Με εμπόδια η πρώτη μερα της εφεδρείας

Τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης παρέλαβαν χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής της εφεδρείας, χιλιάδες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είτε έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι 55 ετών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται, είτε θέλουν μέχρι... 
και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, οπότε και τέθηκαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι παρουσιάστηκαν χθες για τελευταία ημέρα στα γραφεία τους, όπου τους ανακοινώθηκε η λήξη του εργασιακού βίου τους στο Δημόσιο, αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε σαφή εικόνα του αριθμού των εφέδρων. 

Σε αρκετές υπηρεσίες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και λάθη στην επίδοση των διαπιστωτικών πράξεων. Παράλληλα υπήρξαν μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν αναγνωρίσει μισθολογικά και βαθμολογικά την προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα και καθώς συμπλήρωναν 33 χρόνια και πλέον προϋπηρεσίας, τους κοινοποιήθηκε -λανθασμένα όπως υποστηρίζουν- η ένταξή τους στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. 
Εκατοντάδες ερωτήματα για αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν κατακλύσει χθες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι έχουν καταγραφεί αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις εφαρμογής της εφεδρείας που έχουν προβλεφθεί από τις σχετικές εγκυκλίους. Δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει αμέσως νέα τροπολογία για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ασφαλιστικά ταμεία στην εφαρμογή της εφεδρείας. 

Μήνυμα Ρέππα 
Ο Δ. Ρέππας από νωρίς το πρωί είχε αποστείλει προσωπικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπουργών της κυβέρνησης, στο οποίο ζητούσε από τους συναδέλφους του να επιδείξουν προσωπικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή της εφεδρείας, έτσι ώστε να υπογραφούν μέχρι χθες οι διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης από τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και τους προέδρους και διοικητές των οργανισμών. 

«Θα μείνω χωρίς εισόδημα για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ το μειωμένο εφάπαξ ποιος ξέρει πότε θα το πάρω! Μετά από αγώνες χρόνων και 36 χρόνια υπηρεσίας φεύγω από το Δημόσιο με τελευταίο μισθό 1.109 ευρώ. Τι να πω;», λέει με απογοήτευση ο Β. Μπαρμπαγιάννης 

Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία, στην οποία ζητούσε από τις διευθύνσεις προσωπικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και χθες, αναλυτικά στοιχεία του προσωπικού που έχει σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχει γεννηθεί από το 1958 και προγενέστερα, προκειμένου να ελεγχθεί εάν εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας. Ο κ. Ρέππας ζητεί από τα Ταμεία να αποστείλουν αμέσως τον χρόνο προϋπηρεσίας των υπαλλήλων και να εκδίδουν κατά άμεση προτεραιότητα βεβαιώσεις για τον χρόνο ασφάλισης των υπαλλήλων. 

Η πικρία δύο δημοσίων υπαλλήλων 
"Περιμέναμε να αποχωρήσουμε από την υπηρεσία με αξιοπρέπεια" 
«Θα λαμβάνω 600 ευρώ μηνιαίως όταν το στεγαστικό δάνειο που έχω με τον σύζυγό μου είναι 800 ευρώ», λέει η Ευγενία Σακκά που βγήκε σε εφεδρεία. 

"Νόμιζα ότι θα φύγω από την υπηρεσία αξιοπρεπώς", υπογραμμίζει με πικρία ο Β. Μπαρμπαγιάννης, που απολύθηκε χτες από το Δημόσιο για να συνταξιοδοτηθεί, αφού συμπλήρωσε στις 6 Νοεμβρίου 36 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ανήκει στην κατηγορία των υπαλλήλων που είχαν αιτηθεί να εργαστούν για τρία επιπλέον χρόνια αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου που καταργήθηκε. 
"Είχα προγραμματίσει διαφορετικά τη ζωή μου" σημειώνει ο 60χρονος "και θα μείνω χωρίς εισόδημα για τουλάχιστον 1 χρόνο μέχρι να λάβω τη σύνταξή μου από το Ταμείο. Ενώ το εφάπαξ, που θα είναι μειωμένο κατά 20%, ποιος ξέρει πότε θα το δώσουν! Σε 4-5 χρόνια;". 

«Πρέπει να δώσουν λύση για να πάρουμε πλήρη σύνταξη στο τέλος της εφεδρείας», τονίζει η Μαρία Μίχου 
Επί 15 χρόνια ήταν γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. "150 πολιτικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε εφεδρεία από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, 800 από όλο το υπουργείο εκ των οποίων το 80% στελέχη, προϊστάμενοι και διευθυντές. Πώς θα αντικατασταθούν αυτά τα στελέχη;", αναρωτήθηκε ο Β. Μπαρμπαγιάννης. "Μετά από αγώνες χρόνων για να θεσμοθετηθεί ένα δίκαιο μισθολόγιο, φεύγω από το Δημόσιο με τελευταίο μισθό έπειτα από 36 χρόνια υπηρεσίας 1.109 ευρώ. Τι να πω;" ολοκλήρωσε τη σκέψη του. 
Απόγνωση 
Η Μαίρη Καρανάσιου 53 ετών παρουσιάστηκε για τελευταία ημέρα στο γραφείο της στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. "Εγώ παίρνω σύνταξη σε δύο χρόνια, αλλά δεν ξέρω πώς θα προγραμματίσω τη ζωή μου για τους υπόλοιπους 24 μήνες", διερωτάται με πικρία. "Θα παίρνω 700 ευρώ τον μήνα όταν μόνο η δόση του στεγαστικού δανείου είναι 700 ευρώ", σημειώνει και προσθέτει "ανατρέπεται η ζωή μας γιατί περιμέναμε να βγούμε στη σύνταξη αξιοπρεπώς και όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες". Η κ. Καρανάσιου επισημαίνει ότι από το Σισμανόγλειο τέθηκαν σε εφεδρεία 13 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ θα ήταν πολλοί περισσότεροι εάν είχε εφαρμοστεί το μέτρο σε γιατρούς και νοσηλευτές. 

Σύγχυση και ερωτήματα 
"Κινδυνεύουμε να μην πάρουμε σύνταξη..." 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε δημόσια νοσοκομεία αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία στην εφαρμογή της εφεδρείας, για την οποία κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. 
Τον κίνδυνο να πάρει μειωμένη σύνταξη ή ακόμα και να μη λάβει σύνταξη μετά την εφεδρεία επισημαίνει η κυρία Μαρία Μίχου, εργαζόμενη μέχρι χθες στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, η οποία παρέλαβε τη διαπιστωτική πράξη για την απόλυση και την ένταξή της σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. 
"Εχω 26,5 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και συνολικά 33,5 χρόνια με την προϋπηρεσία που διαθέτω στον ιδιωτικό τομέα" αναφέρει η κυρία Μίχου. Ο φόβος της είναι ότι μετά την περίοδο της εφεδρείας δεν θα λάβει σύνταξη, αφού υποστηρίζει ότι εντάσσεται στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, όπου τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι στα 58 χρόνια και 36 έτη είναι η απαιτούμενη προϋπηρεσία, και όχι στο καθεστώς των μονίμων υπαλλήλων (35 χρόνια υπηρεσίας και 55 ετών). 
"Πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους", αναφέρει η κυρία Μίχου, "και δεν πήρα σαφή απάντηση. Η προϋπηρεσία μου στον ιδιωτικό τομέα έχει αναγνωριστεί μισθολογικά και βαθμολογικά, αλλά ''βγαίνω'' στη σύνταξη με τα όρια που έχουν τεθεί για όσους έχουν ασφάλιση ΙΚΑ. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με μένα και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά την εφεδρεία. Πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας προκειμένου να λάβουμε πλήρη σύνταξη στο τέλος" ολοκληρώνει. 
Η 57χρονη Ευγενία Σακκά, με προϋπηρεσία 24 ετών και με ένσημα 9 χρόνων στον ιδιωτικό τομέα, χθες πήγε για τελευταία ημέρα στο γραφείο της, στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 68. "Δεν παραλάβαμε διαπιστωτικές πράξεις, αλλά μία κατάσταση η οποία απεστάλη με φαξ. Φεύγουμε με ''κλωτσιές'' από το Δημόσιο", σημειώνει η κυρία Σακκά. "Θα παίρνω 600 ευρώ για έναν χρόνο, όταν η δόση του στεγαστικού που έχω είναι 800 ευρώ μηνιαίως. Τι θα κάνουμε;" λέει αγανακτισμένη η κ. Σακκά. "Να μην τρώμε, να μη βγαίνουμε έξω για να πληρώνουμε τα χαράτσια" διερωτάται με πικρία την τελευταία ημέρα στο γραφείο της.
Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας (Έθνος) 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια