Η Φώφη χαρίζει την Κεντροαριστερά… στον Τσίπρα

Λάζαρος Καλλιανιώτης


Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου έφεραν στο προσκήνιο την… αέναη σύγκρουση που καταγράφεται στον χώρο του Κέντρου, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στην παπανδρεϊκή κοινωνική βάση του Κινήματος, και όσα στελέχη αναδείχτηκαν και επηρεάζονται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εκ των πραγμάτων, στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, σημερινή πρόεδρος του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και είναι αναγκασμένη να κρατάει ισορροπίες ανάμεσα στους δυο… αντιμαχόμενους πόλους.

Η περίπτωση του εκλογικού νόμου είναι πολύ χαρακτηριστική. Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να συνταχθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και να… διευκολύνει έτσι τον Αλέξη Τσίπρα στους στρατηγικούς χειρισμούς της.

Με τη στάση της απέναντι στην απλή αναλογική, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου την είχε προτείνει το ίδιο πριν από μερικά χρόνια, η Φώφη Γεννηματά υπέστη σοβαρό ρήγμα πολιτικής αξιοπιστίας.

Ακόμη χειρότερα, χάρισε την Κεντροαριστερά στον Αλέξη Τσίπρα. Και, αν τελικά προωθηθεί η ψήφιση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, με μείωση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα για τη σημερινή πρόοδο του ΠΑΣΟΚ.