ΕΡΩΤΗΣΗ της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο.

Στην τεράστια σε έκταση πυρκαγιά στη Θάσο και τις καταστροφές που προκάλεσε αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση έχει ως εξής :
«Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Χίο, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τεράστια σε έκταση πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη έπληξε το νησί της Θάσου.
Οι καταστροφές είναι δραματικές : η πυρκαγιά έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο. Εκκενώθηκαν χωριά, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί τουλάχιστον 5 πυροσβεστών και κατοίκων που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στους μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και τον τουρισμό του νησιού.
Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του πρωθυπουργού φανερώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διασφαλίσει την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, φέρει μεγάλες ευθύνες για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αφήνοντας απροστάτευτα τα δάση και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
Δεδομένου ότι κατά πάγια τακτική της η Ευρ. Επιτροπή αρνείται να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποζημίωση «ιδιωτών πληγέντων», δηλαδή κυρίως των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που δέχονται τις περισσότερες επιπτώσεις αυτών των καταστροφών,
ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:
Πώς τοποθετείται στην άμεση κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ: - για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και παραγωγών στη Θάσο;
- για τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στο νησί που αποτελούν επείγουσα λαϊκή ανάγκη αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων;».
13/09/2016 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ