Όταν η Βουλή γίνεται... "Πανδαιμονείον"!!!

*Είναι ανάγκη να μην
απολεσθεί το τεκμήριο της ευπρέπειας





Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Οι πρόσφατες εκρήξεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής αναρριπίζουν αναμνήσεις σχετικά πρόσφατες, αλλά και πολύ παλαιότερες.
Θυμίζουμε την τιμωρία της κ. Ελένης Ζαρούλια επειδή απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου του είπε: "Είσαι αληταράς". Ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλή Χρήστος Μαρκογιαννάκης , αντέδρασε αμέσως και εφαρμόζοντας το άρθρο 80 του κανονισμού της Βουλής της επέβαλε ποινή περικοπής του 1/4 της μηνιαίας αποζημίωσής της. Αυτό συνέβη στις 24 Ιανουαρίου.
Και χθες, 27 Φεβρουαρίου 2014, βουλευτής της Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων«Καραγκιόζηδες» προκαλώντας σάλο και διαμαρτυρίες για την καθόλου κόσμια συμπεριφορά τους.
Σ’ αυτά, πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αντιδράσεις του κοινού στην παρουσία πολιτικών εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Αντιδράσεις που είχαν κορυφωθεί την εποχή των συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως, ότι η μεταπολιτευτική Βουλή, έχει υπέρ αυτής το τεκμήριο της ευπρεπείας. Από το 1974 και μετά, δύο μόνο άγρια περιστατικά μπορούμε να θυμηθούμε. Τη γροθιά μέσα στην Ολομέλεια του Γιάννη Τσακλίδη (ΠΑΣΟΚ) στο μάτι του Ηλία Βουγιουκλάκη (ΝΔ) που τον πήραν τα αίματα... Και το χαστούκι μέσα σε Επιτροπή του Βασίλη Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ) στο Στρατή Κόρακα (ΚΚΕ). Πάλι καλά...
Ακόμα και μεταμνημονιακά με Βουλή στα κάτω της, αφού ψηφίζει ό,τι διατάξει η τρόικα, με παρουσία και της Χρυσής Αυγής, ένα χαστούκι έπεσε και εκείνο σε τηλεοπτικό στούντιο... Τα ξέρετε...
Ρίξτε τώρα μια ματιά σε δημοσιεύματα εφημερίδων για να δείτε τι συνέβαινε άλλοτε στη Βουλή. Είναι μια τυχαία επιλογή…
Από την εφημερίδα "Καιροί" της 10ης Φεβρουαρίου 1884. Και τι δεν ακούσθηκε μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου... Άτιμοι, αυθάδεις, ευτελέστατοι....





"Βρωμερέ κλέφτη" αποκάλεσε ο βουλευτής Ρούκης τον βουλευτή Κορομάντζο. Δυστυχώς δεν κράτησα εφημερίδα και ημερομηνία. Έχει ενδιαφέρον διότι όπως γράφει η εφημερίδα "σπα ο κώδων κρουόμενος". Σχήμα λόγου βέβαια, αλλά οι ύβρεις εκστομίσθηκαν....









Οι διαπληκτισμοί δεν έλειπαν ποτέ από τη Βουλή. Μόνο που τα παλιά χρόνια φαίνεται ότι συμμετείχε και το κοινό των θεωρείων και μεταβάλλονταν το Κοινοβούλιο σε... "πανδαιμονείον"!!! Και εδώ δεν κράτησα εφημερίδα και ημερομηνία, δυστυχώς.





Πάντως το φαινόμενο της συμμετοχής του κοινού των θεωρείων στα τεκταινόμενα εντός της αίθουσας των συνεδριάσεων, ήταν σύνηθες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Το απόσπασμα είναι από την εφημερίδα "Σκριπ" της 26ης Ιανουαρίου 1896. "Η ακολασία" αυτή ήταν κληρονομιά από την πρωθυπουργία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.





Και ένας χαμός μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Στέφανος Δραγούμης προς Δημήτριο Ράλλη. "Είσθε ο αρχηγός των τραμπούκων". Αρχές του 20ου αιώνα.





Ας έρθουμε χρονικά πιο κοντά. Στις 29 Φεβρουαρίου 1947, απόσπασμα από την εφημερίδα "Εμπρός". Διαολοστέλνει ο Γεώργιος Μελάς τον Θεόδωρο Τουρκοβασίλη, που τον διέκοψε όταν μίλησε για "κουΐσλιγκς" κατά την διάρκεια της Κατοχής.





Και άλλο περιστατικό του 1947, από την εφημερίδα "Ελευθερία" της 19ης Ιουνίου 1947... Επεισόδιο, με "σφιγμένους τους γρόνθους επιτίθενται"...





'Ισχύς τους η αγάπη του λαού τους, όπως έλεγαν κάποτε και οι βασιλείς στα εμβλήματά τους... Παραδείγματος χάριν, ας δούμε τι συνέβη το Μάρτιο του 1884. Είναι απόσπασμα από την εφημερίδα «Ακρόπολη».





Αυτά τα ολίγα, με την ευχή να διατηρηθεί τουλάχιστον το κλίμα ευπρέπειας μέσα στη Βουλή. Δεν μπορεί που δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει πλέον φιλολαϊκά μέτρα, ας μην γίνει τουλάχιστον "πανδαιμονείον" όπως έγραφαν οι παλαιοί δημοσιογράφοι.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια