Σκέψεις για τις Εκλογές του ΤΕΕ

Αργύρης Πλέσιας
Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης
Θέλω σήμερα να πω κάποιες σκέψεις για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ και για το τμήμα Θράκης που είχα την τιμή να υπηρετήσω σε θέσεις διοίκησης 23 χρόνια.
Το ΤΕΕ πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα που έχει και τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί πολλές φορές με αποτέλεσμα να κατηγορείται ότι έχει αποτελέσει βήμα για να δημιουργηθούν προσωπικές και πολιτικές καριέρες, δεν παύει να είναι κορυφαίος θεσμός
για τους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Θεσμός που μας δίνει λόγο και ρόλο να εκφράζουμε τις απόψεις μας στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, στον ΔΗΜΑΡΧΟ, με την βαρύτητα των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
Θεσμός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής.
Θεσμός που διασφαλίζει την συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Θεσμός που διασφαλίζει τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος.
Θεσμός που διασφαλίζει την λειτουργία μητρώων, δεδομένων.
Θεσμός που είναι το σπίτι του μηχανικού
Πολλές φορές και στα πλαίσια καλόπιστης κριτικής ακούγεται η άποψη “Τι έκανε το ΤΕΕ για το Α ή το Β” ζήτημα θεωρώντας ότι για την μη επίλυση του προβλήματος είναι υπεύθυνο το ΤΕΕ. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τίποτα εάν αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη των προβλημάτων και η θέση του μηχανικού χωρίς το ΤΕΕ, νομίζω ότι απαντάει από μόνο του στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του.
Το ΤΕΕ Θράκης δεν έχει αναπτύξει πολλές από τις παραπάνω στρεβλώσεις γιατί υπήρξε μία διοίκηση που ανέπτυξε δράσεις και κατάφερε με το δυναμικό του :
Να διασφαλίσει την εκπροσώπηση του φορέα με κριτήριο των επιστημονική ανάδειξη του ΤΕΕ ως τεχνικού Συμβούλου μη αποδεχόμενη πιέσεις και δεσμεύσεις.
Να καθιερώσει το πρόσωπο και την βαρύτητα του ΤΕΕ μέσα από πολλές δράσεις.
Να συμβάλλει στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση για τους συναδέλφους, με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους.
Να διατυπώσει ολοκληρωμένες και πλήρεις προτάσεις για το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ (αναγνωρίστηκε η συμβολή του επίσημα).
Να διατυπώσει ολοκληρωμένες και πλήρεις προτάσεις για την διαχείριση των Απορριμμάτων.
Να τοποθετηθεί σε μία σειρά νομοσχέδια για τις Δημόσιες Συμβάσεις για τον νόμο για την αυθαίρετη δόμηση κλπ, με παρατηρήσεις που έχουν γίνει πολλές φορές αποδέκτες και νομοθετήθηκαν.
Όλα τα παραπάνω που είναι ένα μικρό κομμάτι, της δουλειάς του ΤΕΕ μας, τα πετύχαμε με ομόφωνες στην πλειοψηφία τους αποφάσεις της διοίκησης και αυτή η ΟΜΟΦΩΝΙΑ δίνει το στίγμα για όλους μας.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι με στήριξαν στην επιλογή της λειτουργίας ενός ΤΕΕ Θράκης πέρα από τις ξεπερασμένες για τους μηχανικούς έννοιες της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ και ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, θέλω να ευχαριστήσω τους μηχανικούς και τον βασικό θεσμό τους, που πέτυχε αυτό που η χώρα δεν έχει πετύχει εδώ και χρόνια: να λειτουργήσουμε ενιαία, μονιασμένα, για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε και αντιπροσωπεύουμε.
Είμαι περήφανος που υπηρέτησα και υπηρετώ αυτό το ενωμένο ΤΕΕ Θράκης και είναι η ελπίδα μου, ο στόχος και η υπόσχεσή μου να διατηρήσουμε αυτό το ενωμένο Περιφερειακό Τμήμα και μετά τις εκλογές γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
Το πρώτο βήμα είναι οι μαζικές εκλογές την Κυριακή (20/11/2016) και πολλά άλλα βήματα έπονται όπως η μαζική συμμετοχή στις επιτροπές του ΤΕΕ, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, η διασφάλιση της επαγγελματικής λειτουργίας, η συμμετοχή στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή μας, η τεκμηρίωση απόψεως για τις υποδομές, η ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα υψηλής ανταπόδοσης (γνωστικής και οικονομικής) και ακολουθούν πολλά πολλά ακόμη βήματα.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΕ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ, ΥΠΗΡΕΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΩ
Θα ήθελα να σας καλέσω να αποδείξουμε την δύναμη, την συμφωνία μας, την δυναμική των μηχανικών και την αποφασιστικότητα μας με την συμμετοχή μας στις ΕΚΛΟΓΕΣ ώστε να ξεπεράσει αυτή την φορά κάθε προηγούμενο μέτρο.