Εκπαιδευτικά προγράμματα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 από Ιστορικό Μουσείο

Το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης προτείνει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στους μαθητές των σχολείων της πόλης σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου, με πολυετή εμπειρία στη μουσειακή αγωγή,  και με την Αγνή Λ. Καραγιάννη, ιστορικό-αρχαιολόγο Α.Π.Θ, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Μεθοδολογία και Θεωρία Θεάτρου Α.Π.Θ, με ειδίκευση στην οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων (Π.Μ.Σ Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου), ετήσια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή-Σχολική Ψυχολογία (Ε.Κ.Π.Α) και πανεπιστημιακή επιμόρφωση για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού σε Α.Μ.Ε.Α (Δ.Π.Θ).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου, ένα χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα και οργανωμένο με πολυμέσα ώστε να προκαλείται το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και να ενεργοποιούνται πολυτροπικά ποικίλες δεξιότητες των μαθητών.
Τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διαμορφωθεί με βάση τα ενδιαφέροντα, τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, καθώς και τις θεματικές ενότητες που αφορούν τόσο τον μουσειολογικό σχεδιασμό του Ιστορικού Μουσείου όσο και τα σχολικά εγχειρίδια.
Συγκεκριμένα, ανά θεματικές ενότητες, τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα εξής:

Τοπική Ιστορία
Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις.  Συνδέουν το χθες με το σήμερα, το μουσείο με τον κοινωνικό ιστό, αξιοποιώντας τη διάδραση, την ψυχαγωγία και τη βιωματική μάθηση.
1.     Ταξίδι- Σταθμός-Πόλη (υπεύθυνη σχεδιασμού-υλοποίησης: Κ. Χριστοδούλου)
2.      Η πλαγγόνα της μικρής Ευρυδίκης (υπεύθυνη σχεδιασμού-υλοποίησης: Α.Λ Καραγιάννη)
3.     Αυτή είναι η θάλασσά μας (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
4.     Ένας δρόμος..μια ιστορία (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
5.     Αίνος – Αλεξανδρούπολη: τόποι συνάντησης(υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
6.     Καλομοίρα: ένα ιστορικό μπρίκι  (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)

Ο τόπος και οι άνθρωποι
Τα προγράμματα αυτά σχετίζονται με την ανθρώπινη ιστορία και δραστηριότητα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Βάση του φωτογραφικού αρχείου του Ιστορικού Μουσείου και των αντικειμένων της μόνιμης έκθεσης γνωρίζουμε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό που δημιούργησαν.
1.      Παναούλες: μια ζωντανή ιστορία (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
2.      Όταν οι φωτογραφίες μιλούν..  (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
3.     Ο πιο καλός ο μαθητής…(υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
4.     Κυκλοφορώντας στην Αλεξανδρούπολη: ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν
(υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)

Γλώσσα και Ιστορία
Μέσα από τη γοητεία των λέξεων και των γραμμάτων ανακαλύπτουμε τη σχέση της λεκτικής έκφρασης με την ιστορική διήγηση και τον κόσμο των μουσείων.
1.      Γραμματομαχίες στο μουσείο (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)
2.      Μικροί αναγνώστες του τόπου τους (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)

Τέχνη

Τα παιδιά γνωρίζουν την τέχνη και έρχονται σε δημιουργική επαφή με τη ζωγραφική, τα χρώματα και τα συναισθήματα, τα σχήματα, την δύναμη της έκφρασης μέσα από την τέχνη, τη μουσική και το θέατρο. Μαθαίνουν να γνωρίζουν σύμβολα και κώδικες, να εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα. 
1.     Ζωγραφίζοντας τις 4 εποχές (υπεύθυνη: Κ. Χριστοδούλου)
2.     Τέχνη και Μαθηματικά  (υπεύθυνη: Κ. Χριστοδούλου)
3.      Δραματοποίηση στην εκπαίδευση (υπεύθυνη: Α.Λ Καραγιάννη)

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται μόνο μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο του Μουσείου 2551028926 ή στο κινητό τηλέφωνο της συνεργάτιδας κας Α. Λ. Καραγιάννη 6936569950, από Τρίτη έως Παρασκευή με δυνατότητα ώρας έναρξης στις 09.30-10:00.
Τα προγράμματα που υλοποιούνται από την κ. Κική Χριστοδούλου γίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή,  ενώ τα προγράμματα που υλοποιούνται από την κ. Α. Λ. Καραγιάννη γίνονται στη διάρκεια όλης της εβδομάδας.
Ο χώρος διεξαγωγής των προγραμμάτων είναι οι μόνιμες εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1 ώρα και 30 λεπτά με μέγιστο αριθμό παιδιών ανά πρόγραμμα τα 25 παιδιά και το κόστος του κάθε προγράμματος είναι 2€ ανά μαθητή.