ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Καθημερινή» και το δημοσιογράφο Γιώργο Τερζή.

 Δημοσιογράφος: Είμαστε στην τελική ευθεία και βλέπω το κεντρικό σας σύνθημα «φταίει το κράτος, όχι εσύ… άλλαξέ το». Ο κ. Πάγκαλος θα σας έλεγε ότι όλοι είμαστε το κράτος…
Ντόρα Μπακογιάννη: Όλοι οι πρωταγωνιστές στο οικονομικό σκηνικό, ήδη από τη δεκαετία του 1950, Ζολώτας, Παπαληγούρας, ακόμα και ο Κων/νος Καραμανλής, «έγερναν» προς το
κράτος. Με το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Σήμερα σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται απ’ το κράτος: κρατικοδίαιτη οικονομία και συνδικαλισμός, γραφειοκρατία, κάπου 240 αντικίνητρα στις επενδύσεις, δημόσιο χρέος βουνό-και δεν συμμαζεύεται. Επιτέλους και η διαφθορά μειώνεται αποτελεσματικά, όταν μειώνεται το κράτος και γίνεται επιτελικό. «Φταίει το κράτος». Τελεία και παύλα. Και θα το αλλάξουμε: η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα που αντιλαμβάνεται τον πυρήνα του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Αν σας ζητούσα να προβλέψουμε το αποτέλεσμα, τι θα εκτιμούσατε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άτυπη, φαιοκόκκινη, συμμαχία των δυνάμεων που λέει και υπόσχεται τρελά πράγματα θα έχει σημαντική παρουσία, έστω κι αν μειωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή. Υπάρχει πολλή οργή-και η οργή, ως γνωστόν, είναι συχνά τυφλή. Οι δύο τέως μεγάλοι θα συρρικνωθούν, πόσο δεν ξέρω. Ό,τι κι αν συμβεί, ένα είναι βέβαιο-και δεν το λέω με καμιά αλαζονεία: Πρέπει, πάση θυσία, να υπάρξει στην επόμενη Βουλή μια Δημοκρατική Συμμαχία ισχυρή. Κινητήρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων έναντι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, των δύο αμετανόητων, ανάχωμα λογικής, ευρωπαϊσμού και προόδου έναντι των «7 της καταστροφής», που μας καλούν να …αυτοκτονήσουμε για να διαμαρτυρηθούμε!

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι οι δύο θα αντέξουν ώστε να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση, μετεκλογικά;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν ξέρω πόσο ισχυροί θα είναι. Αλλά, καλύτερα, οι φιλελεύθερες-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε σε άλλα, μικρότερα της Συμμαχίας κόμματα και ομάδες, να συσπειρωθούν στη Δημοκρατική Συμμαχία αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αυτό επιτάσσει η μεταρρυθμιστική λογική, αλλά-επιτρέψτε μου-αυτό υποδεικνύει και η αριθμητική.

Δημοσιογράφος: Η αριθμητική ενόψει εκλογών ή η μετεκλογική; Ερωτώ αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα συμμετείχε αύριο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Ναι, θα συμμετάσχουμε. Αλλά μόνον στη βάση λεπτομερούς προγραμματικής συμφωνίας για τις απαραίτητες ριζικές αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα, την άρση των αντικινήτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την πάταξη της ανεργίας και την αποτελεσματική κοινωνική προστασία των συμπολιτών μας που τους χτύπησε η κρίση.

Δημοσιογράφος: Ακόμη και υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο έχετε συγκρουστεί σκληρά, ως Πρωθυπουργό;
Ντόρα Μπακογιάννη: Έχω τοποθετηθεί, με την ευθύτητα που ακόμα και οι αντίπαλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας μου αναγνωρίζουν, επ’ αυτού: αν ο κ. Σαμαράς προηγείται με διαφορά άνω των 3-4 μονάδων από τον κ. Βενιζέλο, δικαιούται εκείνος την πρωθυπουργία. Αν όχι, ας βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ικανό να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη κρίση που έζησε μεταπολιτευτικά η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Δημοσιογράφος:  Άρα αποκλείετε το σενάριο επαναληπτικών εκλογών…
Ντόρα Μπακογιάννη: Φυσικά! Μην τρελαθούμε κιόλας! Θα περιμένουν οι άνεργοι στην ουρά, οι συνταξιούχοι για φάρμακα, οι επιχειρήσεις για ρευστό, η οικονομία γενικά τη χρεοκοπία και οι δανειστές τη διάλυση του ευρώ, μέχρι να κάνει, με το ζόρι και με εκβιασμό, πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά η ελληνική κοινωνία;

Δημοσιογράφος: Να περάσουμε λίγο στο κόμμα σας… Με τα δύο κόμματα «εξουσίας» να δοκιμάζονται, εσείς που αποδίδεται τις χαμηλές πτήσεις της Συμμαχίας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία, κ. Τερζή, από την πρώτη στιγμή, πήγε ενάντια στο ρεύμα του λαϊκισμού που, καλώς ή κακώς, επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ταράξαμε επανειλημμένα τα νερά στην ελληνική Βουλή. Κερδίσαμε μέτρα και θέσεις των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών που έγιναν μετά θέσεις όλων και βοήθησαν καθοριστικά την Ελλάδα. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «Ελλάδα 2020» με τον αρχηγό των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων  κ. Γκι Φερχόφσταντ . Αυτά τα εκτιμούν οι εχέφρονες Έλληνες.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση αποτυχίας εισόδου στη Βουλή, τι θα πράξετε; Θα αποσυρθείτε;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θα παραμείνω ενεργή όσο με στηρίζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι οργανωμένοι στη Συμμαχία και όσο έχω φωνή και δύναμη να βοηθήσω την πατρίδα μου. Γι’ αυτό και καλώ όλους τους φιλελεύθερους Έλληνες, όλους όσοι πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και θέλουν μιαν Ελλάδα Ευρωπαϊκή, να ενώσουν δυνάμεις μαζί μας. Και σας είπα: θυμηθείτε την Κρήτη στις περιφερειακές εκλογές.

Δημοσιογράφος: Μιας και αναφέρεστε στην Κρήτη. Τελικά η Δημοκρατική Συμμαχία σε ποιους απευθύνεται; Στους Κρήτες, στους φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη, στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στους δημοσίους υπαλλήλους;
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία απευθύνεται, όπως κάθε γνήσιο μεταρρυθμιστικό Κίνημα, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και σε όλη την επικράτεια.

Δημοσιογράφος: Να περάσουμε  στην οικονομία.  Αν αύριο σας καλούσαν να θέσετε τρείς απόλυτες προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα, ποιες θα ήταν αυτές;
Ντόρα Μπακογιάννη: Για μας αυτό είναι ξεκάθαρο: Αποκρατικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ, με κριτήριο, όπως έγινε στον Πειραιά με την Cosco, την άμεση απήχηση της αποκρατικοποίησης στην οικονομία. Άμεση πληρωμή από το κράτος των 7 δις ευρώ που χρωστά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Προσέλκυση νέων επενδύσεων μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα2020» για να βρουν δουλειά οι άνεργοι. Άμεση εισαγωγή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20%.

Δημοσιογράφος: Υποθέτω, ωστόσο, κυρία Μπακογιάννη, ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Αναφέρομαι στα μέτρα ύψους 11 δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τον Ιούνιο.
Ντόρα Μπακογιάννη: Το βάρος πρέπει να δοθεί, αμέσως, στους τρείς τομείς που προανέφερα. Επιπλέον: στην εισαγωγή του μοντέλου του επιτελικού κράτους με βάση το οποίο-και όχι μιλώντας έτσι, αμελέτητα, για «500.000 απολύσεις»!-θα περιορισθεί και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος έμφαση πρέπει να δοθεί και στην, πέραν της αποκρατικοποίησης, εισαγωγή του outsourcing για σειρά δημόσιων αγαθών. Παράλληλα, άμεση προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί και στους δύο τομείς που έχουμε, παραδοσιακά, ισχύ. Ναυτιλία και τουρισμό. Όλοι οι φορείς του κλάδου μας λένε ότι στον τουρισμό 30εκατ. επισκέπτες, όπως στην Τουρκία, με την κατάλληλη πολιτική είναι νούμερο απολύτως εφικτό. Και, κυρίως, καμία μα καμία περαιτέρω περικοπή αποδοχών μισθών και συντάξεων.

Δημοσιογράφος: Κατανοώ ότι δεν αποκλείετε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Υπό ποιες προϋποθέσεις για τη στήριξη των απολυομένων;
Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς υποστηρίζουμε καθαρά τη μείωση του δημοσίου τομέα.  Σας μίλησα ήδη για δύο κεντρικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων: αποκρατικοποιήσεις και εισαγωγή του outsourcing.  Ταυτόχρονα προτείνουμε πάγωμα προσλήψεων και ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, ώστε να απομακρυνθούν όσοι βαρύνονται με περιπτώσεις διαφθοράς ή χρόνιας ενσυνείδητης κακής απόδοσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια