Κατάθεση ερώτησης για τις επιπτώσεις στην οικονομία του Β. Έβρου από την υιοθέτηση νέων ζωνών NATURA 2000

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα, 26/8, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία του Διδυμότειχου και του Β. Έβρου από την υιοθέτηση νέων ζωνών NATURA 2000.
Η ερώτηση έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης που αφορούσε την πιθανή ένταξη όλου του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα Έβρου μέχρι τη Μαρώνεια στις νέες ζώνες NATURA 2000, γεγονός που προκαλεί πολλές ανησυχίες στους κατοίκους της Θράκης γενικότερα.
Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο ερωτάται για τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις,  στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και γενικά στη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Ακολουθεί η Ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις στην οικονομία του Β. Έβρου από την υιοθέτηση νέας περιοχής NATURA 2000
Την έντονη αντίδραση της κοινωνίας του Διδυμοτείχου έχει προκαλέσει η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για την ένταξη περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τα Σπήλαια Διδυμοτείχου και Κουφοβούνου στο δίκτυο Natura 2000.
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη του Υπουργείου ο λόγος για την ένταξη αυτών των περιοχών στο δίκτυο  Natura 2000 είναι η προστασία κάποιων ειδών ιχθυοπανίδας, τα οποία συναντώνται στον ποταμό Λύρας, καθώς και κάποιων απειλούμενων ειδών νυχτερίδας, η παρουσία των οποίων όμως στην περιοχή τεκμηριώνεται μόνο με βιβλιογραφία κι όχι με δειγματοληψίες έργου εποπτείας.
Εφόσον προχωρήσει η ένταξη της περιοχής αναμένεται να παρουσιαστούν εμπόδια τόσα για τα μελλοντικά όσο και για τα υφιστάμενα έργα που συντελούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα λατομεία του Κουφοβούνου, που είναι  καθοριστικής σημασίας για την οικονομία του Β. Έβρου, καθώς και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε υφιστάμενες ή μελλοντικές βιοτεχνικές μονάδες, που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη του νομού.
Επίσης δημιουργούνται μια σειρά από δεσμεύσεις, όπως η απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ενώ προβλέπονται περιορισμοί σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι παραπάνω προθέσεις του ΥΠΕΚΑ, για τη συγκεκριμένη περιοχή του νομού Έβρου, προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό των κατοίκων, οι οποίοι φοβούνται ότι θα ματαιωθούν συγκεκριμένες επενδύσεις, που θα δώσουν οικονομική ανάσα στον τόπο τους, δεδομένης και της ευαίσθητης και σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής του Διδυμοτείχου.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
  1. Τι επιπτώσεις θα έχει η υιοθέτηση των νέων περιοχών στη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα;
  2. Τι περιορισμούς και τι επιπρόσθετους όρους θα συναντήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή;
  3. Έχουν προβλεφθεί πιθανές καθυστερήσεις στην εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά και στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν στο να χαθούν ευκαιρίες που θα δοθούν μέσω ΕΣΠΑ;
  4. Για να υλοποιηθεί αυτός ο χαρακτηρισμός της περιοχής έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαβούλευση των αρμόδιων και άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, επαγγελματικός κόσμος);