«Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ EΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ»


Ο  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
«Η Βουλγαρία της Ενωμένης Ευρώπης οφείλει να επιστρέψει επιτέλους τους θρησκευτικούς θησαυρούς που έχει κλέψει από την Παναγιά την Eικοσιφοίνισσα.
Η σημερινή αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Δοξάτο της Δράμας δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια στην ηγεσία της γείτονoς χώρας να εξακολουθεί να κωφεύει σε αυτό το χρόνιο, πάγιο και διαρκές αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Όπως τόνισε και ο κ. Παυλόπουλος, θα είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα έγιναν σε βάρος του Δοξάτου και των κατοίκων της. Τα δύο ολοκαυτώματα και οι σφαγές εκατοντάδων αθώων πολιτών δεν διαγράφονται από τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά ούτε και από τις μνήμες των Δοξατινών.
Και να θυμίσω, τέλος, ότι ανάμεσα στους σφαγιασθέντες του 1913, ήταν και οι Ιερείς του Αγίου Αθανασίου, προσθέτοντας σημειολογικά, ότι το σχολείο σε σχήμα Έψιλον, συμβολίζοντας τις λέξεις Ελλάδα και Ελευθερία, έχτισε ο μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Αυτά τα ολίγα τελευταία, για να θυμόμαστε την προσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους».
Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο  οποίος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, συνόδευσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο του ολοκαυτώματος του Δοξάτου από τους Βούλγαρους, στις 29 Σεπτεμβρίου 1941.