Ερώτηση με 36 βουλευτές της Ν.Δ για την κτηνοτροφία υπέγραψε ο Αν. Δημοσχάκης

Ερώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκη, στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση εισαγόμενων ζωοκομικών προϊόντων έναντι των αντίστοιχων ελληνικών με εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση εισαγόμενων κρεάτων.
Υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους ότι εφαρμόζεται υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% σε αγοραπωλησία ζώντων ζώων μεταξύ κτηνοτρόφου και εμπόρου ακόμα και αν αυτά, κατόπιν συμφωνίας,  μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής.
Επισημαίνουν, ακόμη, ότι οι έμποροι για να αποφύγουν την αγορά έτσι κι αλλιώς ακριβού εμπορεύματος(εγχώριου) που επιβαρύνεται επιπρόσθετα με υψηλό ΦΠΑ και έξοδα σφαγής, προσανατολίζονται σε αγορά εισαγόμενου (είτε ζωντανού που θα σφαχτεί σε Ελλάδα και θα λάβει ελληνική σφραγίδα, είτε ήδη σφαγμένου στο εξωτερικό αποφεύγοντας και τα έξοδα σφαγής) από προμηθευτές του εξωτερικού.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1.Οικονομικών
                                            κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
                              2. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
            κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Προνομιακή μεταχείριση εισαγόμενων ζωοκομικών προϊόντων έναντι των αντίστοιχων ελληνικών με εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή Φ.Π.Α στην πώληση εισαγόμενων κρεάτων.

Σε συνέχεια του Ν.4336/2015, εγκύκλιος (ΑΔΑ: 7ΡΟΡΗ-ΟΟΨ) του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι εφαρμόζεται υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% σε αγοραπωλησία ζώντων ζώων μεταξύ κτηνοτρόφου και εμπόρου ακόμα και αν αυτά, κατόπιν συμφωνίας,  μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής.
Αντίθετα  ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στη συναλλαγή  μεταξύ των ιδίων προσώπων (κτηνοτρόφου και εμπόρου) αν η αγοραπωλησία αφορά στο σφάγειο του ζώου (όχι το ίδιο το ζώο) και όταν έχει προηγηθεί η σφαγή στο σφαγείο για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα της σφαγής.
Με δεδομένα τη δεινή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων και το παράλληλο υψηλό κόστος σφαγής, το οποίο, επίσης, επιβαρύνεται με υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, είναι εύλογο να μη δύνανται να επωμιστούν το κόστος οι κτηνοτρόφοι και να επιδιώκουν να το μετακυλήσουν σε εμπόρους.
Από την άλλη πλευρά οι έμποροι για να αποφύγουν την αγορά έτσι κι αλλιώς ακριβού εμπορεύματος(εγχώριου) που επιβαρύνεται επιπρόσθετα με υψηλό ΦΠΑ και έξοδα σφαγής, προσανατολίζονται σε αγορά εισαγόμενου (είτε ζωντανού που θα σφαχτεί σε Ελλάδα και θα λάβει ελληνική σφραγίδα, είτε ήδη σφαγμένου στο εξωτερικό αποφεύγοντας και τα έξοδα σφαγής) από προμηθευτές του εξωτερικού.
Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ωθούν την αγορά στην εισαγωγή ζώντων ζώων και κρέατος και παρασκευασμάτων αυτού, υπονομεύοντας την εγχώρια κτηνοτροφία.
Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερα "ευφυή" τρόπο το κράτος λαμβάνει άτοκο δάνειο από όλους τους εμπόρους εγχώριου και μόνο κρέατος. Έτσι προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους εν λόγω εμπόρους, αφού, δεδομένων των συνθηκών αγοράζουν, συνήθως, ζώντα ζώα με υψηλό Φ.Π.Α. και πωλούν με χαμηλό, όντας πάντοτε πιστωτικοί στο ΦΠΑ. Τη διαφορά αυτή την εισπράττουν με μεγάλη καθυστέρηση που πολλές φορές αγγίζει τη διετία, παρά την πρόβλεψη της  σχετικής νομοθεσίας (ΠΟΛ.1090/2.4.2012) για εντός 3 μηνών επιστροφή. Ωθούνται λοιπόν και αυτοί με μαθηματική ακρίβεια στην πρακτική αν όχι μόνο της εισαγωγής, έστω της παράλληλης δραστηριότητας για το συμψηφισμό του ΦΠΑ.
Επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις "ταφόπλακα" για ένα κλάδο που βρίσκεται στα όρια της βιωσιμότητας χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειώδους λογικής,
Επειδή η ελληνική κτηνοτροφία χρειάζεται αποφάσεις στήριξης και όχι υπονόμευσης,
Επειδή η εφαρμογή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ επηρεάζει αρνητικά την τελική τιμή στο ράφι του εντόπιου εμπορεύματος, αποτελώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα,
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
  1. Ποια η σκοπιμότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου; Ποια η επιδίωξη της Κυβέρνησης; Τι μετρήσιμα αποτελέσματα έχει επιφέρει έως σήμερα;
  2. Με τη διάταξη αυτή εξυπηρετείται η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας ή οι χώρες από τις οποίες εισάγονται τεράστιες ποσότητες κρεάτων;
  3. Eξετάζει η κυβέρνηση τη μετάταξη στο συντελεστή 13% του ΦΠΑ της αγοραπωλησίας ζώντων ζώων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας;
  4. Γιατί δε γίνεται άμεσα αποπληρωμή του πιστωτικού ΦΠΑ στους επιτηδευματίες, αφού η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και στην πώληση από αυτούς είναι αδιανόητη, ώστε να μην καθίστανται αυτοί άτοκοι δανειστές του δημοσίου με τη μόνιμη κατάσταση πιστωτικού ΦΠΑ;
  5. Ποια τα μέχρι σήμερα μέτρα και πολιτικές τις Κυβέρνησης για τη στήριξη του ελληνικού κρέατος;
Αθήνα, 23.09.16                                                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ