Απάντηση αρμόδιων υπουργείων σε ερώτηση της Ν. Γκαρά και 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον καθορισμό του ποταμού Έβρου

Θετικά εξετάζει το σοβαρό ζήτημα του καθαρισμού του ποταμού Έβρου η κυβέρνηση
Τρόπους επίλυσης του σοβαρού ζητήματος που αφορά στον άμεσο καθαρισμό του ποταμού Έβρου εξετάζουν σύμφωνα με απάντηση τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Π.Ε. Έβρου Νατάσα Γκαρά και συνυπέγραψαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή του το υπουργείου Εξωτερικών και στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων «ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο των πλημμυρών στον Έβρο». Στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχτεί η βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτων του ποταμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όλων των κατοίκων της περιοχής, με πλήρη σεβασμό στις διατάξεις της ευρωπαϊκής  και διεθνούς νομοθεσίας.
Επιπρόσθετα, στην απάντησή του, αναφέρει ότι  το ζήτημα διαχείρισης των υδάτων και της αποφυγής πλημμυρών έχει τεθεί επανειλημμένα προς τη Βουλγαρία και θα τεθεί ξανά κατά την επόμενη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βουλγαρίας για συνεργασία στον τομέα των υδάτων και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, προσθέτει πως «βασική προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί η εγκατάσταση και αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (earlywarningsystem) προς αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων».
Σε απάντησή του επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «ο Στρατός Ξηράς είναι δυνατόν να εξετάσει κάθε αίτημα που θα υποβληθεί από τρίτο, για τη διάθεση μηχανημάτων του Μηχανικού για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Έβρου».
Ταυτόχρονα αναφέρει πως «τον Απρίλιο του 2014, το ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ ύστερα από αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, διέθεσε τέσσερα (4) μηχανήματα του Μηχανικού για 38 εργάσιμες ημέρες, με βασική προϋπόθεση την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για την εκτέλεση του έργου καθώς και την ενημέρωση της Τουρκικής πλευράς μέσω του ΥΠΕΞ».
*Οι απαντήσεις των υπουργείων, αναλυτικά στο παρακάτω λινκ:


*Και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9231949.pdf

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια