Μέλη της ευρωζώνης κατά του... ευρώ

Στα ύψη (στις 956,2 μονάδες) εκτινάχθηκαν τα spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, καθώς η παραφιλολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανακυκλώνεται τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων στις διεθνείς αγορές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κλίμα αμφισβήτησης του ευρώ - διότι εν τέλει το κοινό νόμισμα είναι η βάση που απορροφά κάθε πλήγμα εναντίον όλων των κρατών μελών - συντηρείται και από μέλη της ευρωζώνης και μάλιστα από όψιμα δηλαδή εσχάτως ευεργετηθέντα. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, για παράδειγμα, μιλώντας σε εφημερίδα της γειτονικής Τσεχίας απεφάνθη ότι«μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μοιράζονταν το ευρώ». «Οι οικονομίες των δύο συγκεκριμένων κρατών και ορισμένων ακόμη νοτιοευρωπαϊκών κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν είναι αρκετά προετοιμασμένες για να χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίκλος στην εφημερίδα Hospodarske
Noviny της Πράγας. Είναι όντως περίεργη η υπονόμευση του ευρώ από υπουργό (και μάλιστα Οικονομικών) χώρας-μέλους της ευρωζώνης. Εκτός κι αν ο Μίκλος επιδιώκει την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας του. Η Σλοβακία εντάχθηκε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 1η Ιανουαρίου 2009 αντικατέστησε την κορόνα με το ευρώ. 
Σαν να γνώριζε για τη συνέντευξη Μίκλος, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας στην εφημερίδα De Morgen του Βελγίου επισήμανε ότι η παρατηρούμενη«κακοφωνία των μηνυμάτων» απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης την κρίση χρέους. «Είναι όντως πρόβλημα το γεγονός ότι ακούμε τόσο πολλές απόψεις κατά τη διάρκεια της κρίσης... Απευθύνω έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες να είναι πιο σιωπηλοί... Αφήστε τα σχόλια για τους σχολιαστές και αντιληφθείτε ότι οι χρηματογορές ακούν...», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε, τέλος, την (αυτο)κατάργηση του ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας UBS Οσβαλντ Γκρίμπελ. «Η ζημιά που θα προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν τεράστια», είπε μιλώντας στην ελβετική Die Weltwoche ο Γκρίμπελ, προσθέτοντας ότι αν κατέρρεε το ευρώ η χρηματοοικονομική κρίση που θα ακολουθούσε θα έκανε την κρίση του 2008 να μοιάζει με... «βόλτα στο πάρκο». 
http://www.tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια