Δεν ξέρω αν υπήρχαν λεφτά που δεν υπάρχουν πλέον, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν λύσεις ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την περιοχή μας και κερδοφορίας, ώστε να είμαστε «αρκετά ακριβοί» για να μην μπορεί εύκολα να ανοίγει η όρεξη αυτών που επιβουλεύονται το ξεπούλημα μας. Στο χέρι μας είναι …
Να έχουμε Καλή χρονιά
Γεωργία Ανδρέου Μιχαηλίδη http://www.elthraki.gr/
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου